Xbox Series X
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xbox Series X Een beetje raar, maar ook waanzinnig

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Waanzinnige graphics
 • Verbeterde controller

THE BAD

 • Voelt een beetje hetzelfde aan als de vorige generatie
 • Geen echte launchgames
 • Dure externe opslag
 • Game Pass is een bedreiging voor het nut van deze console

Hij staat hier inmiddels een kleine maand. Ja ook voor ons als redactie waren er enorme problemen om aan een exemplaar te komen. Het rare is dat de marketing van Game Pass er een beetje voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat je hem misschien niet had hoeven komen.

Design

Het ontwerp van de Xbox Series X is radicaal veranderd. Eerlijk gezegd denk ik dat deze grote schoenendoos een veel hogere likability krijgt in de woonkamer. Hij is niet zo dominant/spacey als de PlayStation 5. Helaas lijkt de coating op onze unit al los te laten. Maar het feit dat er schaarste is, is genoeg reden voor ons om hem hier niet voor op te sturen. Bovendien, dan krijg je een gereviseerde in ruil voor een nieuwe… damn… nee.

Xbox Series X

Een ander probleem van de coating is de gevoeligheid voor vingerafdrukken. Zeker omdat het een enorm, egaal oppervlak is aan de voorkant. Dat werkt echt niet mee. Ik moet wel zeggen dat als je hem plat legt (dat kan), dan is hij veel meer aanwezig dan wanneer hij rechtop staat. Rechtop is ook verstandiger voor de airflow. Wanneer je hem plat plaatst, moet je rechts toch echt zorgen dat er voldoende ruimte is om de warme lucht uit de machine kwijt te kunnen. Dat zal voor menig gamer minder lastig zijn wanneer hij rechtop staat en naar boven blaast.

Xbox Series X Airflow

Het Game Pass debacle

Microsoft grijpt de kans aan om kopers van de Xbox Series X nog eens te wijzen op haar gaming abonnement. Inmiddels zit er zelfs EA Play in, waardoor je niet alleen enorm veel games van Microsoft en partners gratis kunt spelen, maar ook een groot deel van het EA portfolio. Voor die ene euro die een proeflidmaatschap kost, hoef je de eerste drie maanden zeker geen games meer te kopen.

Maar het is een beetje raar. Je moet namelijk ook de Game Pass app op je smartphone of tablet zetten. Daarmee kun je ook games streamen en dat hoeft niet vanaf jouw eigen Xbox Series X. Dat kan ook prima vanaf de servers voor Microsoft. En dan reist toch een beetje de vraag hoe belangrijk het nog is om een Xbox Console te kopen, als we naar de toekomst kijken. Het voelt echt een beetje alsof Microsoft van dit deel van haar business af wilt.

Het businessmodel is ook best interessant. Als je nu een fysieke game van EA koopt, gaan slechts enkele euro’s naar Microsoft. Bovendien kun je de game als gebruikt weer doorverkopen. Zo krijg je een beetje geld terug en kan een ander voor weinig ook de game ervaren. Op dat moment houden Microsoft en EA niks over aan de game.

Dat werd al een beetje ondervangen met digitale downloads. Die kun je niet doorverkopen. Feitelijk koop je enkel een licentie op gebruik van de game en niet langer op het bezit ervan. Maar wie leest de kleine lettertjes… bovendien is het enorm comfortabel om niet meer de hele tijd discs te wisselen om te gamen. Microsoft heeft een monopoly met haar digitale winkeltje. Naar het schijnt vangt Microsoft nog steeds zo’n 30% van iedere verkoop (en veel meer bij eigen titels). Dit terwijl Microsoft niet meer hoeft te investeren in de productie van fysieke discs en verpakkingen, laat staan distributie. Dus de kosten donderen ook omlaag.

Xbox Game Streaming

In het Game Pass abonnement is het zo dat Microsoft naar verhouding meer kan verdienen. Na afdracht aan verkopers, komt er per gamer zo’n €100 per jaar binnen. Voor IEDERE gamer met Game Pass. Per 10.000 gamers praten we over een miljoen omzet. Met een miljoen gamers… je snapt het. En dat is een vast inkomen. Daarvan moet een flink deel wel worden doorgegeven aan partners. Waarschijnlijk worden ze ala Netflix beloond op basis van de uren die jij speelt in de games van partners. Dan is het natuurlijk interessant om met name de eigen games bij jou als gamer naar binnen te brengen. Dus daar zit logischerwijs veel promotie op in het eigen verkoopkanaal.

