Logo GadgetGear.nl
Fitness Boxing 2
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fitness Boxing 2 (Nintendo Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • De game zet je echt aan het zweten
 • Erg goede instructies
 • Prima registratie van je moves
 • Bouw je eigen fitgirl of boy
 • 2 player modus

THE BAD

 • Engelstalig (met veel vakjargon)
 • Tracklist is duidelijk niet voor de boys

Sinds Wii Fit heeft Nintendo gezien dat ook sports games goed verkopen op haar family consoles. We hebben al heel wat toffe games gezien, waaronder Ring Fit Adventures. Met Fitness Boxing 2 heeft deze redacteur afgelopen week ook al heel wat calorieën weggezweet.

De korte geschiedenis van Fitness Boxing

Nintendo brengt de laatste jaren heel wat oude titels opnieuw naar de Switch. De kans is groot dat je verwacht dat het origineel in deze serie ooit al eens uitkwam op de Wii of Wii U. Niets is minder waar. Het originele Fitness Boxing verscheen eind 2018 al op de Nintendo Switch. Met de coronakilo’s die in deze koude periode alleen nog maar meer gaan aanzetten, is het alleen maar goed dat Nintendo juist nu een sequel op de markt brengt. Heb je het origineel gespeeld, is de savegame data over te zetten naar deel 2. Zo kun je direct verder gaan.

Boxen als fitness

Ik geef toe, ik ben misschien een beetje een IT nerd. Misschien een beetje veel. Boxen zag ik altijd als iets voor macho’s. Eind vorig jaar nodigde mijn sportinstructeur me uit om toch eens een rondje mee te doen. Omdat het qua conditie veel effectiever zou zijn.

Ik werd al snel verrast door de andere deelnemers. Niks geen macho’s. Gewoon normale mensen. Moeders. Vaders etc. Geen spierbundels. De instructeur was ook al geen spierbundel. In iets meer dan een half uur werd ik compleet afgemat. De schakelaar ging meteen om. Dit was wat ik wilde.

Nu ben ik zeker geen excuustruus, maar als deze jongen wordt getroffen door het corona virus, heeft dat best wel gevolgen voor deze publicatie, maar dat niet alleen. Ik hou meerdere mensen aan het werk en ben vitaal voor de organisatie. Sinds de corona uitbraak in Nederland, kom ik dus niet meer in de sportschool. Hoewel ik zelf een loopbandje en wat gewichten heb gekocht, mis ik toch echt het sparren met de anderen. Toen Nintendo deze titel aankondigde, wist ik dat ik deze titel echt wilde testen.

Anders dan in de sportschool

Met de huidige stand van de techniek, zal het de komende jaren nog lastig zijn om de ervaring van de sportschool echt te simuleren. Dus om deze titel helemaal te vergelijken met de sportschool ervaring zou niet heel fair zijn. Maar we doen het toch 😉

Fitness Boxing 2

Wanneer je de game opstart, krijg je meteen een leuke instructrice voor de voeten gegooid. Een typisch Aziatisch schoolrokje, vrolijke staartjes en enorme koplampen. Dit is een fitgirl pur sang (en misschien wat bedreigend voor deze 39-jarige met overgewicht). Later in de game mag je deze fitgirl inwisselen voor iemand waar je je misschien comfortabeler bij voelt.

Zoals we een beetje gewend zijn van Nintendo Games die je moeten begeleider om een beter leven te leiden (denk aan Wii Fit, Brain Training etc) wordt je voor je ook maar één rake klap hebt uitgedeeld, bedolven onder de tekstballonnetjes die je even moet lezen. Gelukkig weet mijn fitgirl het relatief kort en bondig te houden.

Al snel begint ze met een warm-up. Beetje rekken en strekken. Prima en wel fijn dat het echt even moet. Na zo’n 10 minuten speeltijd, mag ik de eerste klappen gaan uitdelen. Het voelt nog een beetje als droog oefenen in de sportschool. Een beetje in het luchtledige slaan.

De controllers houden bij of je een beetje goed je best doet. Daarvoor moet je ze in de hand houden. Mijn fitgirl laat de oefening ook mooi met deels open handen zien. Echt vuisten maken zoals in de sportschool zit er ook echt niet in met de controllers in de hand. Hier was een soort handschoentje als accessoire misschien wel heel tof geweest. Vooral omdat ik nu in mijn enthousiasme moet voorkomen dat ik de Joy-Con fijnknijp 😉

Net als in de sportschool, gaat het boxen hier aardig op ritme. Met het grote verschil dat deze game je echt bestraft als je het ritme niet houdt. Iets dat voor een a-ritmisch persoon als mij de nodige extra uitdaging brengt. Maar ik geef toe, ik kijk niet echt naar de punten die ik scoor. Het bewegen an zich is voor mij veel belangrijker. Ook als ik net te vroeg of te laat een stoot uitdeel.

