Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Ring Alarm 2e generatie, betaalbare beveiliging

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • betaalbaar
  • zelf installeerbaar
  • robuust
  • bedieningsgemak
  • alarmtelefoon

THE BAD

  • geen koppeling beveiligingsdienst

Ring deurbel is inmiddels een bekende in Nederland. Maar weinigen weten dat Ring inmiddels een geheel beveiligingssysteem biedt. Zonder colportage aan de deur zoals enkele beveiligingssystemen nu doen. Nee gewoon online of in de winkel kopen en zelf installeren. En zonder torenhoge abonnementskosten. Maar is het wat en wat biedt het nieuwe alarmsysteem aan meerwaarde?

Toen wij in 2014 als eerste in Nederland een Ring deurbel aan de deur schroefden, wisten we al; dit product is bijzonder. Eigenlijk leek het interessanter voor de TNT, UPS en DHL’s om er een businessmodel van te maken. Maar Amazon was hen voor en kocht de startup in 2018. Stel je eens voor hoeveel info Amazon nu heeft als het enkel weet op welke deuren aangebeld wordt. Natuurlijk is de data ook een belangrijke reden van de aankoop door Amazon geweest. Voor ons als consumenten is het prettig dat een tech reus dit product heeft omarmd. Zo krijgt het nog meer kans om een soort standaard te worden en zeker een serieus alternatief voor veelal dure beveiligingssystemen.

Alarmsystemen en beveiliging

Ring heeft met diverse producten een compleet beveiligingsportfolio. Van bewegingssensoren tot camera’s in en om het huis. Maar ook contactsensoren en zelf een reuze buitensirene. Wij hebben in een eerdere test naast ons Verisure systeem het Ring alarm systeem geinstalleerd. Zo’n twee jaar geleden liep Verisure nog ver voor op Ring. De producten waren robuust en allemaal duidelijk op elkaar afgestemd. Bij Ring leek het meer een aanvulling op de deurbel. Wel een serieuze en betaalbare, maar toch net iets minder professioneel. Inmiddels heeft Ring een volwassen programma aan op elkaar afgestemde producten. De installatie is bijzonder gemakkelijk. Alle producten van sensoren tot de buitensirene hebben wij zelf met twee linkerhanden kunnen monteren, aansluiten en activeren. Het systeem werkt en dankzij de betaalbare en overal verkrijgbare sensoren is het ook nog eens gemakkelijk snel uit te breiden tot een rijk systeem waar andere systemen echt het nakijken hebben.

Anno 2021 heeft Verisure enkel als meerwaarde dat er een beveiligingsmeldkamer gekoppeld is en dat iemand (tegen extra betaling) komt kijken wanneer er een melding is en de eigenaar niet zelf kan kijken. Ring heeft gekozen voor een gratis alternatief van alarmering van vrienden als de eigenaar niet het alarm beantwoordt. Dat blijft een minder veilige keuze. Ga jij zonder angst in de nacht naar een huis met een alarmmelding? Hier ligt een kans voor Ring om met lokale beveiligingsdiensten te gaan samenwerken. Veel consumenten hebben er echt wel 100 tot 200 euro voor over als een bewakingsdienst gaat kijken bij een melding.

