Review: Huawei Freebuds Pro – De beste gesprekskwaliteit in een headset

Huawei Freebuds Pro

De afgelopen jaren heb ik heel wat true wireless oordopjes mogen ervaren. Met name in 2020 zagen we dat de techniek redelijk was uitontwikkeld. Dus dan gaat het ineens echt om kwaliteit en daarmee wist Huawei ons echt te verbazen met haar Freebuds Pro.

De Freebuds series

Van Huawei hebben we verschillende headsets uit de Freebuds series mogen testen. Allemaal prima en wel, maar nooit uitzonderlijk. Nooit meer dan goed. Met de Freebuds Pro heeft het merk eindelijk ingezet op het leveren van echt hoge kwaliteit. Een kwaliteit waarmee het met de groten der aarde kan concurreren. En dat blijkt gelukt.

Unboxing

De Freebuds liggen prachtig in het doosje. Bijna als een sieraad zo mooi, mag je hem uitpakken. In het doosje krijg je nog een USB-A naar USB-C kabel om de headset op te laden en natuurlijk de nodige documentatie en extraeargels.

Design

Het eerste dat opvalt, is dat Huawei echt haar best heeft gedaan om een eigen design neer te zetten. Met hun smartphones weten ze al jaren toonaangevend design neer te zetten en nu lijken ze die weg ook voor de Freebuds in te slaan. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar ik ben zeer onder de indruk.

Huawei Freebuds Pro

Over het ontwerp van de headset is goed nagedacht. Huawei claimt dat het ontwerp vrijwel alle windruis elimineert wanneer je bijvoorbeeld op de fiets zit. Daarnaast zitten onder en boven microfoons die lawaai van de wind moeten opvangen om die weer via HANC uit te filteren. Geweldig!

Audio design

De basis van het geluid van de Huawei Freebuds Pro komt van een 11mm driver. Dit is voor oordopjes een uitzonderlijk groot formaat.

Gesprekken voeren

Waren gesprekken bij andere Freebuds gewoon goed, gaat Huawei hier voor pure excellentie. Dit begint met een systeem met drie microfoons per oortje. Twee daarvan wijzen naar buiten en vangen ruis op. De derde is naar binnen gericht om het stemgeluid van jouw gesprekspartner te verbeteren. Maar dat is niet het enige.

Huawei Freebuds Pro Exploded View

In de hardware maakt Huawei ook gebruik van de audiogeleiding van het kaakbot. Met speciale sensoren worden die trillingen opgevangen om nog nauwkeuriger stemgeluid van anderen weg te filteren en het geluid nog helderder te maken. Dat levert inderdaad de meest zuivere gesprekken op die ik ooit heb gevoerd met een true wireless headset.

Heeft jouw gesprekspartner toch nog last van lawaai om je heen, dan kun je één oordopje uit doen en als microfoon bij jouw mond houden. Slim!

Signaalkwaliteit

Waarom waren de Airpods van Apple bij de release veruit de beste oordopjes op de markt? Niet om de geluidskwaliteit. Nee, het ging om het ontwerp van de chipset en antenne. Apple was de enige op dat moment die echt groots in de designs van de antenne en chipset had gestoken.

Maar Huawei laat zien dat zij dit inmiddels ook snappen. Huawei plaatst zelfs twee antennes in ieder oordopje. Voor het eerst ervaar ik, ook tijdens langere wandelingen, geen uitval van signaal bij een Freebuds headset. Een enorme stap voorwaarts.

Huawei FreeBuds Pro

Bovendien heeft Huawei ondersteuning voor Bluetooth 5.2 ingebakken. Dat is natuurlijk ook echt een pre voor de stabiliteit van het signaal. Daarnaast heb je, op een compatible headset, vrijwel geen last van latency. Iets dat ook gamers enorm zullen waarderen.

Ruisonderdrukking

Huawei roept keihard ruisonderdrukking (ANC) opnieuw te hebben uitgevonden. Ze noemen het Hybrid Active Noice Cancelling. Wat ze heel slim doen is dat ze een microfoon buiten de headset combineren met een microfoon in de headset. Hierdoor wordt de ruisonderdrukking nog nauwkeuriger.

