Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Philips 55″ OLED 800 series tv; een ware lichtexplosie!

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • beeldkwaliteit
 • bijna randloos
 • wifi connectie
 • smart tv functies
 • ambilight

THE BAD

 • knoppen afstandbediening

Philips TV is één van de solide merken als het om tv’s gaat. Met ambilight blijft Philips TV uniek. De nieuwe Philips 55oled805/12 belooft het beste wat nu te koop is voor een betaalbare prijs.

4K is inmiddels de standaard in tv land. Toch is niet elke 4K tv even fraai. Dit hangt van vele factoren af. Natuurlijk de kwaliteit van het beeldscherm. Zo is OLED het summum op dit moment. Daarnaast is ook de rekenkracht in de tv van belang. Deze rekenkracht is nodig om oude beelden op te schalen en de dynamiek in nieuwe beelden aan te passen. Dat doet deze Philips tv dankzij de nieuwe P5 beeldprocessor. Deze processor is nieuw en van de vierde generatie. Beelden worden herkend en kleur, dynamiek, scherpte etc worden aangepast op basis van kunstmatige intelligentie. AI mode wil dus de beelden verbeteren. Het resultaat is vaak goed, maar het betekent wel dat je niet altijd ook zelf aanpassingen kan maken zoals de kleurtemperatuur. Wij genieten in de standaard AI modus. Die is ronduit fantastisch.

Het beeld van de 55oled805 is werkelijk verbluffend. Het is scherp en contrastrijk. De nieuwe Pizar film SOUL lijkt haast gemaakt voor deze televisie. In sommige delen van de film is het beeld zwart. Het lijkt dan echt alsof de tv uit staat in die gebieden die zwart moeten zijn. Dat is de kwaliteit van oled, maar hier is het wel heel goed uitgevoerd. Als dan de animatie los barst in kleur, dan spatten de kleuren van het scherm, de kamer binnen. Het Ambilight is hier een enorme toegevoegde waarde. Dit door Philips TV gepatenteerde systeem verlicht de achterkant en zijkanten van het scherm met de kleuren die dicht bij de betreffende rand worden getoond. HEt is niet dat het beeld groter wordt, maar wel dat de beleving veel intenser is. Zeker bij animatie films zoals deze.

Design

Deze tv laat zien waar Philips TV goed in is; alle onderdelen zijn netjes afgewerkt en stralen kwaliteit uit. De materialisatie van onderdelen is echt des Philips’. De nieuwe voetjes onder de tv zijn afgerond en hi-gloss. Als bonus heeft Philips een setje verhogers meegeleverd. Wel zo handig als je een soundbar voor de tv wilt plaatsen. Wij hebben onze test Sonos ARC voor deze tv gezet. Zonder de voetjes staat de soundbar net voor het onderste deel van het scherm. Ook de lengte van deze Sonos soundbar is eigenlijk net te groot. Geen ideale match dus. Philips TV toont op hun website de tv ook enkel aan de wand gemonteerd wanneer de afbeelding ook een soundbar bevat. De eindeloze opsplitsing van het bedrijf TP Vision lijkt merkbaar op dit punt. Eigenlijk is het onduidelijk welke Philips soundbar een perfecte match zou zijn met deze tv.

Audio

Het geluid van de 55oled805/12 is goed. Maar dan heb je ook alles gezegd. Deze tv smeekt om een soundbar. Nu heeft deze Philips smart tv het nieuwe DTS Play-Fi systeem aan boord. Dat betekent dat de audio gekoppeld kan worden aan luidsprekers die dit multi-room protocol ondersteunen. Dan zijn diverse merken. Het is een poging om een einde te maken aan de Sonos hegemonie in de multi-room en soundbar markt. Het aanbod is nu nog beperkt, maar het concept is veelbelovend en de 55oled805 ondersteunt dit.


