Review: TP-link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wifi-systeem

Als je thuis te kampen hebt met een zwak wifi signaal op bepaalde plekken in het huis, dan kun je drie dingen doen. Een betere router kopen en deze goed positioneren, een wifi versterker kopen of een mesh netwerk aanschaffen. Het laatste is vaak de duurste optie, maar in deze review nemen we je mee waarom de duurdere oplossing, de beste oplossing is.

Als je overgaat naar een Mesh netwerk, dan heb je waarschijnlijk een versterker al geprobeerd. Ja je bereik werd beter, maar je moest enorm inleveren op de kracht van je netwerk. Dan is de Deco X60 de beste oplossing die je kunt bedenken.

Over TP-Link

TP-Link is een bekende. Sinds 1996 al heer en meester van netwerkapparatuur en tegenwoordig ook helemaal thuis is smart home oplossingen. In Nederland vooral bekend met Wifi versterkers en mesh ystemen. Maar ook buiten Nederland levert TP-Link al aan meer dan 170 landen en bedient miljarden mensen wereldwijd.

Unboxing

De verpakking van TP-Link doet altijd een beetje Applish aan. Strak wit en alles ingericht op ruimtebenutting met een stukje design. Wanneer je de doos opent dan komen de drie Deco torentjes je direct tegemoet. Dat nodigt uit tot snel graaien! Maar voordat we de torens eruit halen, openen we de accessoires box die in dezelfde doos onderin verstopt zit. Je vindt hier gebruikershandleiding, drie av adapters en een Ethernet kabel. Op de TP-Link zie je al wat vereenvoudigde instructies afgebeeld over de ingebruikname van de set.  En wat blijkt, het is net zo gemakkelijk als op de doos staat.

Looks

De Deco X60  zijn compacte, strakke torentjes (satalieten) die iets breder zijn dan ze lang zijn. Maar vorig modellen waren groter en kleiner en compacter is beter. Afmetingen zijn als volgt: 110mm breed en 114mm hoog.

Dit zijn geen randapparatuur die je ergens moet verstoppen. Ik heb de drie torens als volgt ingedeeld. De eerste aan de ethernet kabel in de meterkast. De tweede zonder kabel in de slaapkamer. De derde prominent aanwezig op mijn bureau van de (game) zolder. De X60 ziet eruit als een coole gadget. En laten we eerlijk zijn, dat is het natuurlijk ook. Het TP-Link logo is zichtbaar, maar niet storend en omdat er geen schrikbarende vormen of afmetingen zijn gebruikt in het design is het een mooi kastje om op je bureau te hebben.

De drie Deco X60 zijn allemaal uitgerust met twee ethernetpoorten. Dit zijn de gewone LAN/WAN poorten met onderaan de uit- en aanknop. Aan de onderkant van de Deco vindt je een minuscuul gaatje waarmee je een reset kunt uitvoeren. Onderop vind je ook de nodige info van het torentje zelf (SSID/Serienummer).

Deco X60

De Deco X60 van TP-link is een AX3000 Mesh netwerk met een dual-band systeem. De AX3000 staat voor de maximale doorvoersnelheid. Maar die wordt verdeeld in de twee frequentiebanden. De 3.000 Mbps wordt dus verdeeld onder 2.402 Mbps op de 5GHz-band en 574 Mbps op de 2.4GHz-band.

Wat wil zeggen dat je in theorie 2,4 gig zou kunnen doorvoeren. Nou volgens mij is 1 Gig het hoogste haalbare thuisnetwerk in Nederland en toevallig heb ik thuis een 1Gb aan thuisnetwerk.

We gaan even testen. Maar voordat we de test draaien zie ik ook in de App mogelijkheden om een gratis Anti-Virus pakket van TP-Link te gebruiken! Dat is prettig.

Via de App kan ik ook gemakkelijk een Update draaien en daarvoor hoef ik niet eens thuis te zijn. Erg handig!

Via de App van Deco kunnen we direct de snelheid testen. Wij van WC-Eend…. Maar goed. In de testresultaten kwam ik op een Wifi resultaat van 917.11 Mbps Download en 528.40 Mbps Up. Dat is erg netjes. Zeker voor een Wifi vertaling.

Ik testte ditzelfde op mijn PS4. Daar kwam 825 Mbps uit. Het kan een momentopname zijn geweest, maar laat ik niet mopperen. Dit is serieuze kracht voor een wifi netwerk en boven op zolder!

