Picture of Robert Gunsing
Robert Gunsing

De knappen koppen van GadgetGear kunnen Alliander helpen

Netwerkbedrijf Alliander daagt ondernemers, uitvinders en vernieuwers uit om oplossingen te bedenken om de elektriciteitsvraag tijdens zonuren te verhogen. Op zonnige momenten wekken zonnepanelen inmiddels veel meer stroom op dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor ontstaan er knelpunten op het elektriciteitsnet. Het bedrijf met het ei van Columbus wacht een beloning van €30.000.

Wij gadgetfreaks, grootgebruikers van het stroomnet kunnen nu ons steentje bijdragen aan de energietransitie .

Knelpunten op het elektriciteitsnet

Slimme oplossingen en innovaties zijn hard nodig om de drukte op het elektriciteitsnet in goede banen te leiden. Een belangrijke oorzaak van de drukte is de zeer snel stijgende populariteit van zonnepanelen onder zowel consumenten als eigenaren van grote bedrijfspanden en ontwikkelaars van grootschalige zonneweiden. Daar waar de aangeboden hoeveelheid zonnestroom groter is dan het elektriciteitsnet aan kan ontstaat een knelpunt. Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen kan Alliander rond een knelpunt grote producenten van zonnestroom pas toegang geven nadat het net verzwaard is. Alliander betreurt het als ze niet aan de wens van de klanten kan voldoen. Daarom werkt het bedrijf aan een waaier van innovaties en slimme oplossingen om het elektriciteitsnet efficienter te gebruiken. Met deze challenge doet het bedrijf dus ook een beroep op de innovatiekracht van markt.

Stimuleren energieverbruik op zonnige momenten

Alliander onder andere aan ons de GadgetGear lezers om oplossingen om de elektriciteitsvraag van de grote verbruikers van elektriciteit zoals glastuinbouwers, datacenters en fabrieken te verplaatsen naar, of te vergroten tijdens, de uren dat de zon volop schijnt. Als het extra aanbod van zonne-energie lokaal kan worden weggestreept tegen de vraag naar stroom dan kan het elektriciteitsnet de grote hoeveelheden opgewekte zonnestroom veel beter aan.

Deskundige jury

Je hebt tot 15 februari om je ideeën in te zenden. Daarna zal een team van Alliander zich buigen over de ingezonden pitches en een winnaar kiezen. Deelnemers maken kans op een innovatiebudget van maximaal €30.000 om een pilotproject te realiseren en te testen.

Voor een uitgebreide toelichting op de innovatie challenge zie https://www.starthubs.co/nl/alliander/Zonnige-elektriciteitsvraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.