Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Poco M3 – Veel voor weinig

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Potente SoC voor de prijs
 • Zeer goede batterijduur
 • Herkenbaar uiterlijk
 • Stereospeakers
 • Prima koptelefoonaansluiting-implementatie
 • Prestaties hoofdcamera
 • Kleurweergave en contrast scherm

THE BAD

 • Matige maximale schermhelderheid
 • Nutteloze extra camera's
 • Alle niet-hoofdcamera's matig inclusief FFC FFC
 • Lag en glitches in software

Poco, ooit een serie onder Xiaomi, functioneert sinds kort als zelfstandig merk. Wij vroegen de Poco M3 aan. Niet alleen beschikt dit toestel over een potente SoC voor het prijssegment (€ 149,- en € 169,- voor resp. de 64 en 128 GB-versie), ook de enorme batterij en camera-setup zijn interessant, terwijl op het gebied van het scherm ook niet al te veel bespaard lijkt te zijn. Is de Poco M3 de nieuwe bang-for-buck koning?.

 

Sleutel features

 • Afmetingen: 162,3 x 77,3 x 9,6 mm, gewicht: 198 grams.
 • Scherm: 6,53″IPS LCD, 1080 x 2340 (395 ppi), 19,5:9 aspect ratio
 • Soc: Qualcomm SM6115 Snapdragon 662, Octa-core (4 x 2 GHz Kryo 260 Gold & 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver); GPU: Adreno 610.
 • Opslag: 64 of 128 GB (resp. UFS 2.1 of 2.2)
 • Batterij: 6000 mAh, 18 W snelladen, snellader meegeleverd
 • Audio: Stereospeaker setup, 3,5 mm jack-aansluiting

 

Unboxing

Als we de Poco M3 uitpakken vinden we naast het toestel uiteraard een lader (of eigenlijk is dit niet eens meer al te logisch), USB-C-kabel, siliconen case en plastic screenprotector.

 

Ontwerp

Als we het toestel bekijken merken we meteen dat men niet voor een typisch uiterlijk gekozen heeft. De plastic achterzijde heeft een fysiek patroon dat zich het beste als ‘leer-achtig’ doet omschrijven. Of het de grip verbetert in de praktijk vragen we ons af, niet in de laatste plaats omdat je een toestel zelden bij de achterzijde vastpakt. Misschien dat het wat helpt voor de mensen die graag met een telefoon tussen wang/nek en schouder bellen. Hoe dan ook, het oogt en voelt prima, terwijl krasjes ook minder stel ontstaan. Ook vieze vetvlekken zijn niet te zien.

 

Deze zijn uiteraard wel te zien op de glazen zogenaamde ‘camera slap’ (‘slap’ als in tegel) waar we ook groot het Poco-merk op weergegeven wordt. Dit laatste lijkt iets te zijn dat Poco sowieso wel aan wil houden voor hun toestellen. In de camera-slap vinden we drie camera’s waar we verderop in de review meer over zeggen. De camera’s zijn verwerkt in een eigen slap die iets uitsteekt. Hierdoor ligt het toestel niet stabiel op tafel zonder case, hoewel we telefoons meegemaakt hebben die erger waren in dit opzicht.

Voor de zijkanten is ook gekozen voor een aparte aanpak. Deze hebben een wat uitstekende, ‘puntige’ vorm. De grip je die als gebruiker op het toestel hebt wordt hier naar onze ervaring door verbeterd, hoewel we ons kunnen voorstellen dat sommigen dit in landscapehouding minder prettig vinden. Aan de rechterzijde vinden we de aan-/uitknop waar ook de vingerafdrukscanner in verwerkt zit en de volumeknoppen. Aan de linkerzijde zien we de simtray waar twee nanosims en een microsd-kaartje in passen.

Aan de voorzijde vinden we uiteraard de front-facing-camera (selfiecamera) waarvoor Poco gekozen heeft voor een druppel-notch. Erboven vinden we de gespreksspeaker. Een notificatieled ontbreekt helaas. De bezels zijn redelijk beperkt gehouden, hoewel deze aan de onderkant wel wat dikker is, zoals we vaker zien.

Aan de onderzijde zien we een speaker, USB-C-aansluiting en microfoon. Aan de bovenzijde vinden we de andere speaker (de gespreksspeaker wordt dus niet gebruikt als tweede speaker zoals in veel andere telefoons), koptelefoonaansluiting en infrarood-sensor.

