Logo GadgetGear.nl
WD_Black P50
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Supersnel gamen via de WD Black P50 Game Drive 2TB SSD

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig snel
  • Nu al geschikt voor USB-C Gen 3.2 2x2
  • Stoer uiterlijk
  • Zeer stabiele prestaties

THE BAD

Bij Western Digital richten de ontwikkelaars zich al een tijdje op de gamer. Al jaren bouwen ze supersnelle opslag onder de WD_Black lijn. De WD_Black P50 behoort tot de absolute top als het gaat om non-stop performance.

De markt voor zogenaamd ‘flash’ opslaggeheugen heeft een zware concurrentiedruk. Daarom zoeken vele merken nieuwe manieren om bij de gamer onder de aandacht te komen. De gamer heeft immers een steeds diepere portemonnee. Zeker nu we verplicht thuis zitten.

Zowel Western Digital (WD) als Seagate richten zich sterk op de gamer. Daarbij wist Seagate een sterke deal te scoren bij Microsoft, waardoor het exclusief de extra opslagmodule voor de Xbox Series X mag produceren. Maar wat als je nou niet zoveel geld wilt uitgeven en toch top-performance zoekt? Dan is er de WD_Black P50 Game Drive SSD waar ik al twee weken mee aan het gamen ben.

Unboxing

In de verpakking van de WD_Black P50 Game Drive SSD vinden we de documentatie en niet één, maar twee USB kabels. Één USB-C naar USB-C en één USB-C naar USB-A. Beiden gemaakt voor gebruik met USB 3.2 Gen 2×2 snelheden. Die laatste heb je nodig voor de Xbox Series X, die helaas geen USB-C aansluiting achterop heeft zitten.

Design

WD weet echt lekker op te vallen met haar WD_Black lijn. Dit doet WD door haar producten vorm te geven als scheepscontainers, of lootboxes. Net hoe je er tegenaan kijkt. De hele branding is lekker stoer.

WD Black Game Drive P50 NVMe SSD Bovenkant

De bovenkant van de WD_Black P50 Game Drive SSD is gemaakt van metaal. Zo kan de interne NVMe SSD gemakkelijk haar warmte kwijt. De onderkant is dan wel van plastic, die bevat weer inkepingen. Zo kan ook daar een luchtstroom ontstaan. Naast de USB-C aansluiting van de drive zit nog een witte status LED die van boven en onder goed te zien is. Stoer en netjes.

Op de hoeken zie je schroeven zitten. Wij hebben die opengedraaid, maar krijgen de drive ook met veel kracht niet uit elkaar. We hebben dus niet goed kunnen zien wat er allemaal intern gebeurd in deze oplossing van WD.

Wil je het nog iets exclusiever? Er is ook een Call of Duty Black Ops Cold War uitvoering van deze drive verschenen.

WD Black Game Drive P50 NVMe SSD Call of Duty Special Edition

USB 3.2 Gen 2×2 SuperSpeed

Als fabrikant neem je risico wanneer je je gaat richten op nieuwe verbindingsstandaarden. Maar WD kiest op het juiste moment om USB 3.2 Gen 2×2 te gaan ondersteunen. Waar gaming PC’s vroeger het domein waren van Intel en Nvidia, is het tegenwoordig AMD dat sterke combinaties van CPU’s en GPU’s aflevert. AMD levert een berg gamingpower tegen betrekkelijk lage kosten.

Maar die lage prijs komt niet zonder de tol te betalen. Thunderbolt is namelijk de snelste manier om data over een USB-C verbinding te verplaatsen. En Thunderbolt is van Intel. De nieuwste AMD moederborden omarmen dan ook USB 3.2 Gen 2×2. In deze tijd van chiptekorten lukte het ons helaas niet om zo’n moederbord op tijd voor deze review te regelen.

WD Black Game Drive P50 NVMe SSD USB-C Aansluiting en LED

De benchmark

En dat is heel jammer. WD claimt namelijk dat deze WD_Black P50 Game Drive SSD in staat is om 20Gb per seconde te verplaatsen. Let daarbij op de kleine b in Gb. Dit staat voor gigabit. Wij rapporteren natuurlijk altijd in GB, dus Gigabyte. Dat is voor jou als lezer namelijk wat je werkelijk ziet wanneer je een externe drive gebruikt. Daarvoor moeten we 20Gb delen door acht en dan komen we nog steeds op een waanzinnig snelle 2.5GB of 2.500MB per seconde. Ik bedoel… that’s some holy cr…

Gisteren ben ik dan ook 4 uur bezig geweest om alle reviews van deze drive te verzamelen, waar ze met CrystalDiskMark de prestaties van de drive hebben getest. Dat is namelijk ook onze reguliere procedure. Uit deze scores hebben we een gemiddelde prestatie gehaald.

De leessnelheid van de WD_Black P50 Game Drive SSD scoort dan 1.996 MB per seconde. De schrijfsnelheid ligt op 1.897 MB per seconde. Dat is een enorme hap data die je in no-time kunt verplaatsen. Dit maakt de WD_Black P50 Game Drive SSD niet alleen interessant voor gamers, maar ook voor videobewerking. Dat heb ik in de eerste week van gebruik vooral gedaan via mijn Acer Predator laptop. Hoewel ik dus terug moet vallen op USB 3.1, is de drive echt enorm snel. En wat ook heel belangrijk is, de snelheid is redelijk constant. Hij kan zijn warmte dus prima kwijt.

We blijven overigens zoeken naar een compatible moederbord zodat we alsnog snel eigen metingen aan deze test kunnen toevoegen.

Conclusie WD_Black P50 Game Drive SSD

Ondersteunt jouw gaming rig of videowerkstation USB 3.2 Gen 2×2, dan koop je met de WD_Black P50 Game Drive SSD een bizar snelle drive. Heb je dat (nog) niet, is deze NVMe gebaseerde externe drive nog steeds enorm snel en vooral heel stabiel in haar prestaties… en unlock je de snelheid vast op jouw volgende computer. USB Gen 2×2 is de toekomst en met de WD_Black P50 Game Drive SSD koop je een drive die klaar is voor deze toekomst. WD geeft 5 jaar garantie op de drive.

WD P50 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.