Logo GadgetGear.nl
Picture of Robert Gunsing
Robert Gunsing

Tot 5.000 euro subsidie op je elektrische bestelauto

Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 10 procent van de netto catalogusprijs van je elektrische bestelauto gesubsidieerd krijgen, met een , maximum van €5.000,-. Voor 2021 is er 22 miljoen euro beschikbaar voor voertuigen in de categorieën N1 en N2. Tot en met 2025 is er 185 miljoen euro beschikbaar. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat goed voor zo’n 44.000 voertuigen.

De Subsidieregeling voor Elektrische BestelAuto’s (SEBA) is gisteren bekend gemaakt tijdens het ondertekenen van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. In de uitvoeringsagenda staat dat zo’n 20 steden in 2025 een zero emissie zone invoeren, zodat ze volledig schoon bevoorraad kunnen worden. De verwachting is dat het aantal steden toeneemt naar 40.

De wens van het ministerie

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad, is de wens van het ministerie. Het is de bedoeling dat de komende jaren stadslogistieke voertuigen waarbij emissies via de uitlaat vrijkomen  definitief uit de binnensteden worden verbannen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot.”

Eisen van de subsidie

De SEBA bedraagt per elektrische bestelauto maximaal 10 procent van de netto catalogusprijs, met een maximum van 5.000 euro. De subsidie geldt voor de voertuigklassen N1 en N2, waarbij voor de N2 een maximum gewicht tot 4.250 kg geldt. De overige eisen die gesteld worden;

  • Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s die alleen aangedreven worden door een elektromotor én
  • De netto catalogusprijs  van de bedrijfsauto’s moet hoger zijn dan € 20.000.
  • De elektrische bedrijfsauto heeft een actieradius* van minimaal 100 km.
  • Het voertuig moet minimaal drie jaar op naam van de koper blijven staan.
  • Het voertuig is aangeschaft na 1 januari 2021.
  • Het voertuig kan ook via financial lease aangeschaft worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.