The Evil Dead op 4K Blu-Ray
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: The Evil Dead (4K Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Verhaal blijft spannend
  • Fantastisch dat deze film nog overgezet kan worden naar 4K

THE BAD

In 1981 kwam hij in de Amerikaanse bioscopen; de horrorfilm The Evil Dead. Deze film was het bloederige debuut voor regisseur Sam Raimi die daarna ook aan titels als Spider-Man mocht werken. Voor het eerst is de film in 4K te zien.

De geschiedenis van The Evil Dead

The Evil Dead verscheen in 1981 en werd in 1987 opgevolgd door The Evil Dead II. In 1993 volgde Army of Darkness als derde titel in het The Evil Dead universum. De films werden getypeerd door zwartgallige humor die alleen maar extremer werd naarmate meer films verschenen.

Na het succes van The Evil Dead, verschenen in Italië de nodige onofficiële sequels van regisseur Joe D’Amato met de titel La Casa. Daarin waren onder anderen David Hasselhoff en Linda Blair te zien. In totaal produceerde hij er zeven, maar die konden niet tippen aan de originele serie.

The Evil Dead op 4K Blu-Ray

Lang bleef het bij de beroemde filmtrilogie van The Evil Dead, waarvan we verwachten dat Sony binnenkort ook de andere twee delen op 4K Blu-Ray zal uitbrengen. In 2013 verscheen echter een remake, maar die kon het succes van het origineel niet evenaren.

Tussen 2015 en 2018 verscheen ook de TV serie Ash vs. Evil Dead. Daarvan hebben we twee seizoenen op GadgetGear mogen reviewen. Bijzonder was dat een deel van de originele cast terugkeerde in deze TV series.

Leuk weetje, het is hoofdrolspeler Bruce Campbell die een groot deel van de productie van de film financierde.

The Evil Dead

Net als bij The Blair Which Project, zit de kracht van The Evil Dead hem in de eenvoud van de film. Eenvoud die door een laag budget aan de makers werd opgedrongen. Het verhaal gaat dan ook over een groep vrienden die een weekentje gaan chillen in een afgelegen boshut.

Al snel blijkt er een zeker kwaad te zijn dat de jongeren weten te ontwaken. Een kwaad dat de lichamen van de jongeren wilt bezitten. Nee, heel bijzonder is het verhaal niet. The Evil Dead is een typische horrortitel met over-the-top veel gore. Het is een film die qua verhaal echt onder je huid gaat zitten.

Met deze overzetting naar 4K, heb ik het idee dat ik toch nog wat meer detail zie dan bij de DVD versie die ik al kende. Sony heeft hiervoor duidelijk vanaf de originele filmbanden gewerkt. Qua scherpte wordt overigens geen wereld gewonnen. Destijds waren de cameralenzen gewoon niet zo goed als nu. Dat was ook niet nodig. Het is dan ook lastig om te zeggen of er echt veel kwaliteitverschil zit tussen de FullHD Blu-Ray versie en deze 4K Blu-Ray. Ik kan het me bijna niet voorstellen.

Extra’s

Sony heeft veel meer gedaan dat The Evil Dead alleen maar in pixels op te waarderen. Door de film opnieuw te digitaliseren en na te bewerken, voegt Sony ook HDR ondersteuning toe. In een film met veel donkere scenes zoals bij deze, voegt dat enorm veel spanning toe. De film is in het originele 1.33:1 beeldformaat op schijf gezet. De 86 minuten durende film is voorzien van een DTS track. Extra’s zijn er verder niet.

Conclusie The Evil Dead op 4K Blu-Ray

Met een budget van slechts $90.000 werd The Eveil Dead bij lancering, de best verkochte video in de VS van dat jaar. De film zit vol, voor die tijd, spectaculaire camera shots en een ijzersterke soundtrack. Dat de special effects soms wat knullig zijn, maakt niet uit. Ook in 2021 blijft deze film spannend.

The Evil Dead kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.