Logo GadgetGear.nl
Picture of Robert Gunsing
Robert Gunsing

Ellio zet community in als co-ontwikkelaars

Het team achter de, Belgische e-bike Ellio stelt hoge kwaliteitseisen voor hun product. Daarom zijn de Ellio gebruikers dé referentie wanneer Ellio software & hardware updates ontwikkelt en integreert. De Ellio riders ofwel co-ontwikkelaars bepalen zo mee de nieuwste updates én de toekomst van hun eigen Ellio speed pedelec. De eerste update is nu ook een feit.

Met Ellio ervaar je vrijheid, niet alleen omdat je met de snelheid van een auto en het gemak van de fiets het verkeer trotseert, maar ook omdat Ellio zichzelf voortdurend verbetert. Zo wordt de software en hardware van de e-bike door het in-house development team regelmatig opgefrist. Of het nu gaat om meer kracht en ondersteuning op een helling of een andere kleur voor de display. Het leuke hieraan is dat deze updates niet alleen door het Ellio team bepaald worden, maar vooral gebeuren op basis van gebruikerservaring. De gebruikers worden aangemoedigd om feedback achter te laten over hun beleving, zodat het development team hiermee meteen aan de slag kan gaan. Bijzonder is dat diezelfde gebruikers later ook kunnen genieten van de verbeteringen die ze zelf hebben aangevraagd.

DE BESTE VERSIE VAN ZICHZELF

Na de aankoop van een product, zorgt het gebruik hiervan doorgaans dat het product snel daalt in waarde. Bij Ellio is dat dus niet het geval. De interactie met gebruikers maakt de organisatie slimmer. Je koopt Ellio, je geeft feedback en de e-bike blijft updates ondergaan en wordt zo steeds beter. Zo geniet je steeds van nieuwe functionaliteiten op je bestaande fiets. Deze manier van ontwikkeling wordt ook wel het ‘Agile systeem’ genoemd. Agile-softwareontwikkeling is een iteratief proces van klantenfeedback en ontwikkeling dat het mogelijk maakt om snel in te spelen op de veranderende wensen van de markt.

Dankzij deze manier van werken kunnen alle Ellio gebruikers zichzelf dus de titel van ‘co-developer’ toekennen. Zij assisteren het team niet alleen door hun feedback achter te laten, maar ook door nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld in een bèta-versie te testen. Zo bepalen zij mee hoe de toekomstige Ellio zal fietsen. Want elke Ellio wordt geüpdatet met de recentste ontwikkelingen én elke volgende lading Ellio’s zal hier standaard over beschikken. Een gemak voor de Ellio riders dus. “Dankzij feedback en testen, blijft Ellio de beste versie van zichzelf”, zegt Jorrit Heidbuchel, co-founder Ellio.

PIONIER VAN AGILE

Ellio is een pionier van Agile ontwikkeling in een hardware product. In de automotive sector loopt dit doorgaans anders. Daar is het de gewoonte om klantenfeedback in specificaties te gieten en die als input te gebruiken van een ontwikkelproces dat jaren kan duren. Nadien wordt het bijna volledig afgewerkte prototype door een klein consumentenpanel getest. De echte eindgebruiker krijgt dus pas de kans om feedback te geven wanneer het product al op de markt is. Vandaag brengen autobedrijven met meer dan 50 jaar ervaring nog steeds modellen uit die niet aanslaan in de markt. Waarom? Omdat er veel te laat aan de echte gebruiker feedback werd gevraagd.

Het Ellio team doet het anders en zorgt voor een mooi afgewerkte fiets waar gebruiksvriendelijkheid vooropstaat. De E-bike gaat leren van zijn gebruikers en hun feedback en zal zo stap voor stap kleine aanpassingen krijgen. Ellio steunt zo op de gebruikers voor elke verbetering én elke verbetering kan onmiddellijk uitgerold worden, wat bij wagens doorgaans niet het geval is.

VAN SUGGESTIE TOT EERSTE NIEUWE FEATURE

De allereerste feature is nu in bètatest. Deze gaat zorgen voor een betere tractiecontrole, ondersteuning bij lage snelheden en de intuïtiviteit van de remmen wordt bijgesteld. “We kregen verschillende keren de feedback dat de tractiecontrole niet altijd 100% werkte en soms vermogen wegnam waar het niet nodig was. Met deze update wordt dit opgelost.” Momenteel wordt de feature getest door een vijftal gebruikers en als alles goed gaat, wordt deze uitgerold begin 2021. Een verbeterd klimvermogen wordt de daaropvolgende feature, deze update zal zorgen voor meer power wanneer Ellio op een heuvel rijdt.

De Ellio riders kunnen van elke update genieten bij hun eerstvolgende onderhoud. “Hoewel de aanpassingen vooral in software gebeuren zijn kleine hardware aanpassingen niet uitgesloten. Daarom is het voorlopig niet mogelijk om de updates zelf te doen”, aldus Heidbuchel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.