Review: Scooby! (Blu-Ray)

Scooby kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Scoob! of Scooby!.. bij Warner Bros. lijken ze er nog niet helemaal uit te zijn. De kinderfilm ging als Scoob! de bioscoop in, maar ligt nu als Scooby! in de (virtuele) winkelschappen.

De geschiedenis van Scooby

Scooby-Doo verscheen voor het eerst op de Amerikaanse TV in 1969, onder het netwerk van CBS. De serie was toen eigendom van Hanna-Barbera Productions. De cartoon werd in de voor hen bekende stijl geproduceerd door tekenaar Iwao Takamoto. Na 2 seizoenen van Scooby-Doo, Where Are You! met samen 25 afleveringen, kwam de eerste spin-off; The New Scooby-Doo Movies. Ook die draaide twee seizoenen met in totaal 24 afleveringen. In 1974 viel het doek bij CBS.

In 1976 nam ABC het stokje over en produceerde 8 nieuwe series van de bekende cartoon. Over de 8 series werden 16 seizoenen geproduceerd met in totaal 202 afleveringen. In de jaren 70 en 80 bracht de VARA de cartoon ook naar Nederland. Verschillende series werden uitgezonden. Niet nagesynchroniseerd zoals nu normaal is, maar keurig met de originele stemmen en Nederlandse ondertitels. Het avontuur bij ABC stopte in 1991.

In 1997 nam Warner Bros. het bedrijf Hanna-Barbera over en voegde daarmee de cartoons toe aan haar animatietak Warner Animation Group (WAG). Tot 2013 waren de cartoons te zien op Cartoon Network. Onder Warner Bros. werden in totaal drie nieuwe series geproduceerd met in totaal 120 afleveringen in 7 seizoenen. Daarna werd het weer stil rondom de karakters… tot Scoob! in 2020 in de bioscoop verscheen.

Mystery Inc.

Hoewel er heel veel series zijn geweest rondom de bekende hond, stonden een paar zaken eigenlijk altijd wel vast. Zo stond het team van Mystery Inc. steeds weer voor nieuwe monsters en spoken. Vrijwel altijd waren het verklede criminelen die door de onhandigheid van het team (en met namme Shaggy en Scooby-Doo) worden ontmaskerd.

Het vast team van Mystery Inc. bestaat uit Scooby-Doo, Fredd Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley en Shaggy Rogers. Het team verplaatst zich in de Mystery Machine, een zeer herkenbaar busje in de kleuren van Mystery Inc. met de nodige bloemen erop.

Scoob! wordt Scooby!

Ik noemde het al even, deze film verscheen als Scoob! in de Nederlandse bioscoop. Er waren enorm veel reclames en mijn kinderen hebben daardoor afgelopen zomer de film al gezien met hun grootouders. En ja, deze pappa was stiekem wel een beetje jaloers. Op één of ander moment heeft Warner Bros. besloten om de titel te veranderen van Scoob! naar Scooby!

Wat de reden is voor de naamsverandering, is mij niet helemaal duidelijk. Dit levert namelijk nogal wat ongemak op. Wanneer je op Scoob! zoekt in Bol.com, kom je wel degelijk een Blu-Ray van Scoob! tegen. Een importje zonder de Nederlandse titels. Scooby verschijnt pas als je daar gericht op zoekt. Mijn kinderen (6 en 8) hadden het idee dat ze naar een andere film gingen kijken. Ze hadden niet door dat Scoob! en Scooby! dezelfde film waren, tot de film werd gestart. Voor de vindbaarheid van deze review, gebruiken we beide titels door elkaar.

Scooby!

Met Scoob! krijgen we als kijkers eindelijk de ‘origin story’ van Shaggy en Scooby-Doo voor onze neus. Meteen bij aanvang van de film, maken we al kennis met de jonge Shaggy en Scooby-Doo, waarvan de eetlust toen al niet te stoppen was. In een kleine 20 minuten neemt Warner Bros. ons mee door de formatie van het team van Mystery Inc. en de geschiedenis van het team. Daarbij zien we een aantal iconische schurken uit de originele series voorbij schuiven.

Natuurlijk hebben de schrijvers daarbij wel rekening moeten houden met de jeugd en ouders van nu. Die hebbe de originele eerste series waarschijnlijk nooit echt gezien. Daarom hebben ze de keuze gemaakt om de kennismaking tussen Scooby en Shaggy meer naar de jaren 90 te trekken met klassieke tunes van toen zoals die van de Backstreet Boys. Wie hoopt dat het vanaf dat moment een lekker muzikaal feestje met klassiekers wordt, heeft trouwens pech. Hoewel de film een prima soundtrack heeft, is Scoob! zeker geen muziekfilm.

We flitsen door de tijd en komen in het hier en nu. Het team maakt kennis met Simon Cowell, inderdaad, die van Got Talent. In deze film mag hij een cameo doen. Hij adviseert het team om verder te gaan zonder de onhandige Shaggy en Scooby. Al snel lijken ze het met elkaar eens. Shaggy en Scooby druipen af naar de bowlingbaan om zich daar even hersenloos vol te proppen. Wanneer Dick Dastardly zijn best doet om Scooby daar te ontvoeren, komt het team in een nieuw mysterie terecht waarbij ook andere helden uit het Scooby universum naar voren worden getrokken.

Extra’s

Een kinderfilm hoort net wat meer te hebben dan een docu over hoe zo’n cartoon tot stand is gekomen. Dat snappen ze heel goed bij Warner Bros. Zo krijg je een alternatieve opening voor de film, maar krijgen kinderen ook les over hoe je de bekende cartoonkarakters kunt tekenen. WB heeft hier echt haar best gedaan om er iets tofs van te maken.

In tegenstelling tot de oude cartoons, is voor deze film wel besloten om Nederlandse nasynchronisatie aan te bieden. Dit maakt de film ook zeer geschikt voor jongere kijkers.

Scooby op Blu-Ray

Conclusie: Scooby! op Blu-Ray

Een goede kinderfilm is ook leuk voor ouders. Dat snappen ze maar al te goed. Wie Scoob nauwkeurig bekijkt, ziet enorm veel verwijzingen naar de klassieke cartoons van toen ‘wij’ klein waren. Daarnaast wordt de tijd van nu ook regelmatig even op de hak genomen. Voor kinderen wordt er op een mooie manier met gevoelens gespeeld om ze zo iets mee te geven over vriendschap. Maar bovendien wordt er door kinderen en volwassenen gelachten bij het kijken van de film. Dat is precies hoe wij het graag zien.

Scooby kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuke grappen voor kinderen
  • Toffe grappen voor volwassenen
  • Veel referenties naar de oude cartoons

THE BAD

  • Verwarrende naamsverandering van de film
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram