Jeroen
Jeroen

Review: Metabo 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Zaagdiepte tot wel 66 mm
 • Hoekinstelling tot 45 graden
 • Compact en praktisch design
 • Geleverd met twee accu-packs
 • Zeer krachtig op 1 pack
 • stofvrij door zak- of slangaansluiting

THE BAD

 • Geen geleiderails inclusief

De week doorzagen kan tegenwoordig op het allerhoogste niveau, zonder in te leveren op handeling en formaat. Metabo innoveert met een zeer compacte en sterke tafelzaag met een zaagdiepte tot wel 66 millimeter en een hoekinstelling tot 45 graden. GadgetGear ging aan de zaag!

Tafelcirkelzagen zijn een musthave voor de professional en de thuisklusser. Maar een vereiste is een stukje kwaliteit. We willen diep kunnen zagen, geen enorme machine moeten opbergen en toch krachtig genoeg als het op een accuzaag aankomt. Metabo lijkt aan alle wensen te voldoen met hun nieuwe 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 B.

Unboxing

De nieuwe 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL komt zeer compleet in de handige, stapelbare kunststof opbergkist van Metabo. In de kist vinden we maar liefst twee 18 volt accu’s en een lader om altijd voldoende batterij bij de hand te hebben. De stofzak die meegeleverd is maakt dat we stofvrij kunnen werken en de uitgang is ook op een stofzuigerslang aan te sluiten. Verder zien we een uitgebreide handleiding, de cirkelzaag zelf,  het zaagblad Precision cut wood – classic 165×20 Z42 WZ 5° en missen we eigenlijk de geleiderail die er voor zorgt dat je spelingvrij kunt werken. Deze is los verkrijgbaar en past ook niet in de kunststof opbergkist (de MetaBox 340).

 

KT 18 LTX 66 BL

De Metabo 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL is een alleskunner en mega uitgebreid. Zo kun je de zaagdiepte instellen tot 66 millimeter. De hoek instellen tot 45 graden en kunnen de toeren worden aangepast voor het aanpassen op maat en persoonlijke voorkeur. De cirkelzaag is prima met de hand te bedienen, zoals we in de video demonstreren. Hij is compact en relatief licht van gewicht en daardoor zeer precies te hanteren.

Wel zou ik in ieder geval aanraden om de FS geleiderailsysteem van Metabo aan te schaffen voor echt precisiewerk. Met geleiderail zaagt de invalcirkelzaag gewoon net wat strakker. Wat erg prettig is, is dat de cirkelzaag de zaagdiepte op de millimeter nauwkeurig in te stellen is. Omdat deze Metabo over een dubbele wijzer beschikt, kan de zaagdiepte zowel met als zonder geleiderails worden afgelezen. De hoekinstelling heeft stops bij 0 en 45 graden. Voor exacte overgangen tussen de werkstukken kan het zwenkbereik tot -1 c.q. +46 graden worden uitgebreid.

De Accu

De nieuwe 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL komt met twee accu-packs van 18 volt.  Zo heb je altijd een opgeladen pack bij de hand zodat je ongestoord verder kunt werken. Volgens Metabo  kan je met een LiHD-accu van 8.0 Ah meer dan 100 meter in spaanplaat zagen van 19 mm dik.

De supersnellader ASC 145, waarmee een LiHD accu-pack van 8.0 Ah in slechts 60 minuten weer volledig is opgeladen is echt heerlijk. Hij laadt snel en je kunt direct verder

Geluid

Het valt op dat voor een accu zaag, deze Metabo erg krachtig en relatief stil is. We hadden de gehoorbescherming al klaarliggen, maar het geluid was zo beperkt dat we deze niet hebben gebruikt. Als we de specificaties bekijken zien we een geluidsdruk niveau van 88 dB. Dit betekent dat je (volgens Oorcheck.nl) maar een uur zonder gehoorbescherming dit geluid kunt aanhoren zonder dat het schade toebrengt. Verstandig is dus wel de gehoorbescherming te dragen, ook al waren wij iets lakser daarin op de video.

