Logo GadgetGear.nl
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Sony kondigt Xperia 1, 5 en 10 III aan

Sony kondigt vandaag drie nieuwe telefoons aan, de Xperia 1 III, Xperia 5 III voor het topsegment, plus voor de midrange de Xperia 10 III.

Xperia 1 III en 5 III

Focus op camera’s

Voor de nieuwe Xperia’s 1 en 5  (ja, Sony geeft klaarblijkelijk nog altijd niet om een effectieve naamgeving) ligt de focus opnieuw op het camerasysteem. Beiden toestellen beschikken over een unieke variabele telelens welke kan switchen tussen 70 en 105 mm wat gelijk staat aan 2,9 en 4,4 maal optische zoom. Digitale zoom zou kunnen tot 300 mm waar de vorige generatie niet verder kwam tot 200 mm.

Voor de lenzen en speciale T-coating zou gebruik gemaakt zijn van Zeiss technologie. Burstopnames kunnen gemaakt worden met 20fps waarbij tot 60 keer per seconde continue AF/AE-tracking geboden wordt. De Xperia 1 III beschikt tevens over een time-of-flight-sensor om de afstand tot te fotograferen materie te meten voor real-timetracking.

Video’s kunnen opgenomen worden met 120 fps op 4K.

Camera’s Xperia 1 III & 5 III
Hoofdcamera:
  • 12MP, f/1.7, 24mm (wide), 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12MP, f/2.3, 70mm (telefoto), f/2.8, 105mm (telephoto), 1/2.9″, Dual Pixel PDAF, 3x/4.4x optische zoom, OIS
  • 12MP, f/2.2, 124˚, 16mm (ultrawide), 1/2.6″, Dual Pixel PDAF
  • 0.3MP, TOF 3D, (diepte)
3D iToF sensor (Alleen Xperia 1 III)
Front-facing-camera:
  • 8MP, f2.0, 24mm (wide), 1/4″, 1.12µm

 

Verdere specs

Naast de gebruikelijke drie camera’s aan de achterzijde vinden we de overige basisspecificaties voor het topsegment: een Snapdragon 888-processor en ondersteuning voor 5G. Qua geheugen praten we over 12 GB RAM en 256/512 GB opslag voor de Xperia 1 III en 8 GB RAM en 128/256GB opslag voor de Xperia 5 III. Beiden toestellen beschikken over een dual-SIM-slot en de mogelijkheid de opslag uit te breiden met een microSD-kaartje.

Display

Meer onderscheidend zijn de schermen; in de Xperia 1 gaat het om een 6,6″4K exemplaar (3840 x 1644) waar de Xperia 5 is voorzien van een 6,1″ 1080p-scherm (2520 x 1080). In beide gevallen gaat het om een OLED-paneel met een refreshrate van 120 Hz. De 1 III beschikt over Corning Gorilla Glass Victus waar de 5 III het moet doen met Corning Gorilla Glass 6.

Audio

De Xperia 1 en Xperia 5 beschikken over dual speakers die 40% luider zouden moeten zijn en ondersteuning hebben voor Sony’s 360 Reality Audio. Tevens beschikken beiden toestellen over een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Batterij en opladen

De Xperia 1 en 5 III beschikken beiden over een 4500 mAh-accu waarbij een lader (30W) meegeleverd wordt (een gegeven dat helaas apart vermeld dient te worden in deze tijd), waarmee in een half uur het toestel tot 50% opgeladen kan worden. De Xperia 1 III beschikt tevens over draadloos laden, de 5 III moet het helaas zonder doen.

Ontwerp

Sony houdt vast aan het inmiddels bekende monolitische Xperia-design; smal en lang met afgeronde hoeken. De 1 III is afgewerkt met een mat-glazen achterzijde terwijl voor de 5 III gekozen is voor een glanzende afwerking. De vingerafdruk-sensor vinden we aan de zijkant in de powerknop, terwijl ook gekozen is voor een aparte camera-knop. Beiden toestellen beschikken over een IP-rating van 65 en 68.

 

Game features

Opnamefunctie

De game-opnamefunctie vinden we ook weer terug op deze nieuwe iteratie van de Xperia. Een uit te lichten feature betreft R.T. Record (Rewind time record), waarmee automatisch 30 seconden aan gamebeelden opgenomen worden. Hiermee kan dus eenvoudig teruggespoeld worden om belangrijke gamemomenten vast te leggen. Verder beschikken de Xperia 1 en 5 III over 240 Hz motion blur reductie in ondersteunende games.

Beter zien in het donker

Interessant vinden we ook kleur-gerelateerde opties. De mogelijkheid om de witbalans aan te passen met het oog op oogcomfort is niet super revolutionair. De nieuwe L-y raiser (low gamma raiser) maakt het eenvoudiger om tegenstanders in het donker te zien door beelddetails in donkere gebieden aan te passen en vijanden te accentueren zonder de heldere delen van het scherm te overbelichten.

Audio

Qua audio, hebben gamers naast de koptelefoonaansluiting en dual speakers, voordeel bij de softwarematige opties om voetstappen en geweerschoten te versterken terwijl ook er een losse microfoonimplementatie is voor heldere communicatie door achtergrondgeluid te verminderen op basis van het door de gebruiker gekozen type headset.

Stroom niet via de accu tijdens opladen

Ten slotte is ook Heat Suppression power control ingebouwd, zodat een toestel dat aan de kabel ligt, rechtstreeks stroom uit de stroombron gebruikt in plaats van je batterij op te laden, waarmee hogere temperaturen voorkomen worden.

 

Xperia 10 III

Ook kondigde Sony de de Xperia 10 III aan; soortgelijke benaming, maar voor een compleet andere markt, namelijk de midrange.

We zien een 6″ OLED scherm met een aspect ration van 21:9, FHD+ resolutie en een verversingssnelheid van 60 Hz. De Xperia 10 III beschikt over Gorilla glass 6. Qua SoC is er gekozen voor Snapdragon 690 wat betekent dat het toestel ook over 5G-ondersteuning beschikt. We vinden verder 6 GB RAm en 128 GB opslag terug, en een batterij van 4500 mAh.

Op het gebied van camera’s vinden we een 12MP hoofdcamera met een 27mm lens naast een 8MP ultrawide en een 8MP telefoto-module met een 54mm lens. De camera maakt burstopnames van 10 fps en past de belichting automatisch aan voor elke opname, zoals de duurdere Xperia-modellen. De front-facing-camera betreft een exemplaar van 8MP met een 24mm lens.

 

Prijzen en beschikbaarheid

Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Voor de beschikbaarheid praat Sony over ‘begin deze zomer’. Het relatief lang voor de beschikbaarheid aankondigen van toestellen is een iets dat we vaker zien bij Sony. We merken dat het gevolg is dat de hype rondom een nieuw toestel vaak is gaan liggen tegen de tijd dat een toestel daadwerkelijk verkrijgbaar is. Tevens helpt het niet dat Qualcomm zo nu en dan een revisie van hun snelste chip introduceert, wat betekent dat Sony een splinter nieuw toestel voor het topsegment in de winkels had liggen terwijl er dus een snellere chip te krijgen is. Een jammerlijk gegeven, aangezien de meerwaarde die het Japanse merk weet te brengen zeker vorig jaar voor de camera-liefhebbers met name door de Alpha-software een duidelijke was.

De Xperia 1 III komt beschikbaar in het zwart en paars, de Xperia 5 III in het zwart en groen en de Xperia 10 III in het zwart, blauw en wit.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.