Logo GadgetGear.nl
Ziggo Logo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Ziggo klanten mogen binnenkort eigen modem kiezen

Goed nieuws voor kabelmodemfabrikanten en natuurlijk ook voor consumenten. Dankzij een uitspraak van de geschillencommissie telecommunicatiediensten mag jij als Ziggo gebruiker binnenkort zelf bepalen welk modem je gebruikt.

Volgends de BOREC regelgeving stopt het netwerk van Ziggo namelijk op het moment dat het internet jouw huis binnenkomt. Binnen de muren van jouw woning mag Ziggo niet meer bepalen welke hardware gebruikt moet worden.

Je bent dan niet langer verplicht om gebruik te maken van het kabelmodem dat Ziggo je aanbiedt. In plaats daarvan mag je als consument ook zelf een kabelmodem aanschaffen dat beter bij je past. Bijvoorbeeld omdat het modem beter geschikt is voor VPN, sneller is voor gaming of gewoon jouw privacy optimaal weet te borgen.

Nu deze uitspraak op tafel ligt, heeft Ziggo 21 dagen de tijd om consumenten uit te leggen hoe ze een eigen modem moeten instellen om toegang te krijgen en te houden tot het kabelnetwerk.

Vanuit Ziggo is nog niet gereageerd op de uitspraak. Het is dus onbekend of Ziggo van plan is gehoor te geven of dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. Hoewel het klinkt als een bevrijding van de consument, kan het goed zijn dat het openstellen van het netwerk voor andere modems problematisch kan zijn. Met name omdat veel van de snelheidverhogingen plaats kunnen vinden doordat Ziggo de protocollen op haar modems kan updaten. Het zou theoretisch kunnen dat deze openstelling er voor zorgt dat Ziggo minder snel kan innoveren op haar netwerk.

2 reacties

  1. Ik neem aan dat hier bedoelt wordt de functie van de router die ingebouwd is in het modem. Dat is al heel makkelijk op te lossen. Zet het modem in bridge modus (dan is het geen router meer maar echt alleen een modem) en gebruik gewoon een eigen router. Mijn eigen router staat op de eerste verdieping en op die manier dek ik ook nog eens heel het huis en tuin met wifi en kan instellen wat ik wil.

  2. Nee, je bent dan niet verplicht meer om een kabelmodem van Ziggo te gebruiken, maar je kan zelf één kiezen, bijvoorbeeld van Fritz. In bridgemodus zetten is eigenlijk een paardenmiddel, je maakt dan van de helft van de functionaliteit van her modem, het routerdeel, geen gebruik. Bovendien heb je een aparte router nodig. Dat betekent in ieder geval twee apparaten in de meterkast die beide permanent stroom verbruiken.
    Ik heb vijf bekabelde verbindingen. Vier daarvan zitten aan mijn oude router, de vijfde aan het Ziggo-modem, dat daarom niet in bridgemodus staat, want dan zijn de vrije ethernetpoorten uitgeschakeld, maar waarvan het wifi-gedeelte is uitgezet. Een Fritz!Box 6660 Cable, met vijf ethernetpoorten, zou een uitkomst zijn, maar dat kan nu dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.