Review: OnePlus Watch levert een heel lange accuduur

OnePlus Watch

Ik heb hem pas een paar dagen om, maar de accu is nog lang niet leeg. Net als de Huawei Watch GT series, is ook de OnePlus Watch een smartwatch met een uithoudingsvermogen van twee weken, maar er is veel meer dat dit een tof klokkie maakt.

Unboxing

OnePlus levert de OnePlus Watch in een mooie, lange doos. Compleet met USB laadkabel en die valt aardig buiten de toom. Daar kom ik later in de review op terug. Met nog een stukje documentatie erbij, is het pakketje mooi compleet.

Design

De OnePlus Watch is een opvallend ander klokje dan we gewend zijn. Het gros van de smartwatches komt tegenwoordig met mooie kroon knoppen. OnePlus kiest voor een veel gestroomlijnder ontwerp. Ondanks het forse display is de OnePlus Watch hiermee echt een unisex ontwerp geworden.

De twee knoppen, die wel heel strak op de rand zitten, zijn qua gevoel goed te onderscheiden. Op de bovenste staat in reliëf het OnePlus logo. Niet iedereen die ik deze smartwatch laat zien is daar blij mee. Het knopje had, net als de onderste, ook prima vlak mogen wezen.

OnePlus Watch Knoppen

Iets anders dat opvalt is het bandje. Een bandje dat je vergrendelt met een knoop. De uitloop van het bandje schuif je aan de binnenkant naar binnen. Qua sluiting is het even wennen, maar tegelijk is het heel comfortabel. We kennen deze sluiting uit de wereld van de sportbandjes en zijn heel blij met deze minimalistische aanpak van OnePlus. Natuurlijk is het mogelijk een ander bandje te kopen.

OnePlus Watch Sluiting

Ik heb de zwarte uitvoering van de OnePlus Watch om de pols, maar er is ook een witte uitvoering.

Display

OnePlus heeft gekozen om de OnePlus Watch te voorzien van een rond 1,39 inch AMOLED display dat in een 46mm kast is geplaatst. De resolutie ligt op 454×454 pixels en de kleuren knallen letterlijk van het scherm. De helderheid van het display is ook goed bij te stellen.

Chipset

De chipset van de OnePlus Watch zit bommetjevol sensoren. Gyroscoop, GPS, hartslag, lichtdruk en een optische zuurstofmeter zijn allemaal aanwezig. OnePlus heeft 4GB opslaggeheugen geplaatst waarvan 2GB wordt benut door het horloge zelf. Die andere 2GB kun je bijvoorbeeld gebruiken voor muziek. Dan kun je tijdens het sporten jouw telefoon thuislaten doordat het horloge direct koppelt met jouw headset.

OnePlus Watch Bandje

Draadloos

De OnePlus Watch is voorzien van WiFi. Zijn jouw horloge en telefoon binnen hetzelfde WiFi netwerk, mag de afstand tussen beiden zeer groot zijn. Dichterbij wordt gebruik gemaakt van Bluetooth. Slim. NFC ontbreekt, maar is voor het koppelen ook niet echt nodig. Bovendien heeft OnePlus met dit klokje niet de ambitie om betalingsverkeer te ondersteunen.

Besturingssysteem

Lang lazen we de geruchten dat OnePlus zou kiezen voor een smartwatch op basis van Android Wear, het mobiele OS van Google. In tegenstelling tot de geruchten, heeft OnePlus eigenlijk dezelfde stap gezet die Huawei zette. Namelijk de ontwikkeling van een eigen lichtgewicht OS. Hierdoor krijgt het merk de ruimte om zelf de hardware te kiezen en de prestaties van de smartwatch te optimaliseren.

Het besturingssysteem voelt vlotter aan dan op mijn Huawei Watch GT 2. Bovendien is het veel kleurrijker dan het ingetogen ontwerp van Huawei. Wat wel tegenvalt is de weergave van alerts. Het zijn er echt heel veel (maar dat licht misschien aan mij) en ze hebben allemaal hetzelfde icoon. Je moet dus echt lezen waar de melding bij hoort. Dat is jammer. Je kunt ze ook niet wegvegen.

