Huawei had in 2011 toegang tot klantgegevens Telfort

De Volkskrant heeft ontdekt dat Huawei lang toegang had tot klantgegevens van Telfort gebruikers. Het zou om een zakelijke keuze van de KPN provider gaan. Huawei voerde in opdracht het beheer van de klantgegevens uit.

Kwalijker zou zijn dat uit onderzoek van KPN uit 2011 zou blijken dat Huawei ook bestanden uit de klantomgeving zou onttrekken. Dit zou met enige regelmaat gebeuren. Of het simpelweg back-ups betreft of een ander doel heeft, is niet bekend. KPN heeft het voorval niet verder onderzocht omdat het geen aanleiding zou zien om te verwachten dat klantdata ‘ontvreemd’ zou zijn.

Toen dit voorval aan het licht kwam, heeft KPN dan ook geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat was toen nog niet verplicht. Huawei heeft altijd ontkent gebruikersgegevens met de Chinese overheid te delen. Het zou dus goed een storm in een glas water kunnen zijn.

Huawei verkeert al tijden in problemen door de Amerikaanse ban. Hierdoor verloren haar toestellen toegang tot voor Europa belangrijke Google apps. Het bedrijf introduceerde daar al eigen alternatieven voor die steeds succesvoller worden. Bovendien lanceert Huawei met succes eigen high-end accessoires.

Als onderdeel van de ban, wordt Huawei wereldwijd uit belangrijke delen van netwerk infrastructuur geweerd. Dit ter voorkoming van spionage, al is daar nooit bewijs voor geleverd. Sinds die tijd verlegt het bedrijf haar focus naar allerlei andere markten waar het haar expertise goed in kan zetten. Onder anderen bij het automatiseren van de veestapel in China.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.