Keypad 2e generatie

De eerste generatie van het Ring keypad is oke. De vormgever heeft iets te veel zijn best gedaan. In een cirkel zitten de drie modi die je kan selecteren; uit; thuis en weg. Bij thuis is enkel het buitensysteem op scherp gezet en bij van huis dan staan alle sensoren en camera’s op scherp. Kom je binnen en wil jet alarm afzetten, dan moet je geen fout maken bij het selecteren van het verkeerde icoon. En daar gaat het bij het keypad van de eerste generatie wel eens fout voor wie het keypad niet goed kent. In een duistere hal of meterkast zijn de iconen niet duidelijk zichtbaar. Dit heeft Ring als allereerste opgelost met het nieuwe Keypad. Dit toetsenbord heeft nu bovenaan 3 duidelijke knoppen die ook nog eens oplichten wanneer dat nodig is. Zo kan je snel de juiste modus (de)activeren.  Alle toetsen op dit nieuwe keypad zijn verlicht en erg duidelijk. Desgewenst kan je de verlichting op eco stand zetten zodat het alleen oplicht wanneer de bewegingssensor iets waarneemt,. Naast het numerieke pad en onder het Ring logo zijn ook nog eens drie nieuwe alarmknoppen zichtbaar. De bovenste knop activeert direct het alarm. Wanneer je ook de buitensirene hebt dan hoort de hele buurt dat je hulp nodig hebt. Of ze dan komen is natuurlijk een tweede… De andere knoppen zijn voor professionele diensten zoals brandweer en arts. Hiervoor heb je wel een abonnement of iets dergelijks van Ring nodig. Ten tijde van deze test was deze info nog niet beschikbaar.

Erg prettig is de tijdbalk die bij een activering van het alarm je duidelijk aangeeft hoeveel tijd je nog hebt om het alarm te deactiveren voordat de sirene gaat. Wij hebben natuurlijk ook wat geprobeerd met draadjes doorknippen; wifi er uit trekken etc en direct komt er een alarmmelding op onze telefoon binnen met de melding dat er alarm is en dat het systeem gemanipuleerd is. Reden om te gaan kijken dus. Wanneer je overigens van huis bent, belt de Ring computer je op jouw gsm met de alarmmelding. Super.

De vormgeving van het nieuwe keypad is super fraai. Lekker dun en zelfs met een accu voor gebruik zonder stopcontact. De houder die je aan de muur kan schroeven, kan je ook omgekeerd als steuntje gebruiken voor wie het keypad los in de kamer legt. Erg prettig en werkt goed. Wij hebben er voor gekozen om de keypad aan de muur bij de schuur te hangen. En eerlijk is eerlijk, dit keypad is zo veel fraaier en prettiger in gebruik dat we denken om een extra keypad te kopen om dit los in huis te leggen. Bij de MediaMarkt hebben we een mandje met extra sensoren en goedkope Ring camera gescoord. Beveiligen van een huis was eerder niet zo betaalbaar, gemakkelijk en ook nog eens solide. Althans zo voelt het. We hopen nooit een echte inbreker te registreren, maar zeker is dat deze dan minimaal op drie camera’s geregistreerd staat en hopelijkk dankzij een oorverdovend alarm ook snel weg is. De grote Ring sirene aan de gevel zou moeten afschrikken, maar is natuurlijk ook een lokaas als het dievengilde weet hoe je gemakkelijk een Ring beveiliging uitschakelt.

Sensoren

Bij de lancering van het nieuwe keypad hoort ook een nieuwe binnen bewegingssensor. Wij vonden de eerste generatie al zo goed. Deze is duidelijk herkenbaar als een traditioneel bewegingdetectiesysteem. Het was ook nog eens gemakkelijk te monteren in een hoek of aan een muur. De nieuwe bewegingssensor is half zo groot en zo groot als een tennisbal. Net zo gemakkelijk als de eerste generatie is deze overal te bevestigen met de bijgeleverde plakstrips of schroeven. Omdat deze sensor veel kleiner is, valt hij duidelijk minder snel op.

Conclusie

Ring heeft met het Keypad en de nieuwe sensoren een solide, betaalbaar en zelf te installeren alarmsysteem gemaakt. De koppeling met een beveiligingsdienst blijft wenselijk. Een pay per use abonnement zou een doorbraak zijn. Dus geen hoge maandelijkse kosten en enkel betalen als de beveiligingsdienst moet kijken. Hier liggen kansen voor Ring.

Eén reactie

  1. Ik heb een video ring bel gen 2 aan geschaft maar nu komt er een deurpost in beeld dus moet ik hem wat schuiner plaatsen Heeft u hulp stukken voor deze camera gen 2v
    Ben benieuwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.