Review: Nvidia Shield TV, misschien wel de beste smart tv oplossing

Een tv is tegenwoordig weinig meer dan een goed beeldscherm. Voor de content zijn ingebouwde en externe oplossingen. De Nvidia Shield TV is zo’n oplossing. Een Android TV doosje met verrassend goed beeld. Wij hebben m een paar weken getest.

Smart TV

Naast de diverse ingebouwde smart-tv oplossingen zijn