Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: TP-link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wifi-systeem

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goede prestaties
 • Goed bereik
 • Mooi design
 • Handige app
 • Eenvoudige installatie

THE BAD

 • Geen

Als je thuis te kampen hebt met een zwak wifi signaal op bepaalde plekken in het huis, dan kun je drie dingen doen. Een betere router kopen en deze goed positioneren, een wifi versterker kopen of een mesh netwerk aanschaffen. Het laatste is vaak de duurste optie, maar in deze review nemen we je mee waarom de duurdere oplossing, de beste oplossing is.

Als je overgaat naar een Mesh netwerk, dan heb je waarschijnlijk een versterker al geprobeerd. Ja je bereik werd beter, maar je moest enorm inleveren op de kracht van je netwerk. Dan is de Deco X60 de beste oplossing die je kunt bedenken.

Over TP-Link

TP-Link is een bekende. Sinds 1996 al heer en meester van netwerkapparatuur en tegenwoordig ook helemaal thuis is smart home oplossingen. In Nederland vooral bekend met Wifi versterkers en mesh ystemen. Maar ook buiten Nederland levert TP-Link al aan meer dan 170 landen en bedient miljarden mensen wereldwijd.

Unboxing

De verpakking van TP-Link doet altijd een beetje Applish aan. Strak wit en alles ingericht op ruimtebenutting met een stukje design. Wanneer je de doos opent dan komen de drie Deco torentjes je direct tegemoet. Dat nodigt uit tot snel graaien! Maar voordat we de torens eruit halen, openen we de accessoires box die in dezelfde doos onderin verstopt zit. Je vindt hier gebruikershandleiding, drie av adapters en een Ethernet kabel. Op de TP-Link zie je al wat vereenvoudigde instructies afgebeeld over de ingebruikname van de set.  En wat blijkt, het is net zo gemakkelijk als op de doos staat.

Looks

De Deco X60  zijn compacte, strakke torentjes (satalieten) die iets breder zijn dan ze lang zijn. Maar vorig modellen waren groter en kleiner en compacter is beter. Afmetingen zijn als volgt: 110mm breed en 114mm hoog.

Dit zijn geen randapparatuur die je ergens moet verstoppen. Ik heb de drie torens als volgt ingedeeld. De eerste aan de ethernet kabel in de meterkast. De tweede zonder kabel in de slaapkamer. De derde prominent aanwezig op mijn bureau van de (game) zolder. De X60 ziet eruit als een coole gadget. En laten we eerlijk zijn, dat is het natuurlijk ook. Het TP-Link logo is zichtbaar, maar niet storend en omdat er geen schrikbarende vormen of afmetingen zijn gebruikt in het design is het een mooi kastje om op je bureau te hebben.

De drie Deco X60 zijn allemaal uitgerust met twee ethernetpoorten. Dit zijn de gewone LAN/WAN poorten met onderaan de uit- en aanknop. Aan de onderkant van de Deco vindt je een minuscuul gaatje waarmee je een reset kunt uitvoeren. Onderop vind je ook de nodige info van het torentje zelf (SSID/Serienummer).

Deco X60

De Deco X60 van TP-link is een AX3000 Mesh netwerk met een dual-band systeem. De AX3000 staat voor de maximale doorvoersnelheid. Maar die wordt verdeeld in de twee frequentiebanden. De 3.000 Mbps wordt dus verdeeld onder 2.402 Mbps op de 5GHz-band en 574 Mbps op de 2.4GHz-band.

Wat wil zeggen dat je in theorie 2,4 gig zou kunnen doorvoeren. Nou volgens mij is 1 Gig het hoogste haalbare thuisnetwerk in Nederland en toevallig heb ik thuis een 1Gb aan thuisnetwerk.

We gaan even testen. Maar voordat we de test draaien zie ik ook in de App mogelijkheden om een gratis Anti-Virus pakket van TP-Link te gebruiken! Dat is prettig.

Via de App kan ik ook gemakkelijk een Update draaien en daarvoor hoef ik niet eens thuis te zijn. Erg handig!

Via de App van Deco kunnen we direct de snelheid testen. Wij van WC-Eend…. Maar goed. In de testresultaten kwam ik op een Wifi resultaat van 917.11 Mbps Download en 528.40 Mbps Up. Dat is erg netjes. Zeker voor een Wifi vertaling.

Ik testte ditzelfde op mijn PS4. Daar kwam 825 Mbps uit. Het kan een momentopname zijn geweest, maar laat ik niet mopperen. Dit is serieuze kracht voor een wifi netwerk en boven op zolder!

De plussen in een notendop

 • Snellere verbindingen: Wifi 6-snelheden tot 3.000 Mbps — 2.402 Mbps op de 5GHz-band en 574 Mbps op de 2.4GHz-band.
 • Verbind meer apparaten: OFDMA- en MU-MIMO-technologie zorgen voor een 4 keer hogere capaciteit om gelijktijdige overdracht naar meerdere apparaten mogelijk te maken.
 • Betere naadloze dekking: Creëer een naadloze dekking in huis met een beter en sterker signaal dankzij wifi 6.
 • Ultralage latentie: Lagere latentie zorgt voor snellere reactietijden in games en een hogere kwaliteit van videochats.
 • Een uniform netwerk: Meerdere units vormen samen een netwerk waarbij automatisch de beste verbinding wordt gekozen wanneer je door je huis loopt.
 • Volledige beveiliging: WPA3-encryptie en TP-Link HomeCareTM bieden gepersonaliseerde functies, zoals ouderlijk toezicht, ingebouwde antivirus en Quality of Service (QoS), voor een veiligere online ervaring.
 • De installatie is eenvoudiger dan ooit: De Deco app leidt je stap-voor-stap door het installatieproces.

 

Installatie Deco X60

Als eerst downloaden we de Deco app. Die heb je nodig om het installatieproces te doorstaan en om je torentjes te koppelen, bedienen en de informatie op te vragen. Je kunt ook via de App je SSID hernoemen, een gast netwerk aanmaken en gegevens wijzigen. De App ziet er superstrak uit en is mega toegankelijk.  Als je een account hebt aangemaakt dan kies je welk Deco apparaat je wenst te installeren. Kijk nog even goed welke je hebt, want er lijken een hele hoop plaatjes op elkaar.

Achteraf zag ik dat ik per abuis een X25 en twee X60 heb geinstalleerd. Alles werkt prima, dus ik laat het lekker zo. Wellicht is het kiezen van een apparaat meer voor de consument dan voor het apparaat.

Wat ik heb gedaan is als volgt. Ik heb de eerste (willekeurige) Deco gepakt en deze met de ethernet kabel aan de mijn router verbonden. Er staat in de gebruikershandleiding dat je eigenlijk je router moet uitzetten en zelfs de stekker van de stroom moet halen. Op dat moment werd er boven flink geFortnite en mijn vriendin had een online meeting. Ideale moment op dat te testen!

Nee, zonder gekheid. Wanneer ik loskoppelen en uitzetten zie dan ga ik het altijd gewoon zonder proberen. Dat werkt net zo goed. Oke, de eerste Deco is aangesloten aan de router. Ik zet mijn telefoon op Bluetooth en als de Deco blauw knippert, dan maak ik verbinding.

Als er verbinding is maak ik via de App verbinding met het netwerk en kan ik een netwerknaam creëren en een locatie kiezen waar ik de Deco plaats. De andere torentjes verbind ik op zelfde wijze alleen dan zonder de ethernet kabel. De Deco X60 kan wat kleurtjes geven. Geel is voor opstarten, blauw is gereed voor installatie, groen is verbonden en rood geeft aan dat er geen verbinding meer is.

wifi 6 mesh

Het Deco whole home mesh wifi-systeem is uitgerust met wifi 6-technologie voor een aanzienlijk betere dekking, snelheid en totale capaciteit. Stap over op de nieuwste mesh wifi-technologie en geniet van het netwerk van de toekomst dat sneller laadt en waarop meer apparaten aangesloten kunnen worden.

Wi-Fi 6 komt met OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), een verbeterde vorm van OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) wat de standaard is van Wi-Fi 5. Wi-Fi 6 kan met één datastroom zichzelf effectief verdelen over de beschikbare kanalen en aparte subkanalen, waardoor één datastroom aan meerdere apparaten tegelijkertijd geleverd kan worden. Wi-Fi 6 heeft een terugwaartse compatibiliteit met OFDM/Wi-Fi 5.

Tevens maakt Wi-Fi 6 maakt gebruik van een TWT-functie (Target Wake Time). Daarmee wordt op dynamisch wijze de QoS (Quality of Service) beheerd, ofwel de kwaliteit en stabiliteit van je draadloze verbinding. Daardoor kan data die tussen router en client ontstaat sneller plaatsvinden. Hier gaat het dus om verzenden (upload) en ontvangen (download). Door de bepaling en snelheid hoeft het apparaat (de client) minder vaak wakker te zijn, wat de batterijduur van verbonden apparaten ten gunste komt. TWT heeft een cruciale rol om stroom te besparen en kan in grotere netwerken beter overlappen tussen een grote toestroom aan apparaten.

Conclusie Deco X60

De Deco X60 van TP-link is mooi qua design, zeer gemakkelijk in de installatie. Handig te bedienen met de App en werkt als een trein. Wil je echt goed en sterk bereik, doe dan je versterkers weg en stap over op de Deco X60.

 

23 reacties

 1. Hoi Jeroen,

  Ik heb de set gereed staan om te installeren, maar zit met een vraagje. In de huidige router heb ik een aantal apparaten een vast IP adres gegeven. In de handleidingen zie ik dat je de routefunctie moet uitschakelen en laten overnemen door de Deco. Ik zie alleen nergens dat je dit in de Deco app ook kan regelen.
  – Kan je dit wel / niet regelen and e Deco app ?
  – Heb jij voor-/nadelen om de routefunctie naar de Deco over te zetten ?

  Hoor graag, alvast bedankt

 2. Hi Hans,

  Als je de Deco installeert kan je twee punten maken. De eerste is je oude router welke gewoon benaderbaar blijft voor je apparaten en daarnaast een ssid van de Deco. In de Deco app kun je toegevoegde apparatuur ook zien en managenen.
  Ik heb beneden alles op mijn router ssid en boven en zolder op de Deco. Werkt perfect.

  Groetjes Jeroen

 3. Hoi Jeroen,

  Heb een vraagje aan jou. Ik heb de x60 sinds de zomer draaien en ben zeer tevreden! Nu heb ik camera’s aangeschaft, één van de camera’s logt steeds in op de 2,4G (na slaapstand overdag) netwerk en niet op de 5G. Dit lijkt veel invloed te hebben op de bediening en benadering van de camera.

  Heb jij enig idee hoe ik de camera, na de slaapstand, geforceerd connectie maakt met de 5G? Dit om te checken of daar het probleem ligt.

  1. Je kan camera op gast netwerk laten draaien en 5.0ghz uitschakelen ook oude tablet werken aleen op 2.4ghz en krijgen verbinding problemen als ook 5ghz er tussen zit

 4. Hoi Gerben, poeh lastig. Misschien het wachtwoord van het 2,4 veranderen? Dan kan hij daar niet op inloggen en moet ie wel de andere? Geen idee, verder. Misschien kan je Deco zelf een mailtje sturen.
  Groetjes Jeroen

 5. Beste Jeroen,

  Bedankt voor de goede evaluatie. Ik overweeg dit ook, maar zie dat er flinke discussie is geweest met TP-Link over de gebruiksvoorwaarden en vooral de privacy bepalingen. TP-Link had een ware zweep aan gebruikersdata die ze mochten verzamelen. Maakt mij toch aan het twijfelen, want je wilt niet gevolgd worden door een leverancier natuurlijk. Hoe zie jij dit risico?

  Groet
  Bert

 6. Hi Bert, privacy is een belangrijk goed. Eerlijk gezegd heb ik geen idee welke data wie te zien krijgt. En dat geldt eigenlijk voor alle apparaten, apps en noem maar op. Wel kan je bij de Deco zien wie er op jou netwerk zit via de app. Maar goed, dat is niet het antwoord op je vraag. Succes met je beslissing.

