Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Xiaomi Mi Band 5

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Alle stats die je in de basis nodig hebt meetbaar.
 • Duidelijk display
 • Batterijduur
 • App met uitgebreide opties

THE BAD

 • Soms vreemde metingen
 • Automatische detectie beperkt tot lopen en fietsen
 • App niet intuïtief

De afgelopen weken namen wij de tijd om de Mi Band 5 van Xiaomi te testen. De Mi Band staat al enige jaren bekend als een populaire serie van goedkope fitnesstrackers. Wij waren benieuwd naar wat deze 5e iteratie te brengen heeft.

Sleutelfeatures

 • 1,1″AMOLED-scherm, 126 x 294 resolutie
 • Tot 11 sportmodi
 • Gewicht: 23,3 g
 • Batterijduur 14 dagen
 • Magnetische lader, opladen in twee uur
 • Losse features als controle over camera-apps en muziekcontrols.

 

Uitpakken

We vinden in de verpakking de Mi Band 5 en de magnetische oplader met een USB-A-aansluiting.

 

Ontwerp

De Mi Band wordt al jaren redelijk in hetzelfde concept gehouden qua design met steeds kleine veranderingen. We hebben het over een siliconen band waar de unit zelf in past. Het is in totaal een ontwerp dat we als slick maar sober zouden omschrijven. Misschien dat met dunne polsen de Mi Band wat lomper over komt. Je merkt sowieso duidelijk dat je hem om hebt, maar zonder probleem dragen we de Mi Band 24 uur per dag.

De siliconen band gebruikt een klikmechanisme waarin je de uitstekende pin in een van de gaten duwt. Een prima mechanisme dat een goed passende oplossing oplevert.

De unit zelf heeft een AMOLED-scherm van 1,1″ met een resolutie van 126 x 294. Geweldige grafische weergaves gaan we daar niet uit krijgen, maar alles wordt op een duidelijke manier weergegeven zonder dat het overkomt als een budgetoplossing. We denken dat de maximale helderheid voor iedereen wel voldoende moet zijn, hoewel we de afgelopen weken niet veel geluk hebben gehad met zonnig weer om echt de afleesbaarheid in direct zonlicht te kunnen testen.

Onder het scherm zit een soort home-knop die ook als terugknop. Deze functioneert tevens als standby-knop als je niet ingesteld hebt dat de Mi Band aan moet springen wanneer je erop kijkt. Een prima manier om je te helpen door het menu heen te navigeren die intuïtief werkt.

De laadaansluiting vinden we aan de onderzijde van de unit in de vorm van contactpunten waar de magnetische oplader via pogopins vastgeklikt kan worden. Verder zien we de perfusiesensor waarmee je hartslag gemeten kan worden.

 

Gebruik

Wanneer je de Mi Band in gebruik neemt wordt je verteld om een connectie te maken met de Mi Fit app, die je uiteraard op je telefoon installeert. Vervolgens dient ingelogd te worden met een Mi-account (of moet deze eerst aangemaakt worden). De Mi Fit app begeleid je vervolgens door alle toestemmingen die nodig zijn plus die instellingen die nodig zijn voor bepaalde notificaties.

De Mi Fit app is functioneel een prima app, waar alles in te vinden is wat je zou verwachten. Wel zijn er wat onintuïtieve keuzen gemaakt qua design, waardoor bepaalde overzichten lastig te vinden zijn. Meermaals konden we bepaalde menus en overzichten die we eerder nog bekeken hadden, pas met moeite terugvinden.

Een interessante indicatiecijfer is de zogenaamde PAI, de ‘physical activity tracker’. Hiermee wordt een overzicht gegeven over wat je bewegingsactiviteiten over zeven dagen. Je zou het kunnen vergelijken met bijv. de Google Health points.

De app bevat ook een bepaalde community-functie. Je kunt vrienden uitnodigen om hun gegevens te delen waarmee je inzage te krijgt in hun prestaties en activiteiten. Helaas is het niet mogelijk om specifieke competities of gedeelde doelen op te zetten.

Batterijduur

De batterijduur van de Mi Band 5 is top. We konden zo 10 dagen zonder opladen. De batterijduur wordt beïnvloed door de mate van het tracken van activiteit. Zaken als het real-time bijhouden van je hartslag en het monitoren van je stress en slaap en overige passieve functies hadden we gewoon aanstaan. Zet je dit uit en track je alleen je active activiteiten, dan kan de batterijduur voorbij de 20 dagen gerekt worden.

Interface Mi Band

De interface van de Mi Band is al een paar generaties van hetzelfde idee. In de Mi Band 5 vinden we wat veranderingen qua design, maar het idee is hetzelfde.

De standaard ‘watchface’ toont naast de tijd en datum, ook de indicator voor een bluetooth-verbinding, de batterijstatus, stappenteller en je hartslag. Het uiterlijk van de watchface kan veranderd worden in de app waar uit een flink aantal watchfaces gekozen kan worden.

Het menu werkt via op- en neergaande swipes en van links naar rechts. De functies die je tot je beschikking hebt als je naar boven en beneden swipet gaan over je status qua stappen/afstandsdoel voor de dag, PAI, hardslag, notificaties, stressmeter, adem-app (waarmee je tot rust zou moeten kunnen komen), events (taken/gebeurtenissen waarvoor je een herinnering kan instellen), weer, workout (waar verschillende workout-activiteiten ingesteld kunnen worden) en ‘meer’ (gaat over o.a. timer-opties, bediening van de camera van je telefoon, alarmopties). Ook ‘cycli’ is een optie, maar deze stond bij mij standaard uitgeschakeld. Dit bleek logisch te zijn en waarschijnlijk naar aanleiding van de informatie die ik vooraf ingaf over mijn geslacht, daar dit over de menstruatiecycli gaat.

