Logo GadgetGear.nl
Verpakking Samsung Galaxy Watch3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Watch 3

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Langere accuduur
 • Verbeterd ontwerp
 • De ring is terug
 • Bloedsnel
 • Draagt zeer prettig

THE BAD

 • Matige integratie met Android
 • Accuduur niet lang genoeg
 • Lange laadtijden

Het beste van het beste voor om de pols, van Samsung. Dat is de Samsung Galaxy Watch 3. Een prachtig, slim klokje dat bloedsnel is.

Unboxing

De Samsung Galaxy Watch 3 zit keurig verpakt. Hij ligt keurig languit in het doosje. In het dekseltje zit nog een doosje verstopt. Daarin vinden we de magnetische, draadloze lader met USB-A aansluiting. Een lader moet je zelf regelen, maar die heb je vast nog wel ergens liggen.

Verpakking Samsung Galaxy Watch3

Design

Hij is terug! Jawel, de ring rondom het display is weer draaibaar. Dit was zo lekker uniek aan de eerste smartwatches van Samsung en werd zo enorm gemist bij de Galaxy Watch2 series. Door aan de ring te draaien blader je enorm snel door apps en notificaties. Echt super handig. Bovendien heeft hij echt een premium feel doordat hij ook dienst doet als een soort clickwheel. Ja, dit voelt echt als pure kwaliteit.

Ook super is hoe het display in de kast is geplaatst. Deze ligt net wat lager dan de ring, waardoor de ring het display beschermd. Ik stoot nogal eens tegen iets aan met mn pols en daar maak ik me met dit klokje echt helemaal geen zorgen meer om.

De behuizing van het horloge is gemaakt van roestvrij staal. Ook hier laat Samsung dus echt zien duurdere materialen te gebruiken dan bijvoorbeeld in haar Active lijn. Bovendien is de verwachting dat Samsung ook nog met een titanium model op de markt zal komen.

Ook de onderkant is echt netjes afgewerkt. Je ziet veel ringetjes en naadjes, maar je voelt daar allemaal niets van. Dit draagt echt superfijn.

Installatie

Installatie op een non-Samsung smartphone is echt wel even wat werk. Wat de Samsung Galaxy Note20 met de Gear app kwam, moet je op andere smartphones alles installeren dat nodig is om dit horloge te kunnen gebruiken. Je installeert eerst de Samsung Gear app. Die vraagt je later weer om de Gear Watch3 plugin te installeren. Daarna moet je de Samsung Accessory Service installeren en denk je klaar te zijn, moet ook Samsung Health er weer op. Tijdens bijna iedere installatie stap moet je verschillende machtigingen aangeven en regelmatig zal Samsung je vragen om je gebruiksgegevens met ze te delen en of ze je marketingboodschappen toe mogen sturen. Je bent er dus echt even zoet mee om dit horloge werkend te krijgen op jouw smartphone.

En dan het meegeleverde bandje. Okay, voor sporters blijkt het lederen bandje nogal onhandig omdat die te los zit. Maar wat ziet hij er ontzettend luxe uit. Hier kun je echt mee voor de dag komen.

Display

Samsung heeft voor en 1,4 inch (45mm) display gekozen met een resolutie van 360×360 pixels. Waar het display iets groter is, is de kast net iets kleiner. Dit geeft het display een veel indrukwekkendere look. Uiteraard is er gekozen voor een OLED display met een fantastische kijkhoek. Het display wordt beschermd door de ring, maar ook met een glasplaat van Gorilla Glass XD.

Hoewel Gorilla Glass XD niet zo hard is als saffierglas, is dit toch een goede keuze. Normaal kies je voor saffierglas omdat het bijna ongevoelig is voor krasjes. Gorilla Glass XD is minder hard, dus gevoeliger voor krasjes. Doordat het minder hard is, is het wel stootbestendiger. De kans dat dit horloge een flinke val overleefd is groter dan bij smartwatches met saffier glas. Aangezien de ring de bescherming tegen krasjes biedt, zijn we blij met deze keuze van Samsung.

Verpakking Samsung Galaxy Watch3

Chipset

Net als voor haar vlaggenschip smartwaches, fabriceert Samsung een eigen chipset voor haar smartwatches. Het grote voordeel is dat Samsung haar Tizen besturingssysteem en de chipset optimaal op elkaar kan afstemmen.

In dit geval heeft Samsung haar Exynos 9110 dual-core chipset geplaatst. Deze bevat twee CPU’s op 1.5GHz in combinatie met 1GB werkgeheugen. Ruim voldoende om het kleine display een enorm snelle beleving te laten zijn. De chipset bevat ook 8GB opslagruimte. Daar gaat het besturingssysteem nog wel vanaf, maar er blijft nog ruim voldoende over voor apps en muziek.

Het slimme klokje kan verbonden worden met Wi-Fi en heeft eigen ontvangers voor de locatie. Hij kan signalen verwerken van A-GPS (VS), GLONASS (RU), Beidu (CN) en GALILEO (EU). Daarmee is de plaatsbepaling snel en accuraat. Tenslotte is er gekozen voor Bluetooth 5.0 met NFC support. Dus je kunt tzt ook betalingen via Samsung Pay doen met dit klokje.

Op de chipset zit ook nog de vibratie motor. Dit is er nog één van de oudere generaties. Hierdoor zijn de trillingen niet zo verfijnd als die van de Apple Watch. We hopen dat Samsung hier in de volgende generatie nog een stap maakt.

Tizen OS

De Samsung Galaxy Watch 3 draait niet op WearOS van Android, maar op Tizen OS. Dat is het eigen besturingssysteem van Samsung dat ze nog niet op een smartphone hebben gezet, maar wel op zo ongeveer ieder ander Samsung apparaat. We vinden Tizen terug in televisies en zelfs monitoren van het merk.

Net als WearOS, heeft Tizen een eigen app store waar je inmiddels aardig wat apps kunt vinden. Daartussen zitten vrijwel alle grote partijen. Waar een Huawei met haar HarmonyOS horloges echt leunt op notificaties, kiest Samsung er dus echt voor de apps op het klokje te draaien. Hierdoor heeft een Samsung Galaxy Watch 3 altijd meer informatie voor de gebruiker beschikbaar en kun je met apps de functies van het horloge uitbreiden.

Daar staat tegenover dat het hele Tizen ecosysteem ook drukt op de accuduur. Daar kom ik later op terug. Een groter nadeel is dat er nog altijd geen goede samenwerking is met Google. Wil je een digitale assistent op dit klokje gebruiken, zit je echt vast aan Samsung’s Bixby. En die loopt nog steeds echt achter op de mogelijkheden van Google Assistent. Wie de ontwikkelingen in de smartphone lijn een beetje in de gaten heeft gehouden, heeft al gezien dat de vaste bixby knop inmiddels van het gros van de smartphones is verdwenen.

Ook Google Maps is niet beschikbaar. Samsung werkt samen met Here, de voormalig navigatiedienst van Nokia. Een oplossing die prima werkt overigens.

Fitness tracking

Ik sport niet veel, maar als ik sport, zie ik dat graag terug op mijn smartwatch. Hoewel Samsung hier toch vooral de Active lijn van smartwatches voor heeft bedacht, wil ik graag één klokje voor alles. En dat zou prima met de Samsung Galaxy Watch 3 moeten kunnen.

De nieuwe sensoren maken het mogelijk om zuurstof in het bloed te meten alsmede de hartslag en VO2. Val je onverwacht, kan het horloge zelfs nooddiensten voor je bellen. Echt top features.

Maar tijdens het sporten gaat het niet super goed. Tijdens het sporten kan het klokje te vaak geen goede metingen doen. Wanneer we op internet zoeken, komen we meer gebruikers tegen die hier over klagen. De oplossing lijkt eenvoudig. Verruil het prachtige lederen bandje voor een bandje van siliconen. We hebben deze oplossing niet kunnen testen, maar wat ons betreft is dit een heel plausibel verhaal.

Accuduur

Samsung claimt met de Samsung Galaxy Watch 3 twee dagen accuduur. Heb je eindelijk iets aan de sleep tracking mogelijkheden van het klokje. In de praktijk ben ik toch blij als ik anderhalve dag gebruik kan maken van het horloge. In de praktijk ligt hij alsnog iedere nacht aan de lader. Maar misschien is dat ook een beetje macht der gewoonte voor me.

Even snel tussendoor laden is er ook nog niet echt bij. Wil je een volle accu, moet de Samsung Galaxy Watch 3 toch zo’n twee uur op de lader liggen. Waar Samsung heel snel kan opladen met haar smartphones, mag het hier echt nog wel even door ontwikkelen.

Compatibility

De Samsung Galaxy Watch 3 is compatible met iOS 9.0 of beter en Android 5.0 of beter.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 3

Wat we echt missen op dit horloge is een diepere samenwerking met Google. En dan met name omdat we Bixby krijgen in plaats van het briljante Google Assistent. Hoewel het app aanbod beperkter is dan voor WearOS smartwatches, is het aanbod van apps prima. Met het standaard bandje worden sportgegevens redelijk slecht vastgelegd, maar dat schijnt opgelost te zijn wanneer je een siliconen bandje koopt en de twee dagen gebruiksduur, ook dat is iets minder. Daar staat tegenover dat dit klokje heerlijk snel werkt.

Het display is extreem goed en de keuze uit watchfaces is enorm. Bovendien maakt de draaibare ring de Samsung Galaxy Watch 3 extreem gemakkelijk in gebruik. Hoewel de veranderingen ten opzichte van vorige generaties niet schokkend zijn, laat Samsung opnieuw zien prima smartwatches te kunnen bouwen en zet Samsung met dit model echt het beste neer dat het kan maken.

Samsung Galaxy Watch3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. Je moet je horloge eens resestten.
  Ik haal op de 41 mm makkelijk 2,5 dagen als ik het scherm op tilt to wake staan. ik slaap er mee en heb de hartslag meting op altijd aan staan. S’nachts zet ik hem wel op de nachtmodus.

  Als ik het scherm altijd aan heb staan (alleen overdag) dan kan ik er net 2 dagen mee.

  Je doet dus iets verkeerd ben ik bang.

 2. Ik ben erg blij met de watch 3, mijn batterijduur is ongeveer 2 dagen.
  Ik heb alleen problemen om de golfshot app op mijn watch te krijgen. Op diverse fora wordt aangegeven dat het mogelijk is, alleen staat er niet bij hoe ze dat doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.