We denken dat het uiterlijk en de bouwkwaliteit prima voor elkaar is met de Poco M3 en misschien wel een nieuwe standaard zet in deze prijsklasse. We kunnen waarderen dat Poco echt een eigenzinnig toestel heeft proberen neer te zetten en niet gekozen heeft voor bijvoorbeeld nep-glas of gekke glossy plastic afwerkingen. En waar een ander merk meerdere submerken heeft die feitelijk dezelfde casing gebruiken, lijkt Poco echt te bouwen aan een eigen identiteit met een eigen design.

Waterresistentie was ook nog mooi geweest, maar de pret houdt ergens op natuurlijk.

 

Specs

Qua specificaties moeten we zeggen dat de Poco M3 zeer goed voorzien is. Een Snapdragon 662 en 4 GB aan werkgeheugen. Qua opslag komt het toestel uit in een variant met 64 GB en 128 GB. Ga gezien het matige verschil in prijs gewoon voor de laatste als je de keus hebt.

Camera

Camera’s zijn altijd een lastig verhaal in het geval van goedkopere toestellen, specificaties hechten we niet veel waarde aan, omdat het altijd afwachten is wat voor plaatjes je uit een toestel kan krijgen. De setup behelst een 48 MP sensor wat veel belooft, maar een ultra-wide camera was kennelijk te veel van het goede (wat te verwachten is in deze prijsklasse). Poco koos voor een macro en diepte camera in plaats hiervan. Video-opname is beperkt tot 1080p. Alles bij elkaar eigenlijk helemaal prima voor de prijsklasse waar de M3 in valt.

Software

Wat de software betreft blijft Poco vooralsnog gebruik maken van Xiaomi’s MUI, waarvan we versie 12 vinden die gebaseerd is op Android 10. De MIUI is een skin niet iedereen dezelfde mening over heeft. De een vindt het prima, de ander helemaal niets. Hoe dan ook, met een aparte launcher is dit probleem snel opgelost. Een van de voordelen van MIUI is dat hier in de regel jaren updates voor uitkomen. Langer dan standaard voor Android-telefoons het geval is.

Batterij

Dat de Poco M3 niet het dunste toestel is, heeft te maken met de enorme batterij die het toestel meegekregen heeft. Maar liefst 6000 mAh. Overigens vinden we niet dat het toestel er enorm dik van geworden is. Sterker nog, het is een prima compromis gekeken naar de batterijduur waar dit toestel over beschikt.

Geen NFC

NFC is helaas weggelaten. Hiermee is het dus niet mogelijk om het toestel te gebruiken voor draadloos betalen of de verschillende makkelijker pairingsmogelijkheden met ondersteunende apparatuur.

 

Scherm

De M3 is uitgevoerd met een 6,53″ IPS LCD-scherm, met een 1080p-resolutie (1080 x 2340) waarmee de pixeldichtheid neerkomt op 395 PPI. Het glas is uitgevoerd in de vorm van Gorillaglass 3 en voor de front-facing-camera (selfiecamera) is een druppelnotch toegepast.

Het geheel resulteert naar ons idee in een prima ogend scherm al is de ervaring door de grootte van het scherm wel merkbaar minder ten opzichte van high-end telefoons voor mensen met een scherper oog.

Helderheid

De helderheid is een zwak punt wat ons betreft; met direct lichtinval of op een heldere dag kan het scherm soms wat lastig af te lezen zijn. De maximale helderheid zal daarnaast voor een hoop mensen de meest comfortabele stand zijn voor een hoop mensen onder normale omstandigheden.  De minimale helderheid biedt in het donker een prettige leeservaring.

Kleuren

Middels het kleurschema-menu kan de gebruiker kiezen voor drie verschillende kleurmodi waarmee het contrast gevarieerd wordt; automatisch (aanpassen aan omgevingslicht), verzadigd (overdreven ‘punchy’ kleuren) en standaard (kleur-accuraat, constrast blijft altijd hetzelfde). We beschikken helaas niet over de apparatuur om mobiele schermen te meten, maar op het oog komt de standaardmodus zeer accuraat over wanneer we deze vergelijken met een gekalibreerd scherm. Aan de inkijkhoeken merk je wel dat je met een wat goedkoper toestel te maken hebt aangezien de IPS-glare merkbaar is en kleuren vervagen onder bepaalde hoeken. Maar het blijft een IPS-scherm, dus alleszins bruikbaar. (Foto’s zijn gemaakt in het donker om reflecties te minimaliseren ten koste van de scherpte)

Digitizer

De digitizer (het ‘touch screen’) is niet van het meest gevoelige soort. Bij het snel invoeren van onze pincode of het typen van bepaalde verhalen merkten we een duidelijk verschil met toestellen die wat duurder zijn. Het gevoel dat je moet blijven opletten dat alle inputs geregistreerd worden, blijft. De oleofobische coating is ook duidelijk iets waarop bespaard is. Je vingers glijden merkbaar minder makkelijk over het scherm.