Die stoten voelen trouwens echt anders dan in de sportschool, wanneer je net als mij, graag aan het sparren bent. De tweede persoon houdt dan stootkussens vast, waar je tegenaan mept. Je krijgt dan directe feedback omdat het kussen jouw klap tot stilstand remt. Bovendien draai je om de persoon heen, wat veel dynamiek brengt in de oefeningen.

Fitness Boxing 2 meet de impact van jouw slag op basis van het moment waarop je zelf de stoot stopt. Bij een stoot recht vooruit is dat niet lastig. Jouw arm heeft maar een bepaalde lengte. Dus die komt vanzelf wel tot stilstand. Bij een uppercut, verwacht de game dat je jouw stoot echt stopt ter hoogte van de kin. Zo niet, duurt jouw stoot langer en kost het veel meer moeite om in ritme te blijven. Heb je sportschool ervaring, zijn dit wel even dingetjes die je jezelf moet aanleren.

Maar… als je het goed doet… wordt je beloond! Nieuwe kleren? Yeah! Enne… niet voor jezelf 😊😊😊 Je mag tijdens de game jouw starter-fitgirl inwisselen voor een andere fitboy of girl. Die kun je qua fysieke uitstraling nog wat verder naar eigen hand zetten en… aankleden. Het duurt niet lang voordat ik zo ongeveer de fitgirl van mijn dromen in elkaar heb gezet. Het blijft Nintendo, dus mijn kids hoef ik nog niks uit te leggen over de keuzes voor mijn creatie. Alles blijft gewoon netjes.

Naast dat je een brede selectie aan fitboys en fitgirls hebt met een steeds groter wordende garderobe, krijg je ook steeds meer audiotracks die je vrijspeelt. Ik geef toe, deze game lijkt in eerste instantie erg gericht op het andere geslacht (mag ik dat nog zetten in 2020?).

De tracks zijn namelijk erg vrolijk en je moet dan ook denken aan Y.M.C.A., Girls just want to have Fun etc. Ik ben nog niet heel lang bezig, maar de pompende tunes van Tiësto heb ik op m’n buik geschreven. Het is Animals van Martin Garrix dat nog het meest in de buurt komt. Dit is trouwens de track list;

 • Alone – Marshmello
 • Animals – Martin Garrix
 • Bang Bang – Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj
 • Beauty And A Beat – Justin Bieber ft. Nicki Minaj
 • Boogie Wonderland – Earth, Wind & Fire
 • Born To Be Wild – Steppenwolf
 • Break Free – Ariana Grande (Feat. Zedd)
 • Can’t Hold Us – Macklemore and Ryan Lewis
 • Castle on the Hill – Ed Sheeran
 • Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia
 • Girls Just Want to Have Fun – Cyndi Lauper
 • Hot N Cold – Katy Perry
 • I’m an Albatraoz – AronChupa
 • It’s My Life – Bon Jovi
 • Sandstorm – Darude
 • Something Just Like This – The Chainsmokers & Coldplay
 • So What – P!nk
 • Venus – Bananarama
 • What Makes You Beautiful – One Direction
 • Y.M.C.A. – Village People

Overigens gaat het met deze tracks vooral om muziek die opnieuw is gecomponeerd, zonder stemmen. De tracks lijken dus vooral op het origineel van de artiesten, maar daar is het dan ook mee gedaan.

Kopen vanuit de eShop, beter voor de motivatie

Voor Ring Fit Adventures ontvingen we de fysieke game van Nintendo. Iets waar we eigenlijk altijd veel blijer van worden dan van een download. Maar qua motivatie voor een sportgame, is een fysieke game niet altijd even handig. Ik stopte al vrij vlot omdat ik iedere keer weer op moest zoeken waar het spelletje was.

Bij Fitness Boxing 2 krijg je geen specifieke accessoires. Je speelt de game immers met de Joy-Con in de hand. Daardoor kun je het spel prima in de eShop kopen en altijd direct starten. Veel beter voor iedereen die, net als mij, gevoelig is voor een excuus om er niet aan te gaan.

Conclusie Fitness Boxing 2

Fitness Boxing 2 is er niet voor iedereen. Het is een zweetgame voor iedereen die in de huiskamer wat calorieën wilt verbranden. In tegenstelling tot ander fitness games, heb je echt heel weinig ruimte nodig en accessoires (al zouden speciale handschoentjes prettig zijn), zijn ook niet nodig voor deze titel. Nog iets minder dialogen met de trainers zouden de game nog meer snelheid voor me geven om ‘even’ te sporten, maar dat is het dan ook wel. Kijken we naar het doel van de game, is dit echt een prima Nintendo titel.

Fitness Boxing 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.