De plussen in een notendop

 • Snellere verbindingen: Wifi 6-snelheden tot 3.000 Mbps — 2.402 Mbps op de 5GHz-band en 574 Mbps op de 2.4GHz-band.
 • Verbind meer apparaten: OFDMA- en MU-MIMO-technologie zorgen voor een 4 keer hogere capaciteit om gelijktijdige overdracht naar meerdere apparaten mogelijk te maken.
 • Betere naadloze dekking: Creëer een naadloze dekking in huis met een beter en sterker signaal dankzij wifi 6.
 • Ultralage latentie: Lagere latentie zorgt voor snellere reactietijden in games en een hogere kwaliteit van videochats.
 • Een uniform netwerk: Meerdere units vormen samen een netwerk waarbij automatisch de beste verbinding wordt gekozen wanneer je door je huis loopt.
 • Volledige beveiliging: WPA3-encryptie en TP-Link HomeCareTM bieden gepersonaliseerde functies, zoals ouderlijk toezicht, ingebouwde antivirus en Quality of Service (QoS), voor een veiligere online ervaring.
 • De installatie is eenvoudiger dan ooit: De Deco app leidt je stap-voor-stap door het installatieproces.

 

Installatie Deco X60

Als eerst downloaden we de Deco app. Die heb je nodig om het installatieproces te doorstaan en om je torentjes te koppelen, bedienen en de informatie op te vragen. Je kunt ook via de App je SSID hernoemen, een gast netwerk aanmaken en gegevens wijzigen. De App ziet er superstrak uit en is mega toegankelijk.  Als je een account hebt aangemaakt dan kies je welk Deco apparaat je wenst te installeren. Kijk nog even goed welke je hebt, want er lijken een hele hoop plaatjes op elkaar.

Achteraf zag ik dat ik per abuis een X25 en twee X60 heb geinstalleerd. Alles werkt prima, dus ik laat het lekker zo. Wellicht is het kiezen van een apparaat meer voor de consument dan voor het apparaat.

Wat ik heb gedaan is als volgt. Ik heb de eerste (willekeurige) Deco gepakt en deze met de ethernet kabel aan de mijn router verbonden. Er staat in de gebruikershandleiding dat je eigenlijk je router moet uitzetten en zelfs de stekker van de stroom moet halen. Op dat moment werd er boven flink geFortnite en mijn vriendin had een online meeting. Ideale moment op dat te testen!

Nee, zonder gekheid. Wanneer ik loskoppelen en uitzetten zie dan ga ik het altijd gewoon zonder proberen. Dat werkt net zo goed. Oke, de eerste Deco is aangesloten aan de router. Ik zet mijn telefoon op Bluetooth en als de Deco blauw knippert, dan maak ik verbinding.

Als er verbinding is maak ik via de App verbinding met het netwerk en kan ik een netwerknaam creëren en een locatie kiezen waar ik de Deco plaats. De andere torentjes verbind ik op zelfde wijze alleen dan zonder de ethernet kabel. De Deco X60 kan wat kleurtjes geven. Geel is voor opstarten, blauw is gereed voor installatie, groen is verbonden en rood geeft aan dat er geen verbinding meer is.

wifi 6 mesh

Het Deco whole home mesh wifi-systeem is uitgerust met wifi 6-technologie voor een aanzienlijk betere dekking, snelheid en totale capaciteit. Stap over op de nieuwste mesh wifi-technologie en geniet van het netwerk van de toekomst dat sneller laadt en waarop meer apparaten aangesloten kunnen worden.

Wi-Fi 6 komt met OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), een verbeterde vorm van OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) wat de standaard is van Wi-Fi 5. Wi-Fi 6 kan met één datastroom zichzelf effectief verdelen over de beschikbare kanalen en aparte subkanalen, waardoor één datastroom aan meerdere apparaten tegelijkertijd geleverd kan worden. Wi-Fi 6 heeft een terugwaartse compatibiliteit met OFDM/Wi-Fi 5.

Tevens maakt Wi-Fi 6 maakt gebruik van een TWT-functie (Target Wake Time). Daarmee wordt op dynamisch wijze de QoS (Quality of Service) beheerd, ofwel de kwaliteit en stabiliteit van je draadloze verbinding. Daardoor kan data die tussen router en client ontstaat sneller plaatsvinden. Hier gaat het dus om verzenden (upload) en ontvangen (download). Door de bepaling en snelheid hoeft het apparaat (de client) minder vaak wakker te zijn, wat de batterijduur van verbonden apparaten ten gunste komt. TWT heeft een cruciale rol om stroom te besparen en kan in grotere netwerken beter overlappen tussen een grote toestroom aan apparaten.

Conclusie Deco X60

De Deco X60 van TP-link is mooi qua design, zeer gemakkelijk in de installatie. Handig te bedienen met de App en werkt als een trein. Wil je echt goed en sterk bereik, doe dan je versterkers weg en stap over op de Deco X60.

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goede prestaties
 • Goed bereik
 • Mooi design
 • Handige app
 • Eenvoudige installatie

THE BAD

 • Geen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.