Logo GadgetGear.nl
Xiaomi Redmi Note 9T
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Na Huawei en DJI, ook Xiaomi op de zwarte lijst van Trump

He did it again. Nog voor zijn aftreden / afzetting heeft de regering Trump het Chinese Xiaomi op de entities een zwarte lijst gezet. Daarmee berokkent Trump het merk mogelijk heel wat schade, maar de gevolgen kunnen ook zeer nadelig uitpakken voor Amerikanen als Google.

Xiaomi is de op twee na grootste producent van smartphones. Alleen Samsung en Huawei zijn groter. Huawei zit al geruime tijd op het strafbankje, maar was zeker niet de eerste. Fabrikant ZTE ging Huawei voor en is zo goed als gesloopt.

Huawei heeft echter diepe zakken en is inmiddels al langere tijd aan het ontwikkelen aan haar HarmonyOS, een volwaardige vervanger voor Google’s Android. Dat niet alleen. Het ontwikkelde ook HMS, Huawei Mobile Services. Een volwaardige vervanger voor Google’s GMS. Een systeem dat ook steeds meer aan populariteit wint onder ontwikkelaars.

Nu Xiaomi op het strafbankje beland, kan Xiaomi waarschijnlijk binnenkort ook geen gebruik meer maken van GMS en andere Google diensten. Stel dat Xiaomi zou aanhaken bij het HMS initiatief van Huawei, dan werken de nummers 2 en 3 van de wereld met één ecosysteem dat mogelijk een veel groter bereik heeft dan het ecosysteem van Google. Daarmee zou de tweedeling in het Android kamp weleens heel definitief kunnen worden. Uiteraard zijn hier nog geen uitspraken over gedaan. Xiaomi heeft al wel laten weten dat het geen banden met het Chinese leger heeft en dat het op gepaste wijze zal reageren op de ban van Trump.

Update 15-01-2021 15:27

Xiaomi zit op de zwarte lijst voor de zwarte lijst van militaire bedrijven van de Amerikaanse defensie. Dat lijkt een veel minder strikte sanctie dan een plaats op de ‘entity’ lijst waar Huawei op zit. Wat het wel gaat betekenen voor Xiaomi is nog onduidelijk. Laten wij vooral hopen dat het voor consumenten geen verschil zal maken.

“Het Bedrijf heeft altijd in navolging van de wetgeving gehandeld en opereert in overeenstemming met relevante wetgeving en voorschriften van de rechtsgebieden waarbinnen het Bedrijf zaken doet. Het Bedrijf herhaalt nogmaals dat het producten en services levert voor gebruik door burgers en commerciële partijen. Het Bedrijf bevestigt dat het niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger en zeker geen ‘Communistisch Chinees Militair Bedrijf’ is volgens de definitie opgenomen in de NDAA. Het Bedrijf zal gepaste maatregelen nemen om de belangen van het Bedrijf zelf en zijn aandeelhouders te beschermen.

Het Bedrijf bestudeert momenteel de potentiële gevolgen van het besluit om een volledig beeld te ontwikkelen van de impact dat het op de Groep als geheel zal hebben. Het Bedrijf zal aanvullende mededelingen doen als en wanneer dit nodig blijkt.”

Amerikanen die aandelen in Xiaomi bezitten, moeten die in ieder geval voor 11 november dumpen, wat mogelijk negatief zal uitpakken voor de beurskoers van Xiaomi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.