Logo GadgetGear.nl
Arjan test de Huawei Freebuds Studio
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Freebuds Studio

Bij de naam Freedbuds denk je mogelijk aan de true wireless headsets van Huawei. Naast de kleine oordopjes introduceerde Huawei enkele maanden geleden de Freebuds Studio.

Unboxing

Huawei levert de luxe Freebuds Studio overcompleet. Je krijgt een keurige hardschalen tas om de headset onderweg te beschermen. Daarnaast krijg je een USB-C kabel en documentatie. Meer heb je niet nodig.

Bediening

Huawei heeft de rechter oorschelp keurig voorzien van touch bediening. Met een stickertje legt Huawei uit hoe het werkt en kun je meteen aan de slag. Wil je dit meer naar eigen hand zetten, dan moet je de AI Life app van Huawei op jouw toestel zetten.

Met die app kun je het hele werking van de headset naar jouw eigen voorkeur afstellen, waaronder dus die bediening. Voor het luisteren naar muziek heb je de app verder niet nodig. Wil je iets aan de EQ afstellen, moet je dat in jouw muziek app oplossen. De eerste twee weken heb ik de headset zonder app getest en was ik al zeer tevreden.

De headset merkt het ook wanneer je deze afzet. Hij gaat dan automatisch in standby. Wanneer hij langer in standby is, schakelt hij zelfs uit om de accuduur te sparen. Slim.

Actieve Ruisonderdrukking (ANC)

Tegenwoordig kan iedereen zijn of haar headset van actieve ruisonderdrukking voorzien. De technologie is niet meer zo heel lastig te verkrijgen. Kwalitatief zijn er zeker nog wel verschillen tussen merken.

De kwaliteit van de ANC in deze headset is erg goed. Al is het niet de allerbeste die we ooit hebben ervaren, deze kan het gemakkelijk opnemen tegen duurdere producten van bekende high-end audiomerken. Het zijn met name de onverwachte hoge tonen van buitenaf waar de headset nog wat moeite heeft om deze weg te drukken. In het OV ervaar je dus echt een zee aan rust wanneer je deze headset gebruikt.

Wil je de Freebuds Studio op de fiets gebruiken, dan heb ik wel wat slechter nieuws voor je. Hoewel de ANC haar best doet, is de headset wel redelijk gevoelig voor windruis. In de drukte van de stad merk je hier niet heel veel van omdat de wind doorgaans wat rustiger is. Fiets je langs weilanden en over dijken is dit wel een dingetje.

Net als andere fabrikanten, voorziet Huawei de ANC ook van een awareness modus. Zo wordt het geluid om je heen juist doorgelaten. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld op een afspraak wacht. Bijzonder is de voice functie. Daarmee zoomt de headset in op het stemgeluid voor je en gaat deze zelfs versterken. Zo kun je in een drukke ruimte een beter gesprek voeren. Slim!

Bluetooth streaming kwaliteit

Huawei heeft al heel lang moeite om aan Amerikaanse technologie te komen. Dit merken we helaas ook in de Freebuds Studio. Hoewel de headset keurig gebruik maakt van Bluetooth 5.1, ontbreekt het helaas aan ondersteuning voor high-end codecs als aptX, aptX HD en LDAC.

Huawei introduceerde wel de eigen L2HC standaard ter vervanging, maar die is alleen op Huawei’s eigen smartphones met EMUI 11 beschikbaar. We hebben de headset dan ook met de Huawei P40 getest en merken dat dit een perfecte combinatie is. Overigens ook omdat de twee veel gemakkelijker met elkaar te paren zijn dan wanneer je een smartphone van een ander merk gebruikt. Maar eerlijk is eerlijk… de kans is groot dat je momenteel geen Huawei smartphone gebruikt.

De Huawei Freebuds Studio ondersteunen dual-connect. Het kost dan ook weinig moeite voor mij om snel tussen mijn Huawei Matebook Pro en mijn Oppo Find X3 Pro smartphone te schakelen.

Audiokwaliteit

Hoewel er dus geen ondersteuning is voor de bekende high-end codecs, weet de chipset in de Huawei Freebuds Studio hier prima op te compenseren. De audioweergave van deze headset is helder en open. Zeker wanneer je de ANC uitzet.

Natuurlijk testen we hem ook met de ANC aan. Als je dan naar stevigere tracks met meer bass luistert, merken we vrijwel geen vervorming. Iets dat bij ANC headsets nogal eens een probleem kan zijn. Je krijgt gewoon echt die hi-res audio beleving die je in een high-end headset zoekt.

Gesprekskwaliteit

Het voeren van telefoongesprekken met de headset gaat behoorlijk goed. Het stemgeluid van mij en de andere persoon is mooi helder. Op kantoor merk ik wel dat als ik een telefoongesprek voer en vlakbij zijn ook mensen aan het spreken, dat ik klachten krijg dat bellers ‘iemand anders er dooheen horen’. Dat zou nog net even wat beter kunnen.

Conclusie: Huawei Freebuds Studio

Het is buitengewoon verrassend hoe Huawei zich heeft weten te transformeren van smartphonefabrikant tot premium audiomerk. Hoewel het jammer is dat Huawei geen gebruik maakt van de bekende high-end audiocodecs, is deze headset zo goed dat je ze eigenlijk helemaal niet mist. Alleen het voeren van telefoongesprekken is iets waar de microfoons nog beter op afgesteld kunnen worden.

2 reacties

  1. Dus ook geen ondersteuning voor LHDC en echt alleen Huawei’s eigen L2HC? Betekent dit dat Huawei geen onderdeel meer is van de Hi-Res Wireless Audio (HWA) Union? Dit is wel jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.