Wiz Filament klassieke E27 WiFi lamp
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Wiz Filament Amber ST64 E27 lamp

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te installeren
  • Filament met ondersteuning voor helder wit
  • Leuke animaties

THE BAD

In 2019 kocht Signify het merk Wiz. Met haar WiFi lampen was Wis een concurrent voor Philips Hue, dat al van Signify is. Met de overname van Wiz biedt Philips nu een platform dat je zonder hub kunt gebruiken. De komende tijd lees je meer over de producten van Wiz. We starten met deze iconische Wiz Filament E27 lamp.

Unboxing

De unboxing is niet heel spannend. In het doosje vinden we de Wiz Filament lamp en dat is het dan ook. Meer heb je niet nodig.

Wat is LED Filament?

Filament is een Engelse term die we hier een beetje Nederlands uitspreken. Eigenlijk moeten we kooldraadlamp zeggen, want daar zijn deze lampen qua design op ontworpen. Kooldraadlampen zijn klassieke gloeidraad lampen met een dikkere draad. Hierdoor zie je echt die draad in de lamp zitten.

Met de komst van LED verlichting doet menig fabrikant haar best dit effect na te doen. Bij Philips hebben we in de beginjaren een soort prisma op een LED lamp gezien en Ikea gebruikt een transparante, plastic draad op een LED. Echte filamant lampen bestaan uit een reeks LED’s op een draad. Daardoor wordt het licht effectiever gebruikt.

Installatie

In tegenstelling tot Philips Hue, heb je dus geen hub nodig. Wanneer je het lampje hebt gekocht, is het een kwestie van de Wiz app downloaden op je smartphone. Hierin geef je aan een nieuwe lamp te willen installeren. Al snel duikt de Wiz Filament op in het overzicht. De app regelt de koppeling met jouw WiFi netwerk en je bent klaar om hem te gebruiken.

Design

De Wiz Filament is een lamp met een doorsnede van 64mm. De lamp is 141mm hoog. Het peertje is echt gemaakt van glas en metaal. We hebben het hier dus echt over een hoofwaardig LED product van Signify.

Wiz Filament klassieke E27 WiFi lamp

Features

De Wiz Filament is een dimbare LED lamp. Maar hij is alleen digitaal dimbaar. Je kunt hem dus niet op een klassieke, analoge dimmer zetten. Je kunt hem dimmen via de app, maar bijvoorbeeld ook met de Wiz afstandsbediening. Daar lees je binnenkort meer over.

De Wiz Filament behoort tot de Wiz Whites collectie. Net als bij Hue, is het dus een lamp waarop je verschillende wit tinten kunt gebruiken. Dit is bijzonder daar dit soort lampen doorgaans alleen warm-wit licht geven. Deze lamp heeft een kleurtemperatuurbereik van 2.000K tot 5.000K. Daarbij zocht de kleur van het glas wel altijd voor een heel iets geel zweempje. Ook op 5.000K. Maar het mag bijna geen naam hebben.

Wiz Filament Amber ST64 E27

Wat leuk is, is dat deze lamp ook het natuurlijk kleurverloop ondersteund. Hierdoor wordt de kleurtemperatuur aangepast op de kleurtemperatuur van het zonlicht buiten. Dit is beter voor jouw hersenen omdat er dan ’s avonds minder blauw licht in wordt gebruikt.

Tenslotte zijn de animaties interessant. Wil je dat deze lamp meer als een mijnwerkerslamp schijnt, dus met een lichte flikkering, dan is daar gewoon ondersteuning voor vanuit de app. Super tof.

Connected

Het Wiz platform is goed connected. Naast de eigen app, werkt het platform naadloos samen met Alexa, Google Assistant en natuurlijk met Siri. Via IFTTT kun je gemakkelijk koppelen aan Nest, Ring, Somfy en andere producten. Dit koppelen gaat erg gemakkelijk. Toch zien we dat Hue voorlopig echt nog wel een voorsprong heeft in het aantal platformen waarmee het integreert.

Wiz vs. Hue

Natuurlijk moeten we deze vergelijking maken. Vroeger was het verschil in stroomverbruik tussen WiFi lampen en Zigbee lampen zoals Hue echt enorm. Hue is ultrazuinig wanneer je de lampen niet gebruikt. Wiz bevat standaard vanuit de app animaties. WiFi lampen moeten dan nog altijd een volledig WiFi systeem van stroom voorzien. Het WiFi signaal vraagt nog altijd meer rekenkracht en iets meer stroomverbruik, maar de twee kruipen al dichter naar elkaar. Qua entertainment zien we wel dat het Hue platform echt veel sneller reageert. Maar… voor Wiz heb je geen hub nodig en ik kan me voorstellen dat dit voor vele gebruikers een reden zal zijn om voor Wiz te kiezen.

Conclusie Wiz Filament amber ST64 E27

De Wiz Filament E27 lamp is een erg mooi lampje geworden. Wij gebruiken hem in de keuken, waar hij wordt gestart door een bewegingssensor van Wiz. De ervaring van de lampenfabrikant straalt er letterlijk vanaf. De app en het ecosysteem zijn nog niet zo compleet als dat van Hue, maar we verachten dat die afstand de komende jaren snel kleiner zal worden.

Wiz Filament ST64 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.