Logo GadgetGear.nl
Framework Laptop
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Framework werkt aan modulaire laptop

Ik merk het steeds vaker. Als ik een laptop moet inkopen, kijk ik naar de praktische kant. Welke aansluitingen zitten er nog wel op? Wat kan ik oplossen met een hubje? Met het steeds compacter worden van laptops, is dat een steeds belangrijker deel van het selectieproces. En dan is er nog de repareerbaarheid…

De startup Framework bekijkt de klassieke laptop van een heel anderen kant. Het bedrijf werkt aan een laptop die modulair is opgebouwd. Hierdoor kun je de verschillende onderdelen vervangen. Dit maakt het repareren van jouw laptop veel gemakkelijker.

Voor wat betreft de aansluitingen, komt de laptop met vier modulaire poorten. Daar kun je vier gewenste aansluitingen in prikken. Heb je er bijvoorbeeld standaard een HDMI module in en moet je voor een presentatie gebruik maken van DisplayPort, dan wissel je gewoon even de module.

Deze modules zijn er in een aantal varianten. Namelijk USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort, microSD, 3,5mm audio en, heel tof, een SSD om jouw opslag te vergroten. Deze flexibiliteit komt voort uit dat het bedrijf er voor kiest het hele systeem als één grote USB hub te hanteren. Dus al deze modules pluggen aan de achterkant in op een interne USB-C hub.

Framework Modules

De interne componenten, denk aan de Intel core i5 processor, het geheugen en de SSD, zitten in sockets. Die kunnen niet alleen vervangen worden bij technische defecten, maar je krijgt dus ook een flinke vrijheid om te upgraden. We kunnen ons zelfs voorstellen dat je het hele moederbord op een bepaald moment kunt vervangen.

Ook circulariteit blijkt een belangrijk onderwerp voor Framework. Zo is de aluminium behuizing gemaakt van gerecycled materiaal, net als het gros van de plastics. Op het dikste punt meet de laptop 15,85mm dik en hij weegt 1,3 kilo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.