Huawei biedt Harmony OS aan andere fabrikanten aan

Huawei is begonnen met haar eigen uithaal naar de VS. Het merk is nog steeds enorm in landen waar Google services niet of minder relevant zijn. Daar hoopt het groot te worden met haar eigen Harmony OS. Om het OS nog meer kracht bij te zetten, mogen andere fabrikanten er ook mee aan de slag.

Huawei liet van de week weten dat het nieuwe besturingssysteem Harmony OS 2.0 beschikbaar zal worden gesteld aan andere fabrikanten, waaronder directe concurrenten. Huawei heeft het besturingssysteem inmiddels niet alleen klaar voor smartphones, maar ook voor smartwatches, TV’s en andere apparaten.

Harmony OS is gebouwd op basis van de open source versie van Android. Die basis is weer gebouwd op basis van Linux. Feitelijk ontbreekt het in die versie vooral aan de Google Mobile Services. Een set handige API’s (voorgebakken brokken code) die het ontwikkelen van apps voor developers gemakkelijker maken. Zonder deze API’s werken Google’s eigen apps niet en ook apps van anderen die de API’s gebruiken werken niet of niet volledig.

Om dit op te lossen ontwikkelde Huawei niet alleen Harmony OS, maar ook Huawei Mobile Services. Een platform dat vergelijkbare API’s biedt voor vergelijkbare diensten. Zo worden de kaarten bijvoorbeeld door TomTom geleverd in plaats van door Google. Het nadeel hiervan is wel dat ontwikkelaars een aparte versie van hun app moeten ontwikkelen en die in Huawei’s eigen app store moeten aanbieden. Iets dat we steeds meer zien gebeuren. Huawei heeft laten weten dat 96.000 apps inmiddels gebruik maken van de Huawei Mobile Services API’s.

Niet alleen met Huawei Mobile Services heeft Huawei nu een alternatief voor Google ontwikkeld, maar dus ook voor Android. De kans is groot dat de voorwaarden voor het gebruik van haar besturingssysteem een stuk gunstiger zijn voor hardware fabrikanten. Het is echter maar de vraag of andere merken het aandurven om het Harmony OS naar Europa of de VS te komen. Wetende dat daar veel Google gebruikers zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.