Review: OnePlus 9 Pro brengt de koning der camera’s

Nu Hasselblad van het Chinese DJI is, was de kans groot dat een Chinese smartphonebouwer al snel het logo op haar smartphones zou mogen plakken. In dit geval is het OnePlus die ook echt een enorme sprong in camerakwaliteit maakt met het camera-eiland van de OnePlus 9 Pro.

Unboxing

In de verpakking van de Oneplus 9 Pro vinden we alles dat we willen vinden. Een Warp Charge lader, een laadkabel, simtool, documentatie en zelfs een luxere backcover dan we van het merk gewend zijn. Een screenprotector is al op het display aangebracht. Je kunt dus meteen met het toestel aan de slag.

Design

De acherkant van het toestel is hoogglans afgewerkt, maar voelt toch redelijk anti-slip aan. Verder is de achterkant niet heel spannend, behalve dat het camera-eland van het Hasselblad merk is voorzien. Bovendien steken de twee grote camera’s nog net iets boven het eiland uit. Een slimme manier om te voorkomen dat het hele eiland te dik wordt, zoals bij de Samsung Galaxy S21.

OnePlus 9 Pro

Fijn is natuurlijk de alert switch aan de linker kant, met daaronder de power knop. Volume wordt daarvoor naar links verplaatst. Prima.

Display

Met 6,7 inch is het display van de OnePlus 9 Pro groter dan dat van de OnePlus 9. Ook dit display wordt beschermd met Corning Gorilla Glass. Het display draait op 120Hz en heeft een hogere QHD+ resolutie. Wanneer je de twee toestellen naast elkaar zet, merk je dat meteen. Het display is met 13.000 NITS feller en met HDR10+ ondersteuning is het prima films kijken. De selfiecamera zit achter een gaatje in het display en de vingerafdruksensor ligt weer onder het display. Doordat OnePlus een AMOLED LTPO display heeft gekozen, wordt de verversingssnelheid aangepast op het gebruik om zo de accuduur te optimaliseren.

5G Chipset

Het kan niet anders dan dat OnePlus de Qualcomm Snapdragon 888 chipset in dit toestel legt. Dit doet ze meteen met 8GB of 12GB LPDDR5 werkgeheugen. Wij ontvingen die laatste versie. Ook krijg je 128GB of 256GB snel UFS 3.1 opslaggeheugen.

Android 11 met OxygenOS 11

OnePlus levert het toestel af met Android 11 en OxygenOS 11. Deze grafische schil van OnePlus blijft erg prettig om mee te werken. OnePlus installeert tegenwoordig ook minder apps standaard op jouw toestel. Zo behoort Facebook niet meer tot de standaard set met apps. Wel zitten er de nodige eigen apps van OnePlus op en probeert OnePlus je aan te zetten om een OnePlus account aan te maken via het toestel. Dat hebben inmiddels 3 miljoen OnePlus gebruikers gedaan.

Zoals we gewend zijn bij OnePlus is de software ondersteuning fantastisch. Zo krijg je twee grote OS updates. Met andere woorden, je krijgt Android 12 en 13 op dit toestel. Bovendien blijven er om de maand patches uitkomen en dat zal OnePlus tot 3 jaar na de introductie van het toestel volhouden.

Maar dat is op papier. Het portfolio van het merk vergroot steeds sneller. Van één toestel per jaar na zo’n 6 a 7 en dan ook nog heel veel accessoires. Het team achter de updates begint scheuren te vertonen. Er lijkt soms wat minder nauwkeurig te worden getest en de planning aanhouden lijkt ook een kriem. Andere merken lijken steeds vaker OnePlus op dit gebied in te halen.

