Logo GadgetGear.nl
Heineken Blade
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Heineken Blade Biertap

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • 30 dagen vers bier
  • Goede druk op de tap
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Erg stil

THE BAD

Of je nou een bierliefhebber met wat extra ruimte bent, een sportkantine die speciaalbieren wilt aanbieden of een bedrijf die de vrijmibo net wat meer kracht wilt bijzetten; de Heineken Blade blijkt dé ultieme, compacte biertap.

Unboxing

De Heineken Blade wordt in twee dozen geleverd. Let daar ook op als je hem in de winkel haalt. Je ziet gemakkelijk over het hoofd dat je twee dozen uit het schap moet pakken. De Blade zelf bestaat ook echt uit twee delen.

Accessoires

Wanneer je al glazen en schoonmaakspullen hebt, mis je verder niets. Anders is het handig om meteen de starter kit aan te schaffen. Dan krijg je een afschuimspatel met bijpassend blik en een schoonmaak kitje voor glazen. Ben je fan van één bepaald bier, kun je ook wikkels kopen die om de Blade heen gaan. Ze zijn van plastic, dus gaan lang mee. Super tof!

Heineken Blade Accessoires

Design

De Heineken Blade zelf is een machine die aan de onderkant helemaal van rvs lijkt te zijn gemaakt. Hoewel geborsteld, ligt hier een laklaagje overheen. Vingerafdrukken, bierspatten etc zijn gemakkelijk te verwijderen met een doekje.

De bovenkap is van plexiglas gemaakt. Onder die kap zitten rijen met witte LED’s. Die verlichten de kap en laten daarmee ook goed zien wel bier in de fust zit.

Om te zien hoeveel bier je nog hebt, gebruik je de prachtige meters aan de linker kant. Meters die keurig meelopen met de druk op het vat en de temperatuur. Keurig achter ronde glaasjes en keurig verlicht. Wat een waanzinnig oog voor detail in het ontwerp van dit product!

De versheid

In een fust zitten zo’n 30 glazen bier ten opzichte van de 8 tot 10 die je met The Sub kunt tappen. Die 8 tot 10 zijn vlot op, 30 kan voor een huishouden met één bierdrinker als een flinke hoeveelheid worden gezien. Maar… het systeem achter deze tap houdt het bier wel heel erg lang vers. Heineken garandeert 30 dagen. Doordat ik al heel lang heb kunnen testen, heb ik dit jaar die 30 dagen grens meerdere keren opgezocht. En ja, inderdaad blijft het bier lekker vers smaken. Dat doen ze dus heel goed.

De wetenschap achter de tap

Er zijn twee dingen waar bier niet tegen kan; zuurstof en UV licht. Daarnaast heb je voor een compacte tap ook druk op de leiding nodig. Met de uitvinding van de Heineken Beertender werd voor die eerste twee een goede oplossing gevonden. In een fust, zit een zak. Met de compressor van de tap, wordt tussen de wand van de fust en de zak met bier, zuurstof gepompt. Zo komt de zuurstof niet in contact met het bier. Maar… met name bij de eerste generaties was druk echt een probleem.

Bij The Sub wist Heineken het probleem van de druk op de leiding aardig op te lossen. Maar The Sub had in onze ogen vooral nog een ander probleem. De fustjes waren altijd veel te snel leeg. Je kan zo’n ding gewoon niet op een feestje zetten. En ook voor het milieu, bleef het veel plastic dat je wegwerpt. Zonde.

Met de Heineken Blade lijken de ook deze laatste hobbels genomen. Deze nieuwe biertap heeft een fust waar 8 liter bier in gaat. De wand van het fustje is mooi dun, waardoor ruimte in de koelkast optimaal wordt gebruikt. Bovendien lijkt Heineken veel beter in staat om, in deze belvorm, een hoge druk op te bouwen en, met de compressor van de Blade, te behouden.

Heineken Blade

Geluidsniveau

Zeker wanneer je deze Heineken Blade thuis, in een open keuken, zet, is het geluidsniveau van de biertap erg bepalend voor het plezier. De basis van de Heineken Blade is natuurlijk een compacte koelkast. Net als een echte koelkast, slaat deze zo nu en dan aan om het bier te koelen. Niets mis mee. Zeker niet omdat hij niet veel meer geluid maakt dan een eenvoudige, compacte koelkast.

Wat opvalt is hoe deze machine presteerde tijdens de hete zomer die we hebben gehad. Ik verwachtte eerlijk gezegd best veel ellende, maar de Heineken Blade bleef moeiteloos op temperatuur. Wel sloeg hij veel vaker aan om te koelen, maar dat is jou eenmaal zo.

Het geheim van het koelhouden van het bier zit deels in de transparante bel die over het fustje wordt gezet. Deze is namelijk dubbelwandig en gesloten. Hierdoor heeft deze een vergelijkbare werking met dubbelglas. Het zal zonder twijfel niet zo effectief zijn als de Sub die compleet dubbelwandig geborsteld aluminium gebruikte, maar dit ziet er wel veel toffer uit.

Schoonmaak

Qua schoonmaak is het geen heel spannend verhaal. Net als bij The Sub, komt iedere fust met een eigen siliconen leiding. Die vervang je iedere keer waardoor je niet hoeft te spoelen zoals bij een echte biertap.

Waar de Blade wel last van kan hebben, is condensvocht. Zelf maak ik na iedere lege fust de bodem helemaal droog. In het begin deed ik dat niet, dan merk je toch dat er vuil kan vormen. Nu ik het in de gaten heb, gebeurt dat eigenlijk niet meer. Het afdruipbakje kan bovendien gewoon in de vaatwasser. Ook lekker comfortabel.

Nu in de coronatijd, kan ik me voorstellen dat je twijfels hebt over de inzet van de Blade tijdens een vrijmibo. Heb daar vooral niet teveel zorgen over. De hendel van de tap is heel goed schoon te houden. Bovendien gebruikt een ieder zijn eigen glas. Dus de touchpoints zijn minimaal.

Conclusie: Heineken Blade

Ik moet toegeven, ik ben al ruim een half jaar bezig geweest met deze review. Toen Heineken de Blade presenteerde aan ons, was hij echt gericht op de vrijdagmiddagborrel. Maar CIVUD-19 brak uit en daarmee wisten wij niet goed wat we ermee aan moesten. Langzaamaan ontdekte ik dat de Heineken Blade voor mij ook de perfecte thuistap wat. Ook met het weinige bezoek, kwam een fust van 8 liter in 30 dagen echt wel op. Wat ook met weinig vrienden en familie over de vloer, gaan er op een avond genoeg glazen doorheen. En wat is het dan heerlijk dat het bier zo lekker lang vers blijft.

Heineken Blade kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.