Swipe je van links naar rechts, dan krijg je snelle toegang tot workout, weer, notificaties, stressopties en de muziekcontrols als je dit ingesteld hebt.

Al deze zaken zijn in de app te beperken, mocht je geen behoefte hebben aan bepaalde inzichten of gewoon een wat minder uitgebreide ervaring op je Mi Band wil. Zo liet uw reviewer standaard weg: weer, stress-monitor, ademoefeningen, kalender, taken en de muziek-opties.

Metingen

We hebben nu al een paar keer de ademhalings- en stressopties genoemd. Het gaat dus om bepaalde ademhalingstraingen en stress-metingen die bijgehouden worden op basis van… je hartslag nemen we aan? We hebben in ieder geval onze twijfels over hoe nuttig dit is. Op momenten dat uw reviewer zich duidelijk meer gestrest voelde, gaf de indicator aan dat alles gemiddeld moest zijn, terwijl op overduidelijk rustige momenten, de stressmeter niet op een duidelijk laag niveau stond.

De Mi Band 5 beschikt ook over remslaap-detectie, maar in het geval van uw reviewer werd slechts een enkele maal de slaap gedetecteerd.

Automatische activiteit-detectie

De automatische activiteit-detectie is vrij beperkt. Lopen en fietsen wordt gedetecteerd, alle overige workouts moet je eerst apart starten in de app. Misschien is het ook te veel om te verwachten van een tracker van 30 euro dat deze meer kan.

Hartslag

De hartslag was een meting die we toevallig wat exacter konden testen doordat we ook een borstband tot onze beschikking hebben. Hoewel we soms wat rare metingen zien zoals een hartslag van 75 terwijl we gewoon aan tafel zitten, lijkt de gemiddelde hartslag over een langere periode een prima indicatie te zijn van onze werkelijke hartslag ongeveer geweest is.

Stappenteller

Wanneer we de stappenteller testen, kunnen concluderen dat deze vrij accuraat is. Het is natuurlijk niet 100% correct, maar het gaat om een goede indicatie. Ten opzichte van wat duurdere opties, scheelt het misschien 5%. De weergave van je stappenactiviteit wordt ook gedetailleerd weergegeven in de Mi App.

 

Problemen / ondersteuning

Onze testperiode verliep niet probleemloos. Om onduidelijke reden liet de activiteitentracker wat vreemde metingen te zien, waardoor het zelfs op rustige dagen erop leek dat we flink bezig waren geweest. Zomaar het resetten van de Mi Band was hiervoor helaas niet genoeg. Na contact met de Xiaomi-support, bleek dat het nodig was om ook uit te loggen en de data van de app te legen. Dit betekende dus dat je bestaande data over de afgelopen periode kwijt bent, en daarnaast ook je vrienden opnieuw moet uitnodigen.

 

Conclusie

De Mi Band 5 is een fitness tracker met een zeer hoge ‘bang for buck’-ratio. Alle basisfunctionaliteiten die je van een fitnesstracker kunt verwachten zijn aanwezig en werken goed.

Ten opzichte van echte smartwatches mis je zaken als uitgebreide automatische activiteitsdetectie, onboard GPS plus typische smartwatch-opties als automatisch betalen en de mogelijkheid om je assistent te gebruiken.

Het ontbreken van dit soort zaken is echter precies wat het concept van de Mi Band is en waarmee het voor deze prijs gewoon een degelijk product vormt; iets dat je een overzicht kan geven over hoe je qua bewegingsactiviteiten ervoor staat over een bepaalde periode of specifiek tijdens een workout.

De batterijduur is wat ons betreft een flinke plus en iets dat je met een smartwatch nooit zal bereiken, terwijl naar onze ervaring de extra functies daarvan door veel dragers niet eens gebruikt worden.

Is het een prima substituut voor een smartwatch voor mensen die deze functies niet gebruiken? Waarschijnlijk niet omdat ook het esthetische aspect meespeelt. Je kan het echter ook zien als een optie die je naast een ‘normaal’ horloge draagt. Hiermee heb je de  klasse welke een normaal horloge kan brengen (reden voor uw reviewer om geen smartwatch te dragen), terwijl je aan de andere pols je activity tracking covert.

Xiaomi Mi Band 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

6 reacties

 1. Ik slaag er niet in om tijdens een workout (bv. fietsen) het startscherm op te roepen om bv. te kijken hoe laat het is.
  Bedankt voor je raad.

  1. Helemaal bovenin staat dan de tijd in hele kleine cijfertjes. Ik kan dat ook niet lezen tijdens het bewegen. Je kunt het scherm inderdaad niet veranderen tijdens een workout.

 2. Wanneer ik een flink stuk wandel. Bv 8000 stappen.. Dan halveert het aantal stappen wanneer ik de wandelsessie beëindig… Hoe kan dit?

 3. Ik ben superblij met deze Mi band 5 (na de 2 en de 4). Ik heb wel een paar vraagjes:
  1. Lukt het iemand om de camera-functie aan te zetten? Ik krijg deze optie niet in menu Lab in de Zepp Life app.
  2. Wat betekent het gele golfje in de Weer-functie. Hierachter staat nu bij mij: Level 2.

  Bedankt!

 4. We hebben 2 Xiaomi Mi bands 5 gekocht. Bij de ene wordt de REM slaap weer gegeven bij de andere niet. Vind niets om het in te stellen. Weet iemand misschien hoe te wijzigen.

 5. Ik heb problemen met de batterijduur; vol opgeladen gaat hij nog geen 3 uur mee. Iemand een idee waar dit aan kan liggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.