Voor de gamers

Qua prijs/prestaties is de OnePlus 9 interessanter voor gamers, toch is de OnePlus 9 Pro maar een fractie minder snel. Hoewel de gebogen displayranden voor vervelende reflecties kunnen zorgen tijdens het gamen, kunnen ze wel vaak als triggers gebruikt worden en kan het zijn dat je de hogere QHD resolutie waarderen gaat. De touch sampling rate ligt op 240Hz en het display draait op maximaal 120Hz.

Voor de audiofiel

Wederom zien we een sterke audioondersteuning vanuit OnePlus. De stereospeakers in het toestel zijn zeer goed getuned. De Qualcomm chipset biedt bovendien ondersteuning voor high-end codecs als aptX HD. Wil je een bedrade hoofdtelefoon aansluiten, dan zal dat via de USB-C aansluiting moeten. Dolby Atmos wordt ondersteund.

Voor de streamer

Films en series zien er buitengewoon geweldig uit op het display van de OnePlus 9 Pro. Zelfs buitenshuis kun je door de hogere lichtopbrengst prima kijken en genieten van de diepe HDR10+ kleuren.

Het camera-eiland

Zoals gezegd zien we eindelijk technologie van Hasselblad in de smartphones van OnePlus. Hoewel het merk voor de hardware nog steeds op Sony leunt (en waarom ook niet), heeft Hasselblad de software achter de camera’s ontwikkeld. Hoewel de camera’s in het donker niet zo heel sterk zijn als gehoopt, zien we overdag echt wel perfecte plaatjes… op de camera aan de achterkant. De selfiecamera is gewoon zeer degelijk.

Net als bij de OnePlus 9 krijg je een 50 megapixel f/2.2 groothoek camera met elektronische beeldstabilisatie. Daaronder komt de 48 megapixel main camera die met f/1.8 net iets lichtgevoeliger is. Je krijgt ook nog een 8 megapixel telelens en om op vier camera’s te komen een 2 megapixel monochrome camera. Daarmee linkt het toestel meteen naar de geschiedenis van Hasselblad die in monochrome fotografie ligt.

Het effect van Hasselblad op de camera’s wordt al heel snel duidelijk. De foto’s zijn zeer natuurgetrouw. De grote lenzen en sensoren van Sony zorgen ervoor dat de foto’s enorm veel detail bevatten. Alleen qua lichtgevoeligheid hebben de camera’s het lastiger dan verwacht. Met name in het donker is scherpte echt een probleem.

De selfie camera

Bovendien laat de selfiecamera te wensen over. Het lukt ons niet om in hogere resolutie van FHD te filmen en in het donker zijn de prestaties al snel een drama. Hopelijk kan een software update dat nog een beetje oplappen.

Accuduur

De accuduur van de OnePlus 9 Pro ligt vrijwel gelijk met de OnePlus 9. Met andere woorden, ga nooit zonder je lader op stap. Die lader is met 65 Watt wel heel snel, dus bijtanken is zo gedaan. Maar toch is het een stuk minder dan bij de OnePlus 8 Pro die ik afgelopen jaar heel veel heb gebruikt.

Ook tof is de nieuwe draadloze laadtechnologie van OnePlus. Deze gaat tot 50 Watt. Dus ook draadloos wordt het toestel snel geladen. Daar binnenkort meer over.

Conclusie: OnePlus 9 Pro

Over de OnePlus 9 Pro kunnen we op slechts twee punten klagen. Namelijk de accuduur die echt minder is dan bij vorige generaties en dat de camera’s in het donker toch wel heel wat minder presteren dan we hadden gehoopt. Daar staat tegenover dat de camera’s overdag verbluffende resultaten neerzetten en dat het toestel bloedsnel is. Bovendien is draadloos laden op 50 Watt ware luxe. Dit is met recht een vlaggenschipwaardig toestel.

OnePlus 9 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnige foto's
  • Waanzinnige 8K video's
  • Heel fijn display
  • Goede audio

THE BAD

  • Camera's presteren bij weinig licht minder dan verwacht
  • Accuduur is wat beperkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

OnePlus 9 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl