Logo GadgetGear.nl
Porsche Design X AOC Agon PD27 Monitor
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Porsche Design X AOC Agon PD27 Monitor

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig tof ontwerp
  • Enorm goed VA paneel
  • Zeer gemakkelijk te verstellen
  • Extreem snel

THE BAD

  • Rubber onder de afstandsbediening laat gemakkelijk los
  • Afstandsbediening wiebelt bij gebruik
  • Adobe Flash nodig voor de software
  • Zeer oude USB hub

Eind vorig jaar ontvingen we op de redactie een monitor die een wel heel grote glimlach op mijn gezicht wist te zetten. De AOC Agon 27. De eerste gaming monitor van fabrikant AOC die is ontworpen samen met F.A. Porsche ofwel Porsche Design.

Nu hadden de twee in de zomer van 2019 al eens een setje alledaagse monitoren uitgebracht, maar dit high-end 240Hz model mag dan ook echt het Porsche Design logo dragen. Met gepaste trots… want we hebben wel wat opmerkingen.

Unboxing

Het eerste holy sh*t moment was het zien van de grote, zwarte doos. Het tweede kwam op het moment dat ik hem mocht openen. Ik denk niet dat AOC ooit zoveel aandacht heeft geschonken aan een doos voor een monitor. De hele uitpakervaring heb ik op video geprobeerd te zetten. Waanzinnig!

AOC levert de AOC Agon 27 niet alleen heel mooi aan, maar ook met alle kabels die je maar nodig mag hebben. Daarnaast krijg je ook een handige Porsche Design afstandsbediening voor de monitor. En… een Porsche Design USB stick. Niet heel snel, wel heel tof om te hebben.

De USB Stick

Op de USB stick staat de handleiding in alle talen en kun je de drivers en andere software terugvinden die ze bij AOC belangrijk voor je vinden. Wanneer we de software op de stick willen starten valt meteen iets op. Anno 2020 (het jaar waarin de monitor werd uitgebracht) gebruikt AOC nog altijd Adobe Flash voor de navigatie. Wetende dat per 1 januari 2021 wereldwijd de ondersteuning voor Flash erop zit. Over een jaar kan mogelijk niemand meer het menu op de stick openen. Daar heeft iemand enorm zitten slapen. En mogelijk staan daar nog heel veel mensen boven die ook de ogen niet open wisten te houden. Fail!

De afstandsbediening

Hij had onderdeel van het dashboard van een echte Porsche kunnen zijn. Ik heb het over de prachtige, met chroom afgewerkte afstandsbediening die bij de monitor zit. Deze maakt het navigeren door het on screen menu veel gemakkelijker. Een accessoire die ik vaker hoop te vinden bij AOC en Philips monitoren. Super comfy!

Toch zien we ook hier een kleine misser en wel in het ontwerp. De onderkant is voorzien van een rubber strookje die anti-slip moet werken. Door dit strookje kantelt hij iets wanneer je de bovenste knop indrukt. Dat is irritant. Wanneer je de afstandsbediening een paar keer heen en weer hebt geschoven, laat het rubber ook nog eens los. Met andere woorden, op naar de bouwmarkt om er zelf wat anti-slip onder te plekken voor het echte comfort. Nee, dit verwachten we niet in zo’n premium product.

Design

Het ontwerp van de monitor is werkelijk adembenemend. Er zit een straffe curve in het display. Tijdens het werken, maar zeker ook tijdens het gamen of het streamen van content, kijkt dit enorm lekker. De monitor is door de voet ook zeer snel en gemakkelijk op de juiste hoogte af te stellen. Tijdens het gamen kijk ik graag omlaag terwijl ik overdag tijdens het werk graag recht vooruit kijk om nekklachten te voorkomen. De voet kan het allemaal. Het bereik qua hoogte is echt indrukwekkend.

AOC moederfabrikant TP Vision maakt de Philips TV’s met Ambilight. In het verlengde daarvan heeft AOC deze gaming monitor ook van de nodige verlichting voorzien. Helaas is deze niet instelbaar met software. Je moet het doen met het beperkte kleurenpallet dat je via het OSD menu kunt activeren. Maar ik geef toe, dat ik in rood al snel mijn liefde heb gevonden.

Het rode schijnsel komt niet alleen uit de onderste rand van de monitor, maar ook uit de voet. Dit geeft een mooi schijnsel op de achterkant van de monitor. Het is mogelijk om effecten los te laten op de LED verlichting. Echter merken we dat die op een hele lage framerate worden weergegeven. Met andere woorden, de weergave is alles behalve mooi soepel zoals je misschien zou verwachten. Jammer.