 

Batterijduur

Zoals we al opmerkten is de Poco M3 voorzien van een beest van een batterij met 6000 mAh. Dit is ook terug te zien in de gebruiksduur wat bewijst dat de optimalisatie van het toestel ook in orde is als het gaat om het energieverbruik. Het is uiteraard afhankelijk van je type gebruik, maar uw reviewer wist makkelijk meer dan 2 dagen te doen met de Poco M3 voordat deze weer aan de lader moest. Het gaat dan om een gebruik waarmee verschillende activiteiten (wat gamen, youtube, muziekstreamen en bellen) gecombineerd werden. De Poco M3 is het toestel met de beste batterijduur die uw reviewer ooit getest heeft.

Opladen

Opladen duurt door de grote capaciteit wat langer, maar gelukkig ondersteunt de M3 18W snelladen.  Een snellader wordt meegeleverd; een 22,5W-exemplaar, waarvan het volle potentieel dus niet wordt gebruikt. Maar het is wellicht ook bruikbaar voor andere apparaten die je hebt liggen.

Opladen van 0% tot vol duurt ongeveer 3 uur. Dit klinkt als lang, maar bedenk je hoe lang je met het deze batterij doet. Met een half uur laden laad je de batterij ongeveer 25% op, wat voor de meesten genoeg is voor een dag gebruik.

 

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor zit verwerkt in de power-/standbyknop. Deze presteert naar de ervaring van uw reviewer niet on-par met andere opties. We merkten dat we vaak foute inputs hadden, waardoor het toestel vraagt om alsnog je code in te voeren. Toen we ervoor kozen om de vingerafdruklezer alleen te laten werken bij het indrukken van de knop, werkte de vingerafdruklezer overigens een stuk beter. Wellicht dat dit met het beter coveren van de sensor te maken heeft.

De locatie aan de zijkant van het toestel werkt naar de mening van uw reviewer prima en de beweging tot het activeren ervan wordt vanzelf natuurlijk.

 

Prestaties

Audiohardware

Als het om hardwarematige audiofeatures gaat is de M3 prima voorzien. Ten eerste vinden we stereospeakers aan weerszijden van het toestel (boven- en onderzijde). Het geluid dat eruit komt is heel aardig voor een toestel uit deze prijsklasse, zelfs als je het geluid luider zet. Een bluetoothspeaker zal het niet vervangen, maar dit geldt ook niet voor de toptoestellen die we getest hebben.

De koptelefoon-aansluiting drijft de meeste koptelefoons prima aan (naar redelijkheid, hoog-Ohmige koptelefoons gaat lastig), het volume is degelijk en blijft ook op hogere geluidsniveaus in orde.

Benchmarks

Voor CPU single- en multicore benchmarks maken we gebruik van Geekbench. De screenshots spreken voor zich als het gaat om waar het toestel geplaatst kan worden ten opzichte van wat andere opties.

Grafische benchmarks zijn lastig uit te voeren voor toestellen in deze prijsklasse omdat de belangrijkere tools simpelweg te zwaar zijn. Dit wil niet zeggen dat de Poco M3 met de Snapdragon 662 een trage telefoon is. Zeker als je bereid bent om de graphics wat terug te zetten kun je er prima mee gamen. We speelden Aphalt 8 en Modern Combat 5 en beiden waren prima speelbaar, met Asphalt 8 merkten we wel een verbetering toen we de settings iets terugzetten.

Signaal

We hebben het mobiele signaal en wifi getest op de testlocatie en vergelijken met wat andere toestellen die we tot onze beschikking hadden. De conclusie was dat de Poco M3 een van de beter presterende toestellen is op zowel 4G, als wifi op 2,4 als 5 GHz. Ook GPS-bereik hadden we niets over te klagen.

 

MIUI

Als merk onder de Xiaomi-paraplu laat Poco de M3 draaien op MIUI 12. Op het moment van schrijven is het toestel gebaseerd op Android 10. Naar de mening van uw reviewer is MIUI een interessant alternatief voor de meer reguliere schillen omdat er specifieke functies toegevoegd worden. Denk aan zaken als veiligheidsopties (denk aan het scannen naar malware, bijhouden van een blacklist, controle van datagebruik, permissies voor apps), de mogelijkheid om dubbele apps te gebruiken en twee verschillende omgevingen (bijv. een zakelijke en een privéomgeving). Daarnaast zijn er verschillende esthetische opties met de bekende thema’s en wallpapercaroussel.

