Xiaomi Mi T10 Lite
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi Mi 10T Lite 5G

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg sterk in gaming
  • Sterke 64MP main camera
  • Erg fijne MIUI interface
  • Mooi materiaalgebruik
  • Fijn LCD display

THE BAD

  • Bevat veel ongewenste apps

Xiaomi is still fairly new to the Dutch market, although the devices have been available in the Netherlands for some time, mainly thanks to gray imports. We are introduced to the brand for the first time with the Xiaomi Mi 10T Lite. The device turns out to be a very strong entry-level model.

Unboxing

Xiaomi ensures that you can get started with the device right away. In the box we find a back cover, documentation, USB-A charger, USB-A to USB-C cable and Xiaomi has already neatly stuck a screen protector on the display. So you can get started with the device right away.

The Xiaomi Mi 10T Series

The Xiaomi Mi 10T Series mainly consists of three models. The Mi 10T Lite 5G that we are testing here, the Xiaomi Mi 10T 5G as the base model of the series and the Xiaomi Mi 10T Pro 5G as a top model that shows what the brand really has to offer.

All models in the series come in two versions. This Xiaomi Mi 10T Lite has a version with 64GB storage space and a version with 128GB storage space. Both versions have 6GB of memory, but the memory speed is different. And that is quite important for the user experience. Where the two other models have fast UFS 3.1 memory, the Lite has been put down a good gear. If you have the 64GB variant, the memory works according to UFS 2.1. The 128GB variant works with UFS 2.2. We have tested the latest version.

Design

Xiaomi’s flagship series features Corning Gorilla Glass 5 front and rear. Held together by a metal frame. We received the Rose Gold Beach version from the PR agency. A version that changes from rosé at the bottom to light blue at the top at the back. It may sound a bit feminine, but that is not so bad. The matt finish makes the glass plate very beautiful. Moreover, I have sufficient grip on the device and this back does not actually attract greasy fingers. A beautiful piece of design. The camera island is also neatly designed, although it differs completely from the other devices in this Mi 10T Series.

Display

The Xiaomi Mi 10T Lite 5G is equipped with a 6.67 inch IPS LCD display with a pinhole camera . The choice for LCD is smart, because this pushes the price of the device down considerably. Nevertheless, Xiaomi buys a nice quality. The display is able to display HDR10 content at its FullHD + resolution . That resolution produces a sharpness of about 395 pixels per inch , which is really fine.

For the regular user, but certainly also for gamers, the display has a little more to offer. The LCD display has a speed of 120Hz . Everything you do at 120Hz on this device feels super smooth. In games it is also great that the display has a 240Hz Polling speed . This way, your touches are registered at high speed.

A very fast display requires a lot of computing power from a device and that has a significant impact on battery life. Xiaomi solves this with Adaptive Sync. For example, the device dynamically switches between 30 to 120 images per second depending on the use. For example, Netflix runs at 48Hz while I game at 120Hz. When I only look at the home screen to know if there are notifications, it is at 30 frames per second.

Om het display nog wat beter te ervaren, heeft Xiaomi nog wat kunstjes uitgehaald. Zo zitten rondom het toestel lichtsensoren om te meten hoe fel het display moet schijnen om goed bruikbaar te zijn. Ook is het mogelijk om de hoeveelheid blauw licht te verminderen om zo beter in slaap te komen wanneer je het toestel nog laat gebruikt.

Qualcomm Snapdragon 750G 5G Chipset

Een flink stuk besparing zit hem in de chipset die Xiaomi voor de Mi 10T Lite heeft gekozen. Het gaat om de Qualcomm Snapdragon 750G 5G. Hoewel dit al wel een chipset is waarbij het 5G modem geïntegreerd is, is dit nog een 8nm schaal chipset, waardoor het energieverbruik ten opzichte van de prestaties wat hoger ligt dan bij de rest van de modellen uit deze serie. Toch is dit een relatief populaire chipset die we veel terugzien onder 5G toestellen in het middensegment en echt traag is deze ook echt niet. Je krijg namelijk 2 2.2GHz Kyro processors en 6 1.8GHz Kyro processors. Gamers krijgen bovendien de Adreno 619 GPU welke prima geschikt is voor het spelen van shooters. Wanneer je het toestel op de computer aansluit, maakt deze gebruik van USB 2.0 over USB-C.

Draadloos

De Xiaomi Mi 10T Lite 5G is gebouwd op een 5G chipset. Aan bood is ook ondersteuning voor dual-band WiFi en Bluetooth met NFC. Je kunt er dus ook mobiele betalingen mee doen. Voor plaatsbepaling kan het toestel gebruik maken van A-GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN) en GALILEO (EU). Alle belangrijke satellietsystemen worden dus gevonden.

Android 10 met MIUI 12

Het probleem van menig Chinese fabrikant van smartphones is dat ze Android er meteen heel bont uit laten zien. Bij Xiaomi hebben ze duidelijk al veel meer ervaring in onze markt. De grafische schil die MIUI 12 over Android 10 heen legt, ziet er zeer professioneel en clean uit. In de menu’s zien we prachtige overgangen en kleine grapjes. Lekker speels, maar vooral heel veel wouw.