En dan nog iets raars. Microsoft adverteert dat Disney+ er ook onderdeel van uitmaakt. Maar het gaat om een proefabonnement van 1 maand, die je zo ook kunt krijgen. Het voelt een beetje als een affiliate marketing deal waarbij Microsoft een paar euro krijgt als je een abonnement neemt na die ene maand…

De beleving

Maar ook mijn beleving van de Xbox Series X wordt meteen aangetast. Wanneer ik inlog, zie ik vrijwel hetzelfde menu als op mijn Xbox One X. Met natuurlijk dezelfde games, al zijn een aantal al opgepoetst voor de Series X. Daarnaast kan ik nu zo ongeveer alles downloaden wat ik wil. En dat blijkt al snel ook een beetje saai te worden.

Hoewel de Xbox One X echt al wel heel sterk was in 4K gaming, zien we hier dat de machine moeiteloos fantastische pixels het scherm op blaast in 4K resolutie, op 60Hz. En ja, dan ziet Forza Horizon 4 er ineens nog  heel veel beter uit. Je ziet zelfs nog meer krasjes op de LEGO bolides. Freakin net echt!

Wat niet helpt, is de afwezigheid van echte launch titels. De nieuwe Halo, de nieuwe Fable 4… het is allemaal nog heeeeeeel ver weg.

De nieuwe controller

De nieuwe controller voelt net iets anders aan dan de oude. Met name door de nieuwe D-Pad. Ik heb van de oude al aardig wat units gerepareerd die last hadden van controller drift. Ik hoop dat Microsoft dat met deze nieuwe versie heeft aangepast. De controllers komen nog steeds met Duracell batterijen in plaats van accu’s. Deels om de prijs laat te houden, maar ik geef toe. Wanneer de controller leeg is kan ik het wel waarderen dat ik alleen maar de batterijen hoef te wisselen. Accu’s bijkopen kan natuurlijk als dat jouw ding is.

1TB Opslag

Je krijgt in je nieuwe Xbox Series X 1TB aan supersnelle opslagruimte. En ja, al je externe USB drives werken ook gewoon nog. Al voel je wel dat de game die daarop staan, een stuk langzamer zijn.

1TB Seagate Storage Expansion Card

Wil je dezelfde performance, dan moet je een speciale 1TB drive van Seagate kopen. Die kost ongeveer 2/3 van wat de hele console kost (€245 bij CoolBlue). Maar dan heb je wel die optimale snelheid. Dat Seagate het alleenrecht heeft, zorgt dat er geen prijsconcurrentie is.

Dit komt zowel door de vorm van de kaart als de technologie. Het gaat hier om een custom PCIe Gen4x2 NVMe drive op basis van een CFExpress interface. Die interface kennen we uit de videografie. Hij is bloedsnel en die kaarten zijn enorm duur. Een 128GB kaartje is al snel duurder dan deze kaart. Toch kan de Xbox Series X niet met andere CFExpress kaarten overweg. Al zou het ook niet logisch zijn om voor meer geld een kleinere kaart aan te schaffen.

Hoe kan het dan dat deze dure opslag toch goedkoop is ten opzichte van andere CFExpress kaarten? Omdat de technologie achter de CFExpress poort veel langzamer is dan bij de kaarten voor fotograven en videomakers. De schrijfsnelheid ligt slechts rond de 300+ MB per seconde waar de leessnelheid rond de 730+ MB per seconde ligt. Fors lager dan wat met NVMe mogelijk is, maar op deze manier wel goed beschermd.

Waarom Microsoft niet voor het veel snellere Thunderbolt kiest? Dat is geen raar idee, maar Microsoft verliest dan de controle over de verkoop van supersnelle externe opslag. Daarnaast is de Xbox Series X een AMD systeem en is Thunderbolt van concurrent Intel. Microsoft zou dus flink wat licentiekosten moeten afdragen om toch Thunderbolt te kunnen ondersteunen.

Alternatief blijft dus om een externe harddrive via USB aan te sluiten. Wanneer je dan een SSD gebruikt, zit je niet zo gek ver van de beleving van de 1TB expansie kaart.

Pro tip: Zet games die je veel speelt / online speelt op je interne storage. Plaats andere titels op je externe drive.

Conclusie: Xbox Series X

Normaal voelt een nieuwe console echt als een verwennerij. Zeker als er nog maar weinig games echt geschikt voor zijn. Dan ben je blij met iedere titel die je te pakken krijgt. Maar dat is hier anders. Ik start met tientallen games die ik al ken. In een menu dat ik al ken. Ja hij is mooier, sneller, toffer, maar wat is de levensduur nu Microsoft aanbiedt om games te streamen vanaf haar eigen servers? Sinds ik de machine heb, voel ik meer twijfel over deze aankoop dan ervoor.

Xbox Series X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Games komen nog wel op gang, de beschikbaarheid van de console is ook nog steeds bar slecht..
  Maar dat is nu precies het probleem van zowel de Xbox series X als ook de PS5.
  Dus ik snap het gevoel wel van Arjan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.