Logo GadgetGear.nl
Makanika Evo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Mekanika brengt CNC plezier naar jouw huiskamer

3D printers zijn nog steeds erg populair, maar hoe val je op met jouw creatieve uitspattingen? Als je een beetje in 3D kunt tekenen, dan kun je met de Mekanika Evo heel eenvoudig de mooiste creaties fresen.

De demo

Afgelopen woensdag werd ik door de mensen achter Mekanika uitgenodigd voor een demonstratie van de Mekanika Evo. De machine stond midden in hun kantoor. Binnen no-time lieten ze me zien hoe de machine hun logo uit een blok multiplex wist te fresen.

Dat logo hadden ze eerder klaargemaakt in Autodesk Fusion 360. Een autocad programma waarmee je gratis kunt starten. Net als bij 3D printers, maak je zo een G Code bestand voor de CNC machine. Dat bestand wordt via de cloud naar de machine verzonden. Het is dus niet belangrijk om de computer aan te laten staan terwijl de Mekanika Evo bezig is. De Mekanika Evo kan helemaal zelfstandig werken.

Modulaire CNC machine

De Mekanika Evo is de tweede generatie modulaire CNC machines van het merk. Zo gemaakt dat deze upgradable zijn. Heb je een groter oppervlak nodig? Dan koop je eenvoudigweg langere aluminium railprofielen. Wil je een nog beter resultaat, dan vervang je eenvoudigweg de motor van de frees. Had je achteraf liever de oudere Pro machine gekocht? Ook daar is gewoon een upgrade pakket voor gemaakt. En deze strategie is ook handig voor wanneer een onderdeel kapot gaat.

De machine maakt gebruik van standaard bits. De machine accepteert alle bits met een schaftdiameter van 6mm tot 8mm.

Open Source

Als je een onderdeel nodig hebt, kun je deze namelijk altijd bijbestellen bij de Mekanika shop. Maar… een groot deel van het ontwerp wordt open source. Met de basis van de machine, kun je zelf de extra onderdelen maken. Denk bijvoorbeeld aan een handige accessoire om een stofzuiger op de kop van de frees te kunnen plaatsen.

Startpakket

We vroegen de heren of ze hebben nagedacht over een starterspakket. En ja, dat hebben ze. De machine wordt geleverd met een plankje, waarmee je een demonstratieproject kunt uitfrezen. Met een stap voor stap begeleiding leer je zo de machine kennen en gebruiken. Daar schijn je slechts 20 minuten voor nodig te hebben.

Succesverwachting

De mensen achter Mekanika verwachten via Kickstarter minimaal 100 machines te verkopen, maar qua investeringen gaat het enorm hard en lijken ze dat doel in de laatste 20 dagen van de campagne nog wel te passeren.

De machines zullen rond augustus worden geleverd aan iedereen die nu backt. Daarbij geeft Mekanika 2 jaar garantie op jouw aankoop.

Backen van deze Kickstarter kan nu nog. Vanaf €2.160 haal je een Mekanika Evo in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.