Logo GadgetGear.nl
Mass Effect Legendary Edition voor Xbox Series X|S
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mass Effect Legendary Edition (Xbox)

Mass Effect was altijd al meer dan zomaar een shooter in space. De serie van Bioware behoorde non-stop tot de top van haar genre. Wie de eerste game next gen wilt herbeleven, kan nu haar hart ophalen met de Mass Effect Legendary Edition kun je de waanzinnige verhaallijnen en gameplay herbeleven.

De intense verhaallijn is namelijk waar Mass Effect om bekend stond. Jouw keuzes tijdens het spel bepalen voor een groot deel het verloop van de game. Hierdoor kregen de Mass Effect games een enorme replay waarde. Want wat als je een andere keuze had gemaakt? Wat was dan de impact?

Sterker nog, jouw keuzes in het eerste deel, hadden direct impact op het tweede deel. Als jij een karakter opofferde, kwam je dat karakter later in de game ook echt niet meer tegen. Een waar doordacht meesterwerk.

De geschiedenis van Mass Effect

De eerste Mass Effect werd door Bioware in 2007 uitgebracht. Microsoft Game Studios bracht de game direct naar de Xbox 360 en EA mocht de game naar PC en PlayStation 3 brengen.

De game was zo succesvol dat BioWare in 2020 al een tweede titel uitbracht. In 2012, een jaar eerder dan verwacht, verscheen Mass Effect 3. Met de komst van Mass Effect 3 bracht BioWare ook voor het eerst de Mass Effect Trilogy uit en nu, in 2021 verschijnt het trio nogmaals. Ditmaal als de Mass Effect Legendary Edition op de Xbox One / Xbox Series, PlayStation 4 en op PC.

Mass Effect: Andromeda uit 2017 maakt geen deel uit van deze release. Die game is al beschikbaar op Xbox One / Xbox Series, PlayStation 4 en PC. Daarnaast zou een nieuwe Mass Effect in de maakt zijn. Met andere woorden, Mass Effect Legendary Edition is mogelijk een opwarmertje voor wat nog komen gaat.

Commander Shepard

In Mass Effect Legendary Edition speel jij de rol van Commander Shepard. Een karakter dat je gedurende de games zal vormgeven. Niet alleen fysiek, maar ook qua moraal. Dit terwijl jij mag strijden tegen een groot gevaar dat van plan is om het menselijk leven uit te roeien.

Terwijl jij op zoek gaat naar hoe je dit kwaad kunt uitroeien, bouw je een team op en leer je andere buitenaardse rassen kennen. Je leert hoe die rassen denken en doen. Jawel, hier komt zelfs een stukje politiek bij kijken. Jouw Mass Effect ervaring is dus ook echt jouw Mass Effect ervaring… en nu snap je ook waar de naamgeving van de series vandaan komt.

Deze ingenieuze aanpak van BioWare is ook waarom de gameseries zo enorm geliefd is. Iedereen die ook maar een beetje van een goed sci-fi verhaal houdt, krijgt echt een ervaring die bij zijn of haar karakter als gamer past.

De ‘trilogische’ beleving

Met Mass Effect Legendary Edition krijg je eindelijk weer de kans om de drie epische delen op rij te spelen en daarmee ook een beetje om de knulligheid van de eerste Mass Effect mee te maken. Hoewel ik het tot nu toe zo doe lijken, is het niet alleen maar pracht en praal. De eerste Mass Effect moest het echt 100% hebben van die dynamische verhaallijn. Die game moest het concept van Bioware echt bewijzen. Ook nu weer krijg je het enorme, meeslepende verhaal van deze RPG voor je kiezen, maar… ook de nog wat knullige gameplay van de eerste Mass Effect.

Dit is ook echt waar ik me als reviewer even doorheen moest knokken. Ik geef toe dat BioWare wel wat gepoetst heeft op de gameplay, maar het zijn de uren die ik echt heb gemaakt voor het verhaal van de game en voor de beloning. De beloning die Mass Effect 2 heet.

Mass Effect 2 is namelijk echt het eerste pareltje uit de serie. Het deel waarin de gameplay wel goed werd uitgewerkt, maar meer dan dag. Je krijgt een nog veel grotere lading aan verhaal over je heen, dat nog verder in detail is uitgewerkt. Kon het derde deel dat toppen? Nee, Mass Effect 3 is gewoon het logische vervolg dat de kwaliteit in stand wist te houden.

Voor de hele serie geld dat BioWare keihard heeft gewerkt aan nieuwe textures. Hierdoor zien de games er perfect uit, ook op mijn 4K TV met HDR. Bovendien haalt de game moeitelook de 60FPS in deze release. Grafisch zijn het dus echte pareltjes geworden. Qua modellen zijn er nog wel dingen die niet kloppen. Denk aan de beweging van de mond ten opzichte van de dialogen. Dat was vroeger al zo en dat is ongewijzigd gebleven. Daar kunnen we ons ook echt niet aan ergeren.

Meer dan de drie Mass Effect games, maar niet teveel

Zoals je van een ‘Legendary’ editie mag verwachten, krijg je veel meer dan alleen de oorspronkelijke trilogie. BioWare verwent je ook met echt alle DLC content die voor de titels is verschenen. Nouja, BioWare zat met een aantal corrupte DLC’s. Die zijn geschrapt. Iets anders dat is geschrapt, is multiplayer. Dat zou teveel werk hebben gekost om op de next-gen platforms goed werkend te krijgen. Jammer!

Wil je echt alles uit de trilogie halen, kun je jezelf met gemak honderden uren verliezen in de serie. Daarbij is het verschil tussen de hoofdgame en de DLC niet altijd direct duidelijk voor iedereen die voor het eerst aan de serie begint. Dat had dus nog iets logischer gemogen.

Conclusie Mass Effect Legendary Edition

Hoewel we multiplayer wel een beetje missen, is dat dan ook de voornaamste misser in Mass Effect Legendary Edition. Kijk je verder, krijg je drie van de meest meespelende sci-fi RPG’s die ooit zijn verschenen. Opgepoetst om het fantastisch te doen op 4K, met ruim honderd uur gameplay om jezelf in te verliezen. Heerlijk!

Mass Effect Legendary Edition kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.