Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Roidmi (Nano) P1 Pro – Een kruimeldief, maar dan anders

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Prima zuigkracht
 • Licht van gewicht
 • Leuk design
 • Batterijduur

THE BAD

 • Echt vooral voor oppervlakkig gebruik
 • Te groot voor nauwe plekken
 • Prijs

Een artikel dat voor iedereen nuttig is en al decennia lang relevantie draagt voor elk huishouden: kruimels en ander klein vuil vormen voor een ieder een probleem. Roidmi presenteerde recent de P1 Pro, hun interpretatie van wat een kruimeldief vandaag de dag zou kunnen zijn. Wij kregen een exemplaar en gingen ermee aan de slag.

 

Sleutelpunten

 • Dimensies: Lengte 275 mm, diameter 60 mm
 • Inhoud stofreservoir: 100 ml
 • Gewicht: 500 g
 • Opladen via USB-C
 • 2000 mAH / 21,6 Wh batterijcapaciteit, werktijd 24 minuten op lage stand, 9 minuten op hoge stand
 • Volledig opgeladen binnen 2,5 uur

 

Naamgeving

Roidmi noemt het besproken apparaat op de eigen site op het moment van schrijven de ‘Nano P1 Pro’. Deze naam hebben we dan ook aangehouden in de review. Vanuit Roidmi kregen we na publicatie van deze review door dat de naam die officieel gebruikt wordt simpelweg ‘P1 Pro’ is. Voor de volledigheid: het betreft dus een ander product dan de reguliere P1 (niet-Pro).

 

Uitpakken

De Roidmi P1 Pro komt verpakt met alleen een USB-C kabel. Voor het laden zul je gebruik moeten maken van een lader die je al hebt liggen, een USB-stroomuitgang in je stopcontact of een apparaat met een USB-ingang.

 

Ontwerp

Een designkruimeldief? We denken dat de Roidmi Nano P1 Pro er een is. Hij past prima naast je designspeaker of PC-case. Zoals op de foto’s te zien is hebben we het met de Nano P1 Pro over een cilindrisch vormgegeven apparaat. Roidmi spreekt over een compact ontwerp en inderdaad heeft het apparaat een veel kleinere footprint ten opzichte van traditionele kruimeldieven. We zouden een apparaat van bijna 30 centimeter lang en een diameter van 6 centimeter echter niet als dusdanig bestempelen. Wel is het zo dat je met een recht-toe-recht-aan-ontwerp deze natuurlijk makkelijk wegstopt in een weekendtas of koffer.

Wanneer we de kruimeldief nader bekijken merken we op dat Roidmi gekozen heeft voor  een afwerking van degelijk, mat afgewerkt plastic, met een enigszins grove structuur die helpt bij de handbaarheid. De structuur aan de ‘achterzijde’ helpt hierbij extra, maar vormt vooral een designdetail.

We merken dat de powerknop iets verzonken zit ten opzichte van derest van de body. Een klein missertje in termen van afwerking. De feedback bij het indrukken is verder wel prima. De powerknop dien je even in te houden om de Roidmi te activeren. Bij een tweede druk op de knop, activeer je de hogere zuigstand. De knop fungeert dan verder als switch tussen de hogere en lagere zuigstand. Voor het uitschakelen van de kruimeldief houden we de knop weer even in.

We vinden op de Nano P1 Pro verder ook verlichting die moet helpen het op te zuigen materiaal beter te zien. Geen slecht idee, aangezien we natuurlijk ook regelmatig op donkere plekjes aan het werk gaan met een kruimeldief.

De verwijderbare bovenzijde van de Roidmi is vervaardigd van een transparant soort plastic en fungeert feitelijk als het vuilreservoir waarin ook het verwijderbare stoffilter verwerkt zit die op zijn plaats gehouden wordt met een rubberen stopper. We hebben het over een reservoir van ongeveer een tiende van een liter inhoud.

Het reservoir-gedeelte is ook waar het mondstuk middels een klapconstruct in zit verwerkt. Bij gebruik klap je dit deel uit en wordt het mondstuk magnetisch op zijn plaats gehouden. Je kan tevens de borstel iets meer laten uitsteken. Na gebruik, druk je de borstel terug, klap je het mondstuk weer in en klik je je het vast. Een prima manier om een dunner deel te beschermen en het apparaat iets compacter te houden.

Voor het legen is het reservoir te verwijderen met een kleine draaibeweging. Zowel het stoffilter als het stofreservoir zijn wasbaar en moeten uiteraard droog zijn voor gebruik.

Opladen gebeurt via de USB-C aansluiting die we aan de zijkant aantreffen. Volgens de opgave door Roidmi zou dit binnen 2,5 uur geklaard moeten zijn, wat niet bijzonder snel is. Kies je er echter voor om het apparaat op de laden via bijvoorbeeld de USB-uitgang van je televisie of notebook, zal het waarschijnlijk nog langer duren. Tijdens het laden zien we de LED-ring rond de powerknop knipperen.

