Logo GadgetGear.nl
Anker PowerPort Atom III Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Anker PowerPort Atom III (Two Ports) USB lader

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Compacte lader
  • Extra 15 Watt USB-A poort

THE BAD

Onlangs lanceerde Anker haar nieuwe GaN laders. GaN is een technologie waarmee op een klein formaat, toch grote laadstromen kunnen worden opgewekt. In dit geval levert het een lader op die in totaal 65 Watt kan leveren, verveeld over twee USB poorten.

Unboxing

In de verpakking vinden we, naast de lader zelf, alleen documentatie. USB kabels moet je zelf regelen en dat is prima, gezien de prijs van de lader. Anker adviseert originele kabels van jouw apparaat te gebruiken of Anker’s eigen USB kabels. Het zou super handig zijn als Anker op haar site aangeeft welke kabels optimaal zijn voor de 45 Watt die deze lader levert over haar USB-C poort. Maar dat is niet meer dan een tip van onze kant.

Design

Qua design heeft Anker goed haar best gedaan. Apple maakt mooie laders, maar Anker maakt stiekem nog veel mooiere laders. Uiteraard is dat mijn persoonlijke mening en weegt dat niet mee in de puntentelling voor deze lader.

Anker PowerPort Atom III

GaN Technologie

De Anker lader valt op omdat deze gebruik maakt van GaN technologie. GaN staat voor GalliumNitride. Dit is een halfgeleider met een groot aantal voordelen. De belangrijkste in deze toepassing is dat GaN minder warmte produceert bij de stroomomzetting. Die warmte is normaalgesproken energieverlies. En teveel warmte is gevaarlijk. Daarom zijn oudere laders met hoge wattages erg groot. Ze moeten voldoende ruimte krijgen om hun warmte kwijt te kunnen. Met GaN technologie kunnen componenten wel dicht op elkaar worden geplaatst waardoor de laders dus een stuk kleiner kunnen.

Stroomvoorziening

Wanneer je de productpagina van Anker ziet, krijg je misschien een dubbel gevoel. Je ziet wel laptops die zijn aangesloten, maar in de vergelijkingen op de site gaat het vooral om vergelijkingen met smartphone / tablet laders. Zo claimt Anker dat de PowerPort Atom III (Two Ports) 250% sneller kan laden dan de standaard iPhone lader (die er tegenwoordig niet meer bij zit) en 100% sneller dan de Samsung lader (die er standaard ook niet meer bij zit). Ik kan me voorstellen dat je twijfelt of je laptops kunt laden met deze adapter.

Nu hebben we niet heel veel USB-C laptops op kantoor liggen, maar we hebben toch wat voor je kunnen testen. Namelijk de Apple MacBook Pro 13 2017 en de Huawei MateBook Pro 13. Beide laptops komen met een 60 Watt lader en krijgen vanuit de PowerPort Atom III (Two Ports) slechts 45 Watt over USB-C aangeleverd. Beide laptops klagen niet. Wanneer ik een smartphone aansluit op de laptops, krijgt die zelfs ook nog stroom. Sluit ik een USB-C HDD aan (dus geen SSD) merk ik dat die instabiel is. Er lijkt te weinig stroom over. Ook een zwaar gaming keyboard als de Steelseries Apex 7 krijgt te weinig stroom wanneer die met een USB-C hub op de laptop is aangesloten.

Onze conclusie is dus dat het laden van deze twee laptops prima kan, maar dat je niet veel capaciteit overhoudt voor accessoires. Dan wil je waarschijnlijk toch een wat zwaarder model hebben. Anker geeft aan dat ook de MacBook Air 13”(2018) / MacBook 12” / MacBook Pro 13” / MacBook Pro 15”/ Spectre 360 / YOGA730 en Xiaomi Air met deze lader werken. Andere merken en modellen is een kwestie van testen of het goed gaat.

Testen we de lader met smartphones als de OnePlus 9 Pro en de Oppo Find X3 Pro, dan zien we dat die toestellen niet op volle snelheid worden opgeladen. Dat is niet raar. Die toestellen zijn ontwikkeld om op 60 Watt geladen te worden voor optimale laadsnelheid. Toch laden ze lekker vlot op de USB-C poort van de PowerPort Atom III (Two Ports).

Wat overigens heel slim is van Anker, is wat ze PowerIQ 2.0 en PowerIQ 3.0 noemen. Hiermee laat Anker zien dat verschillende technologieën worden ondersteund om stroom aan apparaten te leveren. Voor de USB-C poort is dat PowerIQ 3.0. Die biedt ondersteuning voor Apple Fast Charging, Samsung Fast Charging en USB-C PowerDelivery. Toch vinden we geen reden om te denken dat dit meer is dan marketingpraat. Apple gebruikt namelijk PowerDelivery en Samsung ondersteunt dat ook. We vermoeden dan ook dat dit gewoon een PowerDelivery 3.0 lader is, en dat is prima.

En dan is er nog de USB-C poort. Die levert maximaal 15 Watt. Heel eerlijk, dat is voor het gros van de Androids en andere moderne gadgets toch wel heel krap. Het is vooral een nice to have voor wat oudere gadgets waarbij 15 Watt doorgaans echt al wel heel wat is.

Conclusie Anker PowerPort Atom III (Two Ports)

De Anker PowerPort Atom III (Two Ports) is een mooie, compacte USB lader om met je mee te nemen. Kleiner dan de originele Apple lader en een extra USB-A poortje om je overige apparaten mee op te laden. Net dat beetje extra luxe en comfort tegen een zacht prijsje. We hebben geen enkel probleem gevonden, dus deze lader krijgt van ons keurig haar vijf sterren.

Anker PowerPort Atom III kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.