Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LEGO Avonturen met Mario

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Daagt lekker uit om mee te spelen
  • Bouwen met de iPad blijkt erg leuk
  • Blijft trouw aan de formule van Nintendo
  • Blijft trouw aan de wereld van LEGO

THE BAD

Als toys op GadgetGear verschijnen, weet je dat ze extreem tof moeten zijn. Zo mochten onze GadgetGear kids de afgelopen weken helemaal los gaan op LEGO Avonturen met Mario. In de hoofdrol niemand minder dan Nintendo’s Mario en dan is de Nederlandse Jonathan Bennink ook nog eens verantwoordelijk voor de ontwikkeling.

Voor kids

Het opbouwen van LEGO Avonturen met Mario gaat heel anders dan we van LEGO gewend zijn. Hier wordt echt een sprong naar de digitale wereld gemaakt. Je krijgt niet langer een boekje, maar gaat echt aan het bouwen op tablet of smartphone. Onze kids gingen aan de slag met de iPad.

Voor ze iets kunnen bouwen, moeten ze eerst het Mario karakter met de iPad koppelen. Daarbij valt iets op. Voor we de review set van LEGO zelf ontvingen, hebben we in de LEGO Store in Amsterdam al een set gekocht. Beide kids hebben dus een Mario karakter om mee te spelen, maar de iPad wil maar met één koppelen. Okay, dat wordt dus een nieuwe iPad erbij halen… first world problems zullen we maar zeggen…

Na registratie van het karakter, worden ze meteen geholpen met bouwen. In het overzicht van de LEGO Super Mario app zien ze keurig hun startset. Zowel in de winkel als bij de review pack zit meteen een extra doosje. Deze voegen ze toe door één van de speciale stenen met Mario te scannen of door bijvoorbeeld een nieuw pakje aan te trekken. De wereld op de iPad wordt meteen een stuk groter.

Het bouwen met de iPad is ideaal. Kinderen bouwen stap voor stap, net als met de boekjes. Maar nu kunnen ze iedere stap van alle kanten bekijken. Hierdoor maken ze veel minder fouten tijdens het bouwen.

Qua formaat is LEGO Mario uniek ten opzichten van alle bestaande series. Het karakter is ongeveer zo lang als een Playmobil (sorry) poppetje. Dit is voor jonge kinderen lekker gemakkelijk vast te houden. Bovendien kon op deze schaal goed gebruik worden gemaakt van de vormen van bestaande LEGO elementen om de vorm van LEGO Mario op te bouwen. Dit maakt dat het poppetje toch heel goed past in de LEGO wereld.

Wat opvalt is dat de kinderen heerlijk spelen met de sets. Ze combineren er lekker op los en beleven echt de tofste avonturen. Ook pakken ze er al snel andere blokken bij om nog grotere landschappen op te bouwen. Precies waar ik als ouder op hoopte.

Voor Nintendo lovers

LEGO Super Mario bevat alle originele stemmen van Super Mario. Echt super herkenbaar dus. Daarnaast is het karakter gevuld met 8-bit geluiden uit de games. Die geluiden kennen we natuurlijk als geen ander. Ja, ook ik ben opgegroeid met zowel LEGO als Mario.

In tegenstelling tot de LEGO Brickheadz, bestaat Mario voor een groot deel uit één brick. Niet heel raar natuurlijk, want er zit heel veel elektronica in om Mario zo interessant te maken. Zoals het hoort bij een Mario game, zit de wereld van LEGO Mario vol power-ups die zich soms vertalen in speciale pakjes. Net als in de echte game kun je het pakje dan wisselen. Op basis daarvan krijgt het karakter ook echt een power-up en kun je bijvoorbeeld het geluid van vuurballen laten horen als Mario zijn witte Super Mario pak heeft aangetrokken.

Daarnaast is er nog een bewegingssensor. Deze meet of mario staat of ligt, maar ook of Mario valt. In tegenstelling tot de echte games, gaat Mario in de wereld van LEGO natuurlijk nooit echt dood. Slapen kan hij wel 😉

Voor tech lovers

Zoals je in het interview met Jonathan Bennink hebt kunnen lezen, is Mario ontwikkeld op basis van dezelfde chipset die ook in de Philips Hue lampen en Tesla deurklinken aanwezig is. Alleen doet hij hier heel veel meer. Zo stuurt hij het display aan. Deze zorgt voor de animatie op de borst en de animatie van ogen en mond. Er zit een speaker in om de traditionele Mario geluiden te laten horen. De originele stemmen zijn in het karakter gezet, net als de originele 8-bit geluiden.

Interactie met de omgeving verloopt niet alleen via de pakjes, maar ook via beweging en een optische sensor. Deze optische sensor zit onder de voeten van LEGO Mario. Daarmee kunnen speciale actietegels worden uitgelezen. Op basis daarvan kunnen acties in het level worden uitgevoerd. Denk aan het krijgen van extra muntjes, het verslaan van een karakter etc.

LEGO heeft er in deze sets voor gekozen om geen drukwerk op de steentjes te zetten. Dit heeft te maken met de optische sensor in de voeten. Die heeft een hoog contrast nodig om de codes goed uit te lezen. Dat is met drukwerk wel heel lastig te realiseren. Ook omdat er veel detail in de stickers zit. Om de houdbaarheid van de sets te vergroten, zijn er ook speciale coatings toegepast op de stickers. Zo zouden ze slijtvaster moeten zijn dan de reguliere LEGO stickers.

Voor LEGO lovers

Voor de nieuwe wereld van LEGO Super Mario werken in totaal 30 nieuwe elementen ontwikkeld. Hiermee werd het gemakkelijker om de karakters en sneller de speciale platforms te bouwen. Er zijn dus heel wat nieuwe elementen om te ontdekken.

Ook nieuw is dat LEGO niet kiest voor drukwerk, maar ook niet zomaar voor een stickertje. Ja, stickers zijn we hier op de redactie ook niet weg van. Maar in dit geval plakt LEGO zelf, machinaal de stickers op de elementen. Ze zijn dus exact goed uitgelijnd.

Bovendien is het een leuke zoektocht wanneer je kijkt naar de vormen van LEGO Mario. Zo werd het buikje bijvoorbeeld ontworpen op basis van het element dat ook veel voor daken en motorkappen van auto’s wordt gebruikt. Herken jij alle vormen in het poppetje?

Conclusie: LEGO Avonturen met Mario

Wil je gaan bouwen met de wereld van Nintendo’s Super Mario, dan ontkom je niet aan de Avonturen met Mario startset. Naar verhouding voelt deze startset relatief goedkoop aan voor wat je allemaal krijgt. De uitbreidingen kunnen wat duurder aanvoelen. Met name de pakjes. Ook hier geldt weer, hoe groter de doos, hoe meer voordeel. De sets sporen kinderen ook echt goed aan om lekker creatief te spelen De keuze voor de nieuwe platform elementen helpt hier ook enorm bij omdat levels heel snel opgebouwd worden. Tenslotte is de herkenbaarheid extreem goed.

LEGO Avonturen met Mario kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.