Een veelgeprezen eigenschap van MIUI-telefoons is dat ze in de regel lang van updates worden voorzien, zelfs als ze op oudere versies van Android gebaseerd blijven. Of dit ook voor de Poco M3 geldt blijft natuurlijk afwachten.

Categorieën

Waar MIUI eerder een soort van iOS-achtig idee was waarbij je alle icoontjes op je homescreen had, heeft men tegenwoordig meer gekozen voor iets dat meer op standaard Android lijkt, met een apptray. MIUI heeft standaard rangschikkingen voor het type apps. Zo worden standaard bijv. communicatie, entertainment en fotografie-gerelateerde apps in een eigen sectie gezet. Uiteraard kun je dit aanpassen en apps verslepen tussen categorieën. Ook kan je deze secties uitzetten.

Controlecentrum

Interessant is dat we met MIUI een heel ander togglescherm kunnen instellen, het controlecentrum. Het doet ons denken aan wat iOS toepast met wat hun versie is van het toggle-scherm zowel qua design als qua bediening. Als je vanaf links naar beneden veegt krijg je je notificaties te zien, en swipe je vanaf de rechterkant naar beneden, dan krijgen we het controlecentrum.

Prestaties

Bij het in gebruik nemen van de M3 voelde MIUI wat traag aan. We durven niet te zeggen of dit by design is of niet. Meer problemen hadden we met de hoe de software soms niet lijkt te weten wat er moet gebeuren. Een fractie van een seconde zie je dan een soort van software stotter waarbij het lijkt alsof de launcher opnieuw gestart moet worden. Ook hebben we in verschillende apps last van lag. Niets dat met een update niet opgelost zou kunnen worden, maar wel nog steeds speelt in een mate dat we het zien als een vaste ‘glitch’ die de gebruikservaring schaadt.

Reclame en voorgeïnstalleerde apps

Na het al jaren in apps te hebben, heeft reclame zijn intrede sinds recent gedaan op bepaalde apparaten. MIUI op de Poco M3 vertoont reclame op verschillende momenten en dit valt niet uit te schakelen. Het wordt niet iedere keer getoond, maar zo nu en dan zien we een banner. In het thema-programma tijdens het scannen van geselecteerde apps is waar we deze banners vooral tegen kwamen. De voorgeïnstalleerde apps gaat over zaken als Amazon, Netflix en LinkedIn. Deze zijn overigens allemaal wel de ‘verwijderen’ (de vraag is in hoeverre ze werkelijk verwijderd worden, aangezien je ze waarschijnlijk terug hebt wanneer je je toestel reset). Daarnaast vinden we de nodige eigen apps, zoals een videospeler en fotoviewer.

 

Camera

Software en specs

De camera appp van de Poco is degene die we al kennen van andere MIUI-telefoons. De meeste gebruikers zullen hier prima mee uit de voeten kunnen, zowel mensen die houden van zaken als een AI-modus (waarin scenes herkend worden en kleuren wat overdreven worden wat mensen vaak mooi vinden), filters en beauty-effecten als mensen die specifieke instellingen willen kunnen maken met met de pro-modus los kunnen gaan (of natuurlijk een losse camera-app naar keus).

De Poco M3 heeft een 48 MP (f/1.79 lens) hoofdcamera. Door in een optimalisatieproces 4 pixels samen te voegen tot één maakt de M3 standaard fotos van 12 MP. De hoofdcamera wordt gecombineerd wordt met een 2 MP (f/2.4) macrosensor (voor dichtbij fotograferen) en een 2 MP (f/2.1) dieptesensor (om de achtergrond te blurren).

Foto’s

Gezien de prijsklasse, krijgen we een paar indrukwekkende foto’s uit de Poco M3. Behoud van scherpte en contrast is beter dan we voorheen zagen in deze prijsklasse. Detail blijft ook goed in orde zolang de lichtomstandigheden niet te uitdagend worden. Ruis wordt wel duidelijk weggefilterd, maar niet in de mate dat het te veel ten koste gaat van het detail.

De plaatjes die we schieten zien er misschien net iets te geel/groen uit, maar dit is niets waar we ons aan storen.