Qua security updates lijkt het ook goed te gaan bij Xiaomi. Op het moment dat we het toestel uitpakten stond de update van september erop. De laatste versie die we zelf konden installeren is van 1 oktober.

Wat tegenvalt is dat Xiaomi wel veel bloatware op het toestel zet. Dat zijn apps waar je niet bewust op zit te wachten en die niet echt iets toevoegen aan de beleving van het toestel. Meestal betalen de makers van die apps de fabrikant om ze erop geplaatst te krijgen. Het verdienmodel zit dan vaak in de in-app aankopen of advertenties. Van ons hoeft het niet op een toestel in deze klasse.

Audiobeleving

Ook qua audio heeft de Xiaomi Mi 10T Lite 5G goed nieuws in huis. Het toestel is netjes voorzien van stereo speakers en daar komt een zeer degelijk geluid uit. Bovendien kun je nog een ouderwetse, bedrade hoofdtelefoon aansluiten. Dat is anno 2021 best een luxe. Ook de weergave van hi-res audio is geen enkel probleem en draadloos is er ondersteuning voor Bluetooth.

16 Megapixel Selfie Camera

De selfiecamera van dit toestel beschikt over een indrukwekkende 16 megapixel beeldsensor. Met f/2.5 is deze niet super lichtgevoelig. Toch lijkt Xiaomi daar met slimme software functies fraaie plaatjes uit te halen. De grote 1.0µm sensor zorgt bovendien voor veel scherpte. De selfie camera is met 25mm voorzien van een mooie, brede kijkhoek. Hierdoor krijg je ook veel van jouw achtergrond in beeld. Het enige nadeel? Filmen in 4K kan hij niet.

Quad-Camera

Achterop vinden we een indrukwekkend camera eiland dat een aardig eindje uitsteekt. Dat mag ook wel met de vier camera’s die erin zitten. Zeker gezien de main camera.

De main camera van de Xiaomi Mi 10T Lite is namelijk voorzien van een 64 megapixel beeldsensor. Opvallend is dat deze met 0.8µm net iets kleiner is dan de selfie camera. Met f/1.9 is deze wel mooi lichtsterk en hij is voorzien van PDAF autofocus.

Het is en blijft het instapmodel in de series. Na de 64 megapixel main camera, wordt het allemaal al snel wat minder groots in dit toestel. De groothoek camera krijgt nog maar 8 megapixels, maar krijgt wel een royale 1.12µm beeldsensor. Toch is deze met f/2.2 niet heel lichtsterk. De kijkhoek ligt op 120 graden en daar wordt ik wel heel blij van.

Zowel de macro- als de dieptecamera die onscherpe achtergronden moet maken, zijn op basis van 2 megapixel beeldsensoren. Beiden hebben een lichtsterkte van f/2.4 wat voor dit soort camera’s echt prima is.

Gebruik je de camera’s op de achterkant, dan kun je netjes filmen in 4K met een maximale snelheid van 60 frames per seconde.

Camera app

Voor mij is dit ook de eerste kennismaking met de Xiaomi camera app. Niet alle instellingen zitten allemaal op een even logische plek. Neem bijvoorbeeld de tilt-shift modus. Deze verwacht je onder de verschillende camera modi te vinden, maar blijkt een optie in de gewone foto modus te zijn.

Ook hadden we pas vrij laat door dat het toestel standaard een watermerk zet met reclame voor zichzelf. Dit staat standaard aan en moet je dus echt zelf uitzetten. Dat is meer een onhandigheidje. Qua vertalingen komen we hier en daar nog wat kromme zaken tegen. Google is your best friend zullen we maar zeggen. Op de productpagina van het toestel bij Xiaomi zelf is dat overigens niet anders. Ach, we kunnen het ze vergeven.

We hebben wel een bug gevonden in de camera app. Wanneer je slow motion opnamen maakt, kun je die ook keurig in slow motion terugkijken op het toestel. Zet je ze op de PC, worden ze op gewone snelheid afgespeeld. En dan heb je daar niet zo gek veel meer aan…

Accuduur

De Xiaomi Mi 10T Lite 5G komt met een 4.820mAh accu aan boord. Tijdens onze testperiode was dat goed voor een ruime dag gebruik, maar ook echt niet meer. Met de 33 Watt lader van Xiaomi is het toestel in 59 minuten volledig op te laden. Om de accu snel te laden, komt de stroomtoevoer in het midden van de accu binnen, waarna deze wordt gesplitst in de accu zelf. Dit klinkt een beetje als de VOOC technologie van Oppo, maar dan in één accu.

Conclusie Xiaomi Mi 10T Lite 5G

Although the main camera of the Xiaomi Mi 10T Lite 5G performs well, it is not for nothing that Xiaomi has placed more expensive cameras in the more expensive models. You shoot great pictures, but that’s about it. The choice for a flat display is fine in our opinion. The Xiaomi Mi 10T Lite 5G is actually a very strong device for gamers. For not too much money you get a super fast display with a great chipset.

Xiaomi Mi 10T Lite 5G kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.