Specificaties

 • Max. zaagdiepte bij 90° 66 mm
 • Max. zaagdiepte bij 45° 43 mm
 • Zwenkbereik van/tot     – 1/+ 46 °
 • Zaagblad-Ø x asgat          165 x 20 mm
 • Max. zaagsnelheid          43 m/s
 • Gewicht incl. accu            5,3 kg
 • Accuspanning:18 V
 • Nullasttoerental:2250 – 5000 /min
 • Geluidsdrukniveau88 dB(A)
 • Geluidsvermogensniveau (LwA)99 dB(A)
 • Meetonzekerheid K3 dB(A)

Gebruikservaring

 

Voor de test hebben we voornamelijk gelet op de zaagkracht, het geluid, het gebruikersgemak en de veiligheid. Om de gehele accuduur echt te testen hebben we te weinig materiaal en tijd genomen. Als je 100 meter spaanplaat zou willen zagen, zoals Metabo aangaf over de accuduur, dan heb je wel wat materiaal nodig en dat ging ons iets te ver.

Wat wel opviel is hoeveel kracht eruit de zaag kwam met maar één streepje batterij. We zijn namelijk direct aan de slag gegaan na het unboxen. Eén pack ging direct de lader in terwijl we gingen kijken hoe ver we kwamen met het andere pack. We hebben voor onze eerste tests de bijna lege gebruikt en later gewisseld om te zien of er verschil in kracht was met een volle batterij. Geen verschil! En dat is bijzonder om op te merken.

Qua veiligheid zit de zaag goed. Dankzij de uitlooprem stopt het zaagblad bijzonder snel en verhoogt het de veiligheid. Wel zou ik aanraden om zoveel mogelijk met de rails te werken. Dat verhoogt de precieze en de veiligheid. Wij hebben de tests zonder gedaan en dat ging prima. Maar wil je echt nauwkeurig zagen, dan is de rails een musthave.

Dankzij het kijkvenster in de beschermkap kun je nauwkeurig zagen en meten. Daarnaast kan je eenvoudig verwisselen van zaagbladen met behulp van de hendel voor het vergrendelen in de juiste zaagpositie en de spindelstop. Wij hebben zelf enkel de Precision Cut Wood gebruikt, maar het losmaken en vastmaken ging erg vlug.

De machine voelt verder erg compact. Stevig en niet te zwaar. Hij zaagt enorm krachtig en met het grootste gemak. Het is prachtig om te zien hoe de zaagstanden werken om nauwkeurig je blad in diepte af te stellen. Ook de hoek is erg mooi. Zeer nauwkeurig kun je nu de mooiste en scherpste hoeken maken tot 45 graden.

Een welkome extra is de stofzak welke meegeleverd is. Zeker met bijzonder fijn stof zijn rondvliegende materiaalresten hinderlijk en kunnen ze schadelijk zijn. De meegeleverde stofzak neemt het grootste deel van de spaanders op en voor optimale netheid kan een stofzuiger worden aangesloten.

Wat ook prettig is te noemen dat alle extra’s zoals de geleiderrails en een stofzuiger niet perse van Metabo moeten zijn. De zaag is ook compatibel met de meeste andere merken. Daarmee geeft Metabo aan dat ze geen concurrentie vrezen en jou niet dwingen tot de Metabo producten. Als je kwaliteit wenst, kom je toch wel bij ze terecht.

 

Conclusie Metabo 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL

De Metabo 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL is een echte alleskunner. Met een zaagdiepte tot wel 66 mm en een hoekinstelling tot 45 graden is deze zaag erg compleet. Hij is compact en praktisch van design en geleverd met twee accu-packs zodat je nooit zonder batterij zit. De snellader doet zijn werk goed en je kunt prettig en stofvrij werken door zak- of een slangaansluiting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.