Huawei’s AppGallery passeert de 100.000 HMS geoptimaliseerde apps

`Huawei Mobile Services

 Maar Huawei-gebruikers kunnen uit veel meer app stores hun favoriete apps plukken. Tochlijkt het heel goed te gaan met Huawei’s ‘huismerk’ de AppGallery en het alternatieve ‘HMS’.

HMS

HMS staat voor Huawei Mobile Services en is het alternatief op GMS, wat weer staat voor Google Mobile Services. Het zijn feitelijk frameworks waarbinnen app ontwikkelaars zonder al teveel moeite te doen, gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld landkaarten en andere belangrijke diensten. Voorheen gebruikte iedere ontwikkelaar op iOS de appsoftware van Apple en op Android die van Google. Met de ban van de regering Trump, verloor Huawei de toegang tot GMS en ontwikkelde daarom haar eigen HMS. En tsjah, dan moet je ontwikkelaars daar wel warm voor krijgen. Dat lijkt nu zo langzaamaan wel heel erg goed te gaan.

Steeds meer AppGallery gebruikers

Huawei heeft nog altijd 700.000.000 actieve gebruikers wereldwijd. Daarvan zitten er 500.000.000 in de AppGallery. De rest maakt nog gebruik van Google Play en GMS. In Nederland telt Huawei 1.500.000 gebruikers, waarvan 800.000 de AppGallery op hun toestel hebben staan.

HMS en AppGallery groeien hard

In september telde het aantal apps met HMS nog 55.000. Afgelopen maand tikte de teller al de 100.000 aan. Afgelopen week kwamen er zelfs 6.280 nieuwe apps bij in de HUAWEIAppGallery, waarvan 1.776 ook echt gebruik maken van de onderdelen van HMS. Het lijkt erop dat ontwikkelaars beginnen in te zien hoe enorm veel Europese gebruikers Huawei nog steeds heeft. Daarnaast ligt er nog een enorm potentieel buiten Europa, waar Google’s GMS al niet veel werd gebruikt. Met name in Azië gebruikte de consument de HUAWEI AppGallery al enkele jaren.

Huawei heeft ook onderzoek laten doen naar de 3.000 meest gebruikte app. Daarvan zijn er nu 2.798 beschikbaar in HUAWEI AppGallery. Het zijn vooral sterke Amerikaanse apps die nog veelal afwezig zijn. Diensten als WhatsApp, Facebook en Disney+ bieden wel direct hun apps ter download aan. Die zijn onder anderen te vinden via Huawei’s Petal Search. Deze app zoekt overigens ookin andere, open app stores naar apps.

Nederland

In Nederland zien we steeds meer bekende apps opduiken. Denk aan TomTom, Buienradar en NPO Gemist. Ook hier in Nederland begint de AppGallery dus echt tractie te krijgen. Toch zijn het vooral de Nederlandse banken die nog afwezig zijn, waardoor mobiele betalingen en snel je rekening checken nog niet binnen handbereik liggen met Huawei. “Maar daar werken we samen met onze partners hard aan, om dat op korte termijn toch mogelijk te maken,” aldus Pim Geldens, AppGallery expert bij Huawei. Overigens is Nederland daar niet heel uniek in. Een snelle zoektocht laat zien dat ook andere banken in de EU de stap naar HMS en de AppGallery nog moeten zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.