Het OS is voorzien van heel veel basis apps en dat is eigenlijk prima. Denk aan het gebruiken van het display als zaklamp, het gebruik van het kompas en meer van dat soort zaken. Leuk detail is dat je ook een TV kunt koppelen met het horloge, maar daar zit weinig uitleg bij. We gaan er vanuit dat dit enkel gericht is op de OnePlus TV die hier niet verkrijgbaar is. Het is niet mogelijk om apps te verwijderen of te installeren. Dat is dan weer het nadeel van deze aanpak.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat de vertalingen nog wel heel erg op het niveau van Google Translate zitten. We verwachten dat OnePlus in komende updates hier nog veel aan zal corrigeren.

OnePlus Fit

Opvallend is dat het besturingssysteem van OnePlus wel heel erg aanvoelt als dat van Huawei. De twee liggen zo dicht aan elkaar dat ze zelfs de bijbehorende app vrijwel dezelfde naam hebben gegeven. OnePlus Health in plaats van Huawei Health. En ook bij de OnePlus versie is het updaten van de firmware hetzelfde oertrage proces. Al vinden we dat eigenlijk helemaal niet spannend in deze review.

De OnePlus Fit geeft heel veel informatie over jouw gezondheid, maar er zitten meer smarts in. Hij herkent het namelijk wanneer je niet op een OnePlus toestel zit. In het aanmeldproces zal de app je helpen om de rechten zo in te stellen dat de verbinding niet onverwacht wordt verbroken. Die instructies zijn echt geschreven op basis van het merk dat je gebruikt. Daar is echt super goed over nagedacht.

In de app kun je ook muziek naar jouw smartwatch sturen. Ja, dit duurt wat lang, maar ook dat is niet iets dramatisch. Op dezelfde manier kun je ook watchfaces oversturen. Het aanbod watchfaces is opvallend groot, maar je bent wel aan het design van OnePlus overgelaten. Het is niet zo dat je, zoals bij Android Wear, daar een marktplaats voor hebt.

Belangrijk is wel dat je je aanmeld met je OnePlus account. Op de OnePlus website kan dit ook via jouw Gmail en Facebook account, maar in OnePlus Fit niet.

Helaas is OnePlus Fit niet beschikbaar voor iOS.

Gesprekken voeren

Het is mogelijk om via de OnePlus Watch gesprekken te voeren. Het volume van het horloge ligt daarbij wel erg laag. Voor de persoon aan de andere kant is mijn stemgebruik zeer helder.

Accuduur

Na een krappe week gebruik heb ik nog 53% van de 402mAh accu over. Dit laat zien hoe zuinig het eigen besturingssysteem van OnePlus in. Uiteraard heb ik weinig tot niet gesport. Doe ik dat wel, gaat het sensorgebruik omhoog en daarmee ook het accugebruik.

OnePlus Watch lader

Lader

De lader is een beetje een apart verhaal. We zijn gewend dat OnePlus altijd een rood snoer en witte pluggen gebruikt. Daar is OnePlus voor deze gadget vanaf gestapt. Er is gekozen voor een zwarte lader met een aangehecht USB snoer. Die heeft weer een USB-A lader. De koppeling is deels magnetisch. Ten opzichte van andere merken missen we wel de luxe van draadloos opladen.

Conclusie: OnePlus Watch

OnePlus heef nu eindelijk haar eerste echte smartwatch. Zoals je mag verwachten, zijn er nog wat kinderziekten die met updates goed opgelost kunnen worden. Gezien de zorgt van het merk voor haar gebruikers, verwachten we daar de komende maanden nog veel veranderingen in. Het design is verfrissend anders en het wat beperkte besturingssysteem is gewoon een heel slimme keus die de gebruiksduur enorm verlengt. Hoewel het prijskaartje met €159 erg laag is, hadden we wel graag een andere lader gezien.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goed display
  • Reageert lekker vlot
  • Erg lange accuduur
  • Handig ontwerp voor sporters

THE BAD

  • Soms nog wat slechte vertalingen
  • Kan niet draadloos opladen
  • Onhandige notificaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl