Jeroen
Jeroen

Zelf je auto spuiten met Motip kunststof spuitbussen

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Voordelig
  • Duidelijk
  • Snel

THE BAD

  • Geen

Een veel voorkomende ergernis zijn de grijs geworden deurpanelen en bumpers. Ze waren ooit mooi zwart, nu lelijk grijs. Om de kleur weer mooi strak te krijgen zijn heel er heel wat trucjes bekend. Motip is de gemakkelijkste die lang houdt!

Je kunt tijdelijk met producten zoals Autoglym en een verfbrander de looks van deurgrepen, deurpanelen en bumpers weer een beetje herstellen. Maar wie wil nu ieder jaar hetzelfde klusje doen? Oke, het blijft een hobby maar geen werkverschaffing. Daarom ging ik op zoek naar een werkwijze die het doel voor langere tijd behaald.

MOTIP  spuitbussen en lakstiften

Met de merken MoTip, DUPLI-Color, presto en ColorMatic is Motip Dupli Group voornamelijk actief in de automotive, de doe-het-zelf en de industriële markten met een groot assortiment spuitbussen. Behalve goede spuitbussen hebben zij ook meer technische producten, zoals remmenreiniger en siliconensprays. Maar eigenlijk alle producten die je kunt gebruiken voor de auto uiterlijkverbetering kan je bij Motip krijgen. Denk hierbij aan spuitbussen, lakstiften, plamuren, kwasten, blikken, triggers en flacons ter verbetering van jouw auto.

Zelf spuiten van je auto

Oke, wil je echt je auto zelf gaan spuiten. Kunststof wel te verstaan, dan moet je een aantal stappen nemen om mooi resultaat te krijgen. Als eerst moet je het weer in acht nemen. Spuiten als het koud is heeft echt geen zin. Je moet veel meer lagen spuiten en het resultaat wordt gewoon minder. Als het een graad of 15 buiten is, met een zonnetje en het liefst warmer, dan ga je echt shinen.

Welke kleur?

Ja, dat is ook wel belangrijk. Motip heeft eigenlijk alle kleurcodes, dus daar zit je goed. Let wel dat als je geen kunsstof gaat spuiten, dat je eerst even een klein stukje moet testen want kleuren matchen vaak niet 100%. Als je een heel deel spuit van je auto in dezelfde kleur spuitbus, dan zie je eigenlijk geen verschil als je dezelfde kleurcode kiest. Wil je proberen een klein plekje bovenop je oude lak te spuiten, dan ga je hoe dan ook verschil zien. Pak dus hele delen aan.

Voorbereiding

Om te beginnen heb je een aantal spullen nodig. Een ontvetter, een plastic primer, een doek, afplaktape en materiaal. Lees de gebruiksaanwijzing goed, dan lees je dat je echt flink moet schudden om de verf het beste uit de bus te krijgen. Erg belangrijk. Maar eerst ontvetten. Schoonmaken die hap. Ga je het niet ontvetten, dan zal de verf niet overal evengoed blijven plakken. Ontvetten is dus echt een must.

Als alles goed schoon is, dan begin je met een blanco plastic primer laagje te spuiten. Een keer of twee spuiten, met tussendoor wat tijd om te drogen. Als de plastic primer erop zit, zorgt dat ervoor dat je uiteindelijke kleur goed blijft zitten. Ook bij deze bus geldt dat je echt goed en lang moet schudden. Houdt een beetje afstand bij het spuiten, een CM of dertig zodat het mooi en egaal verdeeld wordt.

Spuiten

Heb je schoongemaakt en de primer zit erop? Kijk nog even of je alles goed hebt afgeplakt of de onderdelen goed op karton ergens hebt gelegd zonder andere onderdelen onder te spuiten. Dan kan je na mega goed schudden en met voldoende afstand aan de gang. Spuit rustig van links naar rechts, mooie banen en laat na de eerste spuitbeurt een minuut of 15 alles drogen. Doe daarna nog een laag of twee.

Resultaat

Je mag geen wonderen verwachten, anders had je de auto naar een spuiterij moeten brengen. Maar eerlijk is eerlijk, het resultaat is prachtig. De auto krijgt direct een nieuwe look en het staat weer lekker fris. Ik heb gemerkt dat als je spuit met 15 graden buitentemperatuur het minder mooi wordt dan het spuiten met 20 graden en een zonnetje. Op de één of andere manier is de verf veel glanzender dan bij koude temperatuur. Het plakt ook beter. Dus ga lekker straks spuiten als het heerlijk warm weer is. Hoe warmer hoe beter!

 

Conclusie

Om zelf je auto te spuiten met Motip spuitbussen heb je een vaste hand nodig en een goede voorbereiding. Het resultaat is erg netjes en een hele verbetering. Wil je geen honderden tot duizenden euro’s kwijt zijn aan een kleurverandering dan is Motip een goede partij voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.