In diezelfde LED unit zit ook een RGB projector. Die schijnt een wit Porsche Design logo op mijn bureau. Poepchique. Helaas zit er wel een wat goedkoop lensje in, waardoor je chromatische abbreviatie ziet. Oftewel, aan de randjes van het wit, zie je paars, groen en andere kleuren. Dat verwacht je niet op dit prijspunt en design niveau. Wederom is het een klein puntje, maar het begint wel op te tellen zo.

Hoewel de achterkant van de monitor niet heel bijzonder is qua vormgeving, is de voet dat wel. Hij is geïnspireerd op de rolkooi die in menig Porsche terug te vinden is. Het is een prachtig, verchroomd buizenspel dat meteen indruk maakt op iedereen die binnenkomt op ons kantoor. Om te voorkomen dat er krasjes op komen tijdens transport, is het ook extreem goed beschermd door allemaal laagjes plastic die je er af moet trekken. Het is een klus (die wij niet hebben afgemaakt), maar echt heel lonend.

Porsche Design X AOC Agon PD27 Monitor Achterkant

Quad-HD Display

De AOC Agon 27 is voorzien van een VA paneel met een best extreme curve van 1.000R. Dit maakt dat je nog meer in je entertainmentzone komt wanneer je gaat gamen of streamen op deze monitor. Het gaat om een quad-HD paneel met een maximale snelheid van 240Hz. Net wat de gamer nodig heeft. Bovendien kan de monitor moeiteloos HDR beelden weergeven.

De monitor komt met AMD FreeSync Premium Pro ondersteuning en heeft een latency van maximaal 1ms. Wat ook tof is, is dat je een corsshair kunt projecteren op het beeld. In games waar je die niet op jouw gun hebt zitten, kun je zo toch gemakkelijk een headshot maken. Zo slim dat het bijna een vorm van cheaten is 😉.

Porsche Design X AOC Agon PD27 Monitor

Het OSD menu van de AOC Agon 27 is geheel opnieuw ontworpen voor Porsche Design en met de afstandsbediening goed te doorlopen. Wel hebben we moeite met het instellen van een aantal zaken. De handleiding is ook niet heel volledig. Dit kan beter.

Het display is VESA Certified voor DisplayHDR 400. Dit is weliswaar de laagste standaard binnen DisplayHDR, maar binnen een VA paneel is dit echt wel heel goed. Het heeft een helderheid van 400cd/m2 waardoor deze ook in een hele lichte kamer goed te gebruiken is.

Geluid

De AOC Agon 27 is voorzien van 2x 5 Watt Dolby Digital ondersteunende speakers. Doorgaans is het geluid uit de monitoren van fabrikant MMD prima, maar blijft het altijd zeer wenselijk om een speakerset aan te sluiten. Bij deze set speakers hebben we toch het idee dat ze beter getuned zijn dan wat we gewend zijn. Het geluid is echt prima, maar als gamer moet je toch vooral een externe speakerset aansluiten om echte bass te horen. Daar kan de monitor niks aan doen. Daar heb je gewoon een grote speaker voor nodig.

USB Hub

Ook handig is dat de monitor is voorzien van een USB hub. Hoewel MMD in 2019 en 2020 verschillende monitoren met een USB-C hub op de markt bracht, kiest MMD bij deze monitor nog voor een ouderwetse USB 3.0 aansluiting. Die moet je nog maar net op je laptop hebben zitten om hier gebruik van te kunnen maken. Weer zo’n beslissing die we niet snappen. Het zou ook goed kunnen dat deze monitor gewoon heeeeeeeeeeeeeeeeel lang in de ontwerpfase is blijven hangen.

Porsche Design X AOC Agon PD27 Monitor USB Hub

Maar als je gebruik maakt van de USB 3.0 hub, krijg je wel heel veel extra aansluitingen. Dat is dan wel weer lekker.

Conclusie: Porsche Design X AOC Agon PD27

De Porsche Design X AOC Agon 27 (of AOC PD27) monitor is als je allereerste vriendinnetje. Wanneer je hem voor het eerst ziet, raak je meteen onder de indruk. Je bent verliefd en wilt haar aan iedereen laten zien. Wanneer je haar echt leert kennen, kom je allerlei kleine gebreken tegen waar je jezelf aan gaat ergeren. Zo ook bij deze monitor. Het scherm draagt met trots de naam Porsche Design en is voor gamers echt perfect, maar we zien teveel kleine manco’s waardoor we net niet verliefd kunnen blijven.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.