Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: ACT AC3909 HDMI Ultra High Speed Cable 2 Meter

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie afwerking
  • Goed materiaalgebruik
  • Hoge bandbreedte

THE BAD

  • Waarom de rare keuzes qua drukwerk op de pluggen?

Hoewel menig TV aanbieder nog worstelt met 4K en HDR, hangen de eerste 8K TV’s alweer aan de muur. Daarmee instaat ook een markt voor high-end HDMI kabels die de bandbreedte voor 8K ondersteunen. En deze is, in potentie, nog heel mooi ook.

Unboxing

Het Nederlandse ACT stopt de 8K HDMI kabel in het doosje samen met een klein stukje, wellicht overbodige, documentatie. Mooi compleet. Opvallend is wel dat deze high-end kabel niet wordt afgedopt, waar dit bij goedkopere kabels van het merk wel gebeurd. Van de andere kant, is dat in de praktijk ook niet heel hard nodig en hier bij GadgetGear.nl zijn we zeker voor een vermindering van onnodig verpakkingsmateriaal. Daar over gesproken, zoals we gewend zijn kunnen plastics en papier gemakkelijk worden gescheiden.

Design

Qua design is dit één van de mooiste kabels die we van ACT hebben gezien. Mooie metalen pluggen op een mooie, dikke kabel van 2 meter. Die kabel is voorzien van gevlochten kabels met een aluminium beschermlaag die moet voorkomen dat draadloze signalen het signaal op de kabel kunnen beïnvloeden. Om de overdracht verder te verbeteren zijn de connectoren zelf verguld. De kabel is met PVC omhuld.

Opvallend is wel de bedrukking op de kabel. Deze is qua kleurtoon heel netjes en op zo’n mooi product, verdient het logo van ACT ook echt wel een mooi plekje. Maar waarom ze voor hun eigen merk de onderkant van de plug kiezen, is ons een raadsel. Op de bovenkant staat wel heel groot het CE logo. En dat mag van ons dan echt wel uit het zicht bij zo’n mooie plug. Jammer.

Prestaties

Deze 8K HDMI kabel van ACT heeft geen enkele moeite met doorgifte van 8K TV beelden. Dit gaat tot 60Hz. Wil je op 120Hz, dan moet je terugschakelen naar 4K. In de praktijk verwachten we niet dat je ooit tegen dit probleem aan zal lopen. Hoogstens tegen de tijd dat high-end gameconsoles zo ver zijn dat ze op een dergelijke resolutie zo’n hoge snelheid halen. De totaal beschikbare bandbreedte ligt op 48Gb per seconde.

Wat ook belangrijk is, is de ondersteuning voor het beveiligen van content. De kabel voldoet netjes aan HDCP 2.2. Dus de streamers zullen niet moeilijk doen over deze kabel.

Conclusie ACT AC3909 HDMI Ultra High Speed Cable 2 Meter

De designkeuzes voor de ACT AC3909 HDMI Ultra High Speed Cable 2 Meter zijn qua bedrukking wat raar. Qua prestaties is het gewoon een topkabel. En daar hij toch uit het zicht zit, zijn we die bedrukking al snel weer vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.