Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nvidia gaat GPU’s splitsen voor gamers en miners

Met de introductie van de RTX3070 vorig jaar, zetten Nvidia de markt voor GPU’s op scherp. Een enorme performance voor een relatief lage prijs. Daar bovenop zijn de waarden van crypto flink gestegen waardoor het voor iedereen weer interessant is om GPU’s op te kopen. Het gevolg? Enorme GPU tekorten. Nvida gaat nu iets proberen om haar gamers achterban te beschermen.

GPU gaat de nieuwe Nvidia RTX3060 lijn namelijk splitsen tussen een serie speciaal voor crypto mining en een serie speciaal voor gaming. De GeForce gaming kaarten zouden begrensd worden waardoor ze maar zo’n 50% aan hashes verwerken wanneer ze toch in een crypto farm zouden komen.

Het andere deel van de productie, de CMP kaarten, is dus wel speciaal voor de crypto markt. Die GPU’s draaien gewoon op 100% van hun snelheid om hashes te genereren. Het enige nadeel? Voor iedere mining card die Nvidia maakt, maakt het geen gaming GPU. Bovendien is het maar de vraag of de software lock van de GeForce kaarten lang stand zal houden.

De verkoopt van CMP kaarten kan voor Nvidia nog wel een groot voordeel hebben. Normaal dumpen crypto miners hun GPU’s relatief vlot. Daardoor kun je als gamer relatief goedkoop een goed gebruikte GPU aanschaffen. Deze CMP kaarten zijn echter weer niet gemaakt om op te gamen. Daarmee verdampt de waarde van de CMP GPU’s en is het nog aantrekkelijker voor crypto farms om de GeForce versies aan te schaffen en de software lock erop te verbreken.

Nvidia creëert hiermee een enorme berg geplande eWaste. Ja, er kunnen een hoop materialen worden teruggewonnen, maar een groot deel van de verbruikte materialen wordt niet teruggewonnen. De grote winnaar in deze strategie is niet de gamers. Is niet de miner. Het is de aandeelhouder.

In een tijd waarin we met enorme chiptekorten zitten, lijkt dit vooral een stap om aandeelhouders heel blij te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.