Diepte en macro-camera

De dieptesensor werkt best aardig voor het schieten van portretfoto’s, maar we twijfelen of hier een losse sensor voor nodig was. We zien niets dat al jaren op basis van de software met een enkele sensor prima voor elkaar gekregen kan worden.

De macro-camera is een teleurstelling. Fatsoenlijke close-ups zijn lastig te maken als het licht niet perfect is. Met flits wordt wat meer detail zichtbaar, maar het resultaat is nog steeds teleurstellend. Eigenlijk kan gewoon gesteld worden dat de macro-camera nutteloos is.

We snappen dat het marketing-technisch en misschien zelfs qua design beter staat om drie camera’s te communiceren, maar we vragen ons ook af in hoeverre het haalbaar was om gewoon een enkelvoudige camera toe te passen die goede foto’s maakt. Nogmaals, we zijn zeker niet ontevreden over de hoofdcamera, maar had hier misschien meer in gezeten?

Nachtmodus

De nachtmodus produceert een paar best aardige foto’s. Een vergelijking tussen met de modus aan en uit. De AI-modus hebben we hierbij aangelaten. We merkten dat het benadrukken van verschillende kleurelementen deze modus ten goede komt. Aangezien de nachtmodus sowieso een functie is die niet de werkelijke scene weergeeft, vinden we dit hier geen probleem.

Front facing camera

De FFC is een 8 MP-sensor met een f/1,2 brandpuntafstand. De kwaliteit van de plaatjes omschrijven we breed genomen als gemiddeld. Kleuren, contrast, detail… Het is allemaal ongeveer gemiddeld. Mocht je veel selfies schieten of veel gebruik maken van videobellen of vloggen, is dit niet een FFC waar je van afhankelijk wil zijn.

We kozen ervoor de FFC (voorcamera) te testen met een vergelijkbare scene als die we voor de achter-camera gebruikt hebben om zo een wat kritischere voorstelling te geven van de kwaliteit. Selfies zijn naar de mening van uw reviewer wat makkelijk. Een werkelijke test is wanneer een selfiecamera op een degelijk niveau een normale foto kan schieten.

Video

Met de Poco M3 kun je video opnemen met maximaal 30 fps en een resolutie van 1080p. Het geluid valt een beetje tegen. In totaal zouden we de kwaliteit als gemiddeld voor de prijsklasse omschrijven, waarmee dit toestel niets is voor de mensen die regelmatig video willen schieten. Detail valt snel weg wanneer het licht minder ideaal is. De microfoonprestaties zijn navenant.

 

Conclusie

De Poco M3 is op basis van de specs een goede propositie door de lage prijs en de eigenschappen waar wij positief over waren. We hebben het dan specifiek over de flinke opslag, goede SoC, prima bouw en enorme batterij, terwijl de prijs laag gehouden is.

Een compromisloze gebruikservaring biedt de Poco M3 echter niet. Het scherm, ondanks de goede kleuren, heeft een te lage maximale helderheid terwijl de zwakkere inkijkhoeken een merkbaar nadeel zijn. De software-problemen spelen vaak genoeg om ze gewoon onderdeel te noemen van wat dit toestel is. De camera kán weliswaar prima foto’s schieten, maar alleen onder specifieke omstandigheden. Bij regulier gebruik moet te vaak rekening gehouden worden met omgevingsfactoren om goede plaatjes te krijgen, terwijl specifieke foto’s zoals van dichtbij gewoon matig zijn.

De Poco M3 blijft voor de prijs een interessant aanbod als je echt niet meer wil of kan uitgeven. Ben je echter bereid om bijv. 50 euro meer uit te geven (voor deze prijsklasse procentueel misschien een onredelijk hoger bedrag), dan is het niet moeilijk een ervaring te vinden die dermate beter is dat we dat altijd zouden aanraden wanneer de optie er is.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Mi.com

2 reacties

 1. Hallo,
  ik ben net in het bezit van dit toestel en heb een vraag.
  Hoe stel ik de time-out van het scherm in? het gaat nu al na een zeer korte periode op zwart 🙁
  En, jammer genoeg kan ik nog geen uitgebreidere handleiding vinden.

  1. We hebben het toestel helaas niet meer hier liggen en kunnen dit dus niet voor je nakijken. De software op de M3 is echter MIUI waar een actieve gebruikerscommunity achter zit.
   Googlen naar ‘MIUI’ en de specifieke vraag brengt meestal al soelaas. Bovendien kunt u terecht bij o.a. de Europese Xiaomi community of de Android smartphone sectie van het Tweakersforum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.