In onze test hebben we de tv gekoppeld aan een Sonos Arc met twee Sonos Play1 satelliet luidsprekers. In 1 woord GEWELDIG!. HEt prachtige beeld van de tv in combinatie met Ambilight en goed extern geluid, maken dit een echte bioscoop beleving. Zelfs oude films komen tot leven. Een uitgekauwde film als Grease blijkt opeens haarscherp en met super geluid een unieke beleving.

 

Smart

Deze tv heeft standaard Android TV aan boord. Geen eigen Philips toeters en bellen, maar de smart tv beleving zoals Google die bedoeld heeft en die is ronduit goed. Alle apps zijn te downloaden. Van Netflix tot Ziggo en van NOS tot Disney. Maar ook audio zoals Spotify en Tune-in. Dan wordt de tv met een soundbar opeens ook het audio systeem. De apps werken snel en de bediening is goed. Je kan zelfs Google Assistent of Alexa gebruiken. De afstandbediening dient als microfoon als je met stemcommando’s wilt werken. Ook dit werkt goed. Het enige minpuntje aan de tv is de afstandbediening. Philips TV heeft Rakuten app op de televisie en op de afstandbediening geïnstalleerd. Een platform wat in Azie populair is, maar hier niet. Duidelijk het gevolg van een marketing samenwerking. Bah we hadden liever YouTube als knop gezien. Netflix heeft gelukkig wel zijn eigen knop. Die knoppen zijn overigens zo strak ontworpen dat alles naadloos aansluit. Daardoor kan je nog al eens een verkeerde knop indrukken. Dit had beter gekund. De afstandbediening licht op zodra je een knopje indrukt. Beter was t geweest als ie oplicht wanneer je hen oppakt. Sony en Nvidia hebben dit wel zo geregeld en dat werkt beter. Als laatste kritiekpunt op de afstand bediening is dat hij nog infrarood is. Dit is echt ouderwets. Het werkt zolang je de afstandbediening ook op de tv kan richten. Kostenbesparing zal vast de oorzaak zijn.

Een smart product zou niet echt smart zonder app… En ja hoor er is ook een TV app voor deze smart tv. De Philips TV Remote app is een goede aanvulling. Je kan de app gebruiken om de tv te bedienen, maar ook om diverse Hue functionaliteiten gemakkelijk snel in te stellen. Super handig en compleet.

Conclusie

De Philips 55oled805/12 is een waanzinnig goede televisie die jarenlang kijkplezier zal geven. De beeldkwaliteit is subliem en de smart tv mogelijkheden laten niets te wensen over. Vergeet het aansluiten van extra kastjes gerust. Enkel een soundbar is het overwegen waard. Het geluid kan net een upgrade gebruiken. Liefst hadden we een Philips soundbar geadviseerd, maar voor nu is onduidelijk welke dat zou moeten zijn. Wie weet volgt een Philips soundbar review… stay tuned.

De 55OLED805/12 is online te koop voor dik 1500 Euro.

Philips OLED 805 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Ik vindt het geluid van mijn philips 855(805) heel erg mooi voor gewoon tv en fims kijken. Het is een heel verfijnd geluid voor details en kan ook van groot volume zijn.
  Het zal met een soundbar vast wel robuuster zijn.. Maar er zit ook geluid achter op de tv voor iets lagere geluiden maar deze doen ook altijd mee en weerkaatsen ook via de muur terug. En ook het geluid via de luidsprekers onderin weerkaatsen via het oppervlak van het tv meubel mooi rondom en omhoog. De 855 staat ook hoger op zijn draaivoet dan de 805. Misschien dat dit voor het geluid ook een pluspunt t.o.v. de 805. Het geluid heeft de ruimte.. Ook om van achteren terug te komen..
  Ik wilde een samsung hwq800T soundbar kopen. Maar voor mijn content. Is dit voorsalsnog een heel mooi geluid. Alleen als ik vrijblijvend een soundbar op termijn zou kunnen testen thuis.. zou ik indien overtuigt een extra investering overwegen. Ik zie het niet gauw geburen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.