Normaal zal je een audiofiel niet snel onder de indruk krijgen van een headset met ruisonderdrukking aan. Je hoort het simpelweg door een soort constante ruis ver op de achtergrond. Dat lijkt met deze headset van Huawei bijna helemaal weg te zijn. De impact op het geluid dat uit de oortjes komt is echt nihil. Knap werk.

Huawei FreeBuds Pro

Daarbij kent de ruisonderdrukking drie niveaus. Ultra Mode voor in het openbaar vervoer, Cozy mode voor op rustigere plekken en General Mode voor in het stadsleven. Met deze modus verandert niet alleen de gevoeligheid, maar lijken ook aanpassingen te worden gemaakt in hoe het tegengeluid wordt opgewekt.

Voor sporters en plezierfietsers is het natuurlijk ook belangrijk om de omgeving nog te kunnen horen. Ook hier levert de headset unieke opties. Het is namelijk mogelijk om de headset in voice modus te plaatsen. De HANC gaat dan aan het werk om omgevingsgeluid van alles dat geen stem is, alsnog te filteren. Dit werkt zelfs heel goed in een restaurant met net iets teveel geroezemoes. En dan is er nog de awareness mode waarmee je ook auto’s hoort die langs je oprijden wanneer je op de fiets zit. Lekker veilig.

Bediening

Waar ik echt aan heb moeten wennen, is de bediening van de oordopjes. Ze zitten zo vol mogelijkheden dat een simpele touch bediening of tikbediening echt niet meer genoeg is. Deze oordopjes bevatten in combinatie met gebarenherkenning ook nog knijpbediening.

Wil je de oordopjes nog gemakkelijker instellen, dan moet je de AI Life app downloaden van Huawei. Een nieuwe app waarmee het instellen van Huawei accessoires nog gemakkelijker wordt.

Om de headset aan een apparaat te koppelen, gebruik je de knop op de zijkant van de case/powerbank. Je kunt twee apparaten tegelijk koppelen met de headset.

Accuduur

Met een volle accu, kun je met deze oortjes 4,5 uur lang muziek luisteren of 3,5 uur non-stop bellen. Met tussentijds bijladen in de case, die ook een powerbank is, rek je dit op tot 16 beluren of 20 muziekuren. Ik heb de afgelopen weken dagelijks gebruik gemaakt van de headset en heb de powerbank 2 tot 3 keer per maand opgeladen.

Huawei Freebuds Pro Powerbank
Het scharnier maakt de achterkant van de powerbank mooier dan de voorkant.

Nog wensen?

Natuurlijk hebben we nog te wensen bij deze headset van Huawei. We missen namelijk één ding en dat is ondersteuning om hem draadloos op te laden. Dat zou de kers op de taart zijn geweest voor deze headset. We hopen dat Huawei dit bij een volgende release meeneemt. Ook zou het tof zijn als Huawei met een premium membraam variant op de markt komt die zaken als Dolby Atmos perfect regelt. Daarnaast zou ik graag Windows ondersteuning zien voor de AI Life app zodat ik de headset ook vanaf mijn Huawei Matebook Pro kan aansturen.

Conclusie Huawei Freebuds Pro

Hoe meer lawaai om je heen, hoe meer je de Huawei Freebuds Pro gaat waarderen. De nieuwe ruisonderdrukking van Huawei is simpelweg briljant. Maar dat niet alleen. Gesprekskwaliteit is altijd wel een dingetje bij true wireless headsets. En juist daar is Huawei echt helemaal los gegaan. We hebben nooit zulke pure gesprekken ervaren als met deze headset. Geweldig!

Huawei Freebuds Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig goede gesprekskwaliteit
  • Waanzinnig goede verbinding
  • Waanzinnig goede ruisonderdrukking
  • Erg sterke audio

THE BAD

Eén reactie

  1. Het pairen met een Samsung Galaxy mobiele telefoon is niet mogelijk. Dat is een serieuze issue die Huawei moet repareren in een software update.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huawei Freebuds Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl