Review: TP-link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wifi-systeem

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goede prestaties
 • Goed bereik
 • Mooi design
 • Handige app
 • Eenvoudige installatie

THE BAD

 • Geen

16 reacties

 1. Hoi Jeroen,

  Ik heb de set gereed staan om te installeren, maar zit met een vraagje. In de huidige router heb ik een aantal apparaten een vast IP adres gegeven. In de handleidingen zie ik dat je de routefunctie moet uitschakelen en laten overnemen door de Deco. Ik zie alleen nergens dat je dit in de Deco app ook kan regelen.
  – Kan je dit wel / niet regelen and e Deco app ?
  – Heb jij voor-/nadelen om de routefunctie naar de Deco over te zetten ?

  Hoor graag, alvast bedankt

 2. Hi Hans,

  Als je de Deco installeert kan je twee punten maken. De eerste is je oude router welke gewoon benaderbaar blijft voor je apparaten en daarnaast een ssid van de Deco. In de Deco app kun je toegevoegde apparatuur ook zien en managenen.
  Ik heb beneden alles op mijn router ssid en boven en zolder op de Deco. Werkt perfect.

  Groetjes Jeroen

 3. Hoi Jeroen,

  Heb een vraagje aan jou. Ik heb de x60 sinds de zomer draaien en ben zeer tevreden! Nu heb ik camera’s aangeschaft, één van de camera’s logt steeds in op de 2,4G (na slaapstand overdag) netwerk en niet op de 5G. Dit lijkt veel invloed te hebben op de bediening en benadering van de camera.

  Heb jij enig idee hoe ik de camera, na de slaapstand, geforceerd connectie maakt met de 5G? Dit om te checken of daar het probleem ligt.

 4. Hoi Gerben, poeh lastig. Misschien het wachtwoord van het 2,4 veranderen? Dan kan hij daar niet op inloggen en moet ie wel de andere? Geen idee, verder. Misschien kan je Deco zelf een mailtje sturen.
  Groetjes Jeroen

 5. Beste Jeroen,

  Bedankt voor de goede evaluatie. Ik overweeg dit ook, maar zie dat er flinke discussie is geweest met TP-Link over de gebruiksvoorwaarden en vooral de privacy bepalingen. TP-Link had een ware zweep aan gebruikersdata die ze mochten verzamelen. Maakt mij toch aan het twijfelen, want je wilt niet gevolgd worden door een leverancier natuurlijk. Hoe zie jij dit risico?

  Groet
  Bert

 6. Hi Bert, privacy is een belangrijk goed. Eerlijk gezegd heb ik geen idee welke data wie te zien krijgt. En dat geldt eigenlijk voor alle apparaten, apps en noem maar op. Wel kan je bij de Deco zien wie er op jou netwerk zit via de app. Maar goed, dat is niet het antwoord op je vraag. Succes met je beslissing.

 7. Hi Jeroen,
  Dank voor je review, inmiddels heb ik een duo-pack van de X60 aangeschaft. Werkt prima, een mooie wifi-vooruitgang in huis. Ik heb één unit op de bg (bekabeld aangesloten op het modem), de andere draadloos op de 1e verdieping.
  Als niet-specialist (!) heb ik twee vragen:
  – Win ik er veel mee – loont het de moeite dit te proberen – als ik ook de tweede unit bedraad aansluit?
  – Sinds het aansluiten van de X60’s kom ik (met mijn draadloze laptop) mijn thuisnetwerk niet meer op. Wifi werkt, internet werkt, maar ik zie in de netwerkomgeving van WIN10 op mijn laptop mijn desktop-pc en printer niet meer. Ik heb de wifi op het modem, na het installeren van de X60’s, uitgeschakeld (via die wifi werkte het thuisnetwerk wel): ik wil nu via de X60 mijn thuisnetwerk op!
  What to do?
  Dank & groet, Ben

 8. Hi Ben!

  Een tweede unit bekabelen wint iets, maar niet mega veel.

  Op het moment dat je de Deco laat werken maakt hij een nieuw netwerk SSID aan. Die zou je moeten kunnen vinden. Maar beter is denk ik om alles opnieuw te doen. Stap voor stap. Als je zoekt op Deco en dan het type installeren zie je direct handige video’s en stappenplannen.

  Laat me maar weten waar je tegenaan loopt.

  Groetjes Jeroen

 9. Hi Jeroen,
  Nette gedetailleerde review.

  Ik heb al enige tijd wegvallende WiFi van de Ziggo connectbox. Daarom overweeg ik deze set aan te schaffen.
  Ik neem aan dat de WiFi van de connectbox uitgeschakeld moet worden?
  Voor een optimaal bereik in mijn tuin zou ik ook 1 torentje bedraad willen aansluiten. Geeft dit dan een stabielere verbinding?

 10. Beste Jeroen,

  Ik heb een tijdje de X60 draaien en geniet er erg van, wat een mooi setje.

  Nu heb ik een probleem/uitdaging. Ik wil het wifi kanaal checken en wijzigen.
  Dit omdat mogelijk mijn zigbee netwerk (Hue) mijn wifi netwerk verstoord, met name de verbinding naar Homey.

  Hoe kan ik het wifikanaal van de X60 wijzigen?

  Gr Gerben

 11. Goedemiddag, setje besteld. In eerste plaats voor internet/wifi door het hele huis en tuin. De eerste komt uiteraad in de meterkast bedraag aan de router. De tweede op de slaapkamer daarboven. Zou die dan ook met een kabeltje de tv kunnen bedienen van voldoende signaal? Zou weer een gaatje boren en kabeltje trekken worden voor de tv!

  1. Als het gaat om een mediabox van een TV aanbieder, zou ik even contact opnemen met die aanbieder. Soms is het zo dat die boxen op een eigen netwerkje geplaatst moeten worden.

 12. Beste,

  Is dit enkel een wifi verspreider of wordt er ook internet over het stroomnetwerk gestuurd?
  Wat als de signaalbron (de deco die verbonden is met de router) een laag signaal geeft aan een andere deco? is dit omwille van de afstand tussen deze deco’s? en kan je dit verbeteren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.