 7. Hi Jeroen,
  Dank voor je review, inmiddels heb ik een duo-pack van de X60 aangeschaft. Werkt prima, een mooie wifi-vooruitgang in huis. Ik heb één unit op de bg (bekabeld aangesloten op het modem), de andere draadloos op de 1e verdieping.
  Als niet-specialist (!) heb ik twee vragen:
  – Win ik er veel mee – loont het de moeite dit te proberen – als ik ook de tweede unit bedraad aansluit?
  – Sinds het aansluiten van de X60’s kom ik (met mijn draadloze laptop) mijn thuisnetwerk niet meer op. Wifi werkt, internet werkt, maar ik zie in de netwerkomgeving van WIN10 op mijn laptop mijn desktop-pc en printer niet meer. Ik heb de wifi op het modem, na het installeren van de X60’s, uitgeschakeld (via die wifi werkte het thuisnetwerk wel): ik wil nu via de X60 mijn thuisnetwerk op!
  What to do?
  Dank & groet, Ben

 8. Hi Ben!

  Een tweede unit bekabelen wint iets, maar niet mega veel.

  Op het moment dat je de Deco laat werken maakt hij een nieuw netwerk SSID aan. Die zou je moeten kunnen vinden. Maar beter is denk ik om alles opnieuw te doen. Stap voor stap. Als je zoekt op Deco en dan het type installeren zie je direct handige video’s en stappenplannen.

  Laat me maar weten waar je tegenaan loopt.

  Groetjes Jeroen

 9. Hi Jeroen,
  Nette gedetailleerde review.

  Ik heb al enige tijd wegvallende WiFi van de Ziggo connectbox. Daarom overweeg ik deze set aan te schaffen.
  Ik neem aan dat de WiFi van de connectbox uitgeschakeld moet worden?
  Voor een optimaal bereik in mijn tuin zou ik ook 1 torentje bedraad willen aansluiten. Geeft dit dan een stabielere verbinding?

 10. Beste Jeroen,

  Ik heb een tijdje de X60 draaien en geniet er erg van, wat een mooi setje.

  Nu heb ik een probleem/uitdaging. Ik wil het wifi kanaal checken en wijzigen.
  Dit omdat mogelijk mijn zigbee netwerk (Hue) mijn wifi netwerk verstoord, met name de verbinding naar Homey.

  Hoe kan ik het wifikanaal van de X60 wijzigen?

  Gr Gerben

 11. Goedemiddag, setje besteld. In eerste plaats voor internet/wifi door het hele huis en tuin. De eerste komt uiteraad in de meterkast bedraag aan de router. De tweede op de slaapkamer daarboven. Zou die dan ook met een kabeltje de tv kunnen bedienen van voldoende signaal? Zou weer een gaatje boren en kabeltje trekken worden voor de tv!

  1. Als het gaat om een mediabox van een TV aanbieder, zou ik even contact opnemen met die aanbieder. Soms is het zo dat die boxen op een eigen netwerkje geplaatst moeten worden.

 12. Beste,

  Is dit enkel een wifi verspreider of wordt er ook internet over het stroomnetwerk gestuurd?
  Wat als de signaalbron (de deco die verbonden is met de router) een laag signaal geeft aan een andere deco? is dit omwille van de afstand tussen deze deco’s? en kan je dit verbeteren?

 13. Chris,
  Was ook op zoek naar dit.
  Per unit staat vermeld 12 volt * 2 ampere geeft 24 Watt. Dus per dag 576 WAttuur. Dit maal 3 units maal 365 dagen geeft 630 KWh per jaar voor 3 units. Misschien wel wat lager bij stand-by, maar toch. En enorme energievreter als je het mij vraagt.
  Ik check om eventueel een timer ertussen te plaatsen.

  1. Die 24 Watt is niet wat een unit gemiddeld gebruikt dat zal aanzienlijk lager zijn (mag ik hopen). Als iemand een verbruiksmeter tussen het stopcontact en de unit plaatst en even doorgeeft wat het gemiddelde gebruik is, houd ik me aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.