De stofzuiger is ook voorzien van een lanyard, waaraan je hem ergens kan ophangen.

We kregen van Roidmi de witte variant, maar het apparaat is ook beschikbaar in het zwart. Roidmi geeft 5 jaar garantie op de motor.

Aan de onderzijde van de Nano P1 Pro zien zit de output van de aangezogen lucht. Ook hier vinden we een klein filtertje. Waarschijnlijk is deze vooral bedoeld om troep buiten te houden die via de achterzijde eventueel naar binnen zou kunnen komen.

 

Gebruik

Bij het eerste gebruik merkten we dat de Roidmi best wat aan zuigkracht heeft. Gemorst volgelzaad vormt geen enkel probleem op de lagere stand. Dit terwijl de ervaring van het over de vloer heen halen van de Roidmi meer dan prima is door de borstels. De eerste indruk was dan ook goed met de Roidmi. We konden vrij snel stellen dat voor oppervlakkig gebruik, de Nano P1 Pro voor de meeste typische kruimeldiefscenario’s naar behoren presteert.

Klein reservoir

We merken wel, wanneer we wat groter materiaal opzuigen zoals stukken muesli, dat het reservoir van 0,1 liter vrij klein is en je hier snel een maximum aan hebt. Ook de beperkte grootte van het mondstuk vormt zo nu en dan een probleem. Bij het opzuigen van wat blaadjes, blijven grotere bladen vaak hangen in het mondstuk. Hier vindt de Nano P1 Pro snel zijn meerdere in de traditionele kruimeldieven.

Groter dan je zou zeggen

Het ontwerp van het mondstuk zorgt ervoor dat deze qua grootte misschien iets ‘lomper’ is dan je zou zeggen wanneer je ernaar kijkt. Het ronde design zorgt ervoor dat het lastig is om langs een wand te stofzuigen onder een bepaalde hoek, terwijl de tuit ook lastiger tussen de kussens van een bankstel te halen is. Waar de opening van de tuit zelf zo’n 2 centimeter hoog is, zorgt het deel met de borstel voor een extra centimeter.

Ook de grootte van het apparaat vormt een beperking. Je duwt iets van dit formaat niet zomaar even een computer in terwijl de nauwe plekjes achter een monitor vaak ook niet bereikbaar zullen zijn.

We denken dat de Roidmi dan ook meer een soort van kantoor-kruimeldief is en echt meer geschikt is voor stof, haar, kruimels, etc. die je van je bureau, stoel of colbert zuigt. De praktische inzetbaarheid is dus beperkt. Aangezien de Roidmi Nano P1 Pro een adviesprijs van €139,- meegekregen heeft, kun je je afvragen of dit een te accepteren beperking is.

Accessoires een idee?

Roidmi promoot de Nano P1 Pro ook als ideale optie om je toetsenbord schoon te zuigen, maar dat gaat dan echt om toetsenborden met een dicht chiclet-design zoals je deze op laptops en platte toetsenborden vaak tegenkomt zodat je daar wat oppervlakkige kruimels en stof vanaf kan zuigen..

We vragen ons af of het misschien haalbaar was alternatieve opzetstukken voor de Nano P1 Pro te maken zodat deze meer geschikt zou zijn voor bepaald werk. Een borstelstuk voor bijvoorbeeld apparaten waar de nodige knoppen en relief in zit, of een lang, en misschien flexibel eindstuk met een zeer klein uiteinde voor de kleine hoekjes in een computerkast.

Batterijduur

Roidmi geeft een batterijduur op van 25 minuten op de laagste stand en 9 minuten op de hoogste stand. Aangezien we het over een kruimeldief hebben die je meestal maar voor een paar seconden gebruikt, kunnen we hier dik tevreden over zijn. We hebben de stofzuiger tijdens het testen uiteraard wat langer gepusht en kwamen tot iets meer dan de opgegeven 25 minuten. Eerder een half uur op de laagste stand die voldoende is voor het meeste kantoor-kruimeldief-werk.

 

Conclusie

Tijdens de testperiode hebben we aan de Roidmi Nano P1 Pro uiteindelijk een prima kruimeldief gehad. We denken dat de Roidmi een nuttige compagnon kan zijn voor onderweg, op kantoor of bijvoorbeeld in de auto. Het schoonzuigen van je kleding, bureau, meubilair en andere kleine oppervlakten is waar de Roidmi excelleert. Er zijn wat nadelen die vooral gaan over het kleine stofreservoir en de beperkte grootte van de opening van het mondstuk en het feit dat de Nano P1 Pro te groot is om bepaalde nauwe plekken te bereiken. Maar in totaliteit moeten we zeggen dat we de Nano P1 Pro een prima ding vinden. Of het ook de €139,- waard is die de Roidmi kost (adviesprijs), is een tweede.

 

Edit: Info over de naamgeving is na publicatie naar aanleiding van communicatie met Roidmi toegevoegd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.