Logo GadgetGear.nl
SpaceX Starlink Schotel
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Starlink satellieten mogelijk in lagere baan omwille sneller internet

Elon Musk’s SpaceX en Amazon’s Project Kuiper zijn in een strijd verwikkeld rondom het uitrollen van een snel, wereldwijd internet netwerk. In die strijd lijkt SpaceX nu een gunstigere positie te krijgen, wat de nodige risico’s met zich mee kan brengen.

Starlink in lagere baan

Starlink is het project van SpaceX waarbij het bedrijf duizenden satellieten rondom de aarde wilt positioneren. Vanuit die satellieten kun je dan relatief goedkoop en vooral heel snel internet krijgen. In totaal zou het netwerk uit 4.408 satellieten bestaan.

Voor een snelle verbinding is de afstand tussen de satelliet en de gebruiker van groot belang. Amazon’s Project Kuiper doet iets vergelijkbaars en zweeft in een veel lagere baan rondom de aarde. Daardoor heeft Amazon een fors fysiek voordeel ten opzichte van het netwerk van SpaceX.

SpaceX heeft dan ook een voorstel ingediend om nog onder de baan van Project Kuiper te mogen vliegen. Het bedrijf mocht al eerder als experiment 1.584 satellieten in deze baan brengen en dat ging goed. Als SpaceX toestemming krijgt, mogen alle 4.408 Starlink satellieten verplaatst worden naar de lagere baan om de aarde.

Amazon is niet helemaal happy met dit vooruitzicht. Het bedrijf zegt bang te zijn voor botsingen. Die zouden tot gevolg kunnen hebben dat meer ruimtepuin rond onze planeet slingert, wat een gevaar is voor functionerende satellieten. Meer ruimtepuin omdat we als mensheid al heel wat spullen in een baan rond de aarde hebben gebracht, dat we lang niet altijd meer gebruiken.

SpaceX lanceert hergebruikte Crewdragon capsule met bemanning

SpaceX staat ook veel in het nieuws omdat het bedrijf redelijk succesvol is in het hergebruiken van raketten. Ook daar boekte het bedrijf afgelopen week succes. De Crewdragon capsule werd voor de tweede keer de ruimte in geschoten. Ditmaal met 4 astronauten aan boord. Ook de gebruikte raket landde veilig op aarde zodat deze hergebruikt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.