Logo GadgetGear.nl
2012 op 4K Blu-Ray
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: 2012 (4K Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig mooie beelden
  • Realistische rampscenario's
  • Sterke cast

THE BAD

Sony Pictures heeft heel wat epische films gemaakt. Nu de bioscopen al een jaar stil liggen, zijn de studios bezig om wat ouder materiaal naar 4K te liften. Dat hebben ze ook gedaan voor misschien wel één van de meest epische rampenfilms: 2012.

In 2012 draait alles om een oude Maya voorspelling. De voorspelling dat de wereld zoals we die kennen, in 2012 ten einde zou komen. Hoe vertelden ze niet, maar wetenschappers over de hele wereld blijken zich al een tijdje met dit fenomeen bezig te houden. De zon begint namelijk steeds meer neutronen op de aarde af te schieten.

Het effect hiervan is onder anderen voelbaar in een mijn in India. Zo’n 3.300 meter onder de grond is het bloed heet. Een vat water dat 1.200 meter dieper rijkt, is non-stop aan de kook. De neutronen warmen de aarde op en veel sneller dan verwacht.

Wat we hierna zien is de strijd om het overleven van de mensheid. Om het maken van keuzes en de rol van het grote geld en ethisch handelen. En vooral een beangstigende weergave van hoe de aarde zich in zo’n situatie zou kunnen gedragen.

Extra’s

Toen de film in 2009 op de markt kwamen, was deze rampenfilm echt vernieuwend. Niet alleen omdat Woody Harrelson met lang haar in de film zit, maar door de waanzinnige special effects die nodig zijn om de tektonische platen van de aarde visueel te laten verschuiven en de gevolgen daarvan in beeld te brengen. Gelukkig heeft Sony Pictures nog steeds scherp hoeveel impact het einde van de wereld kan hebben. Bij de extra’s hebben ze dan ook Discovery Channels 2021 Apocalypse opgenomen, naast de bioscooptrailers. De film zelf is in 4K met HDR op de disc gezet. Dat maakt de beelden net even wat indrukwekkender dan bij eerdere uitgaven van deze filmklassieker.

Conclusie 2012 op 4K Blu-Ray

De voorspellingen van het einde van de mensheid is anno 2012 niet uitgekomen, al zijn we sinds 2020 natuurlijk wel hard op weg. Hoewel Sony de film vooral wegzet als de ultieme avonturenfilm, spreken wij liever van de ultieme rampenfilm. Het 158 minuten durende verhaal is prachtig in 4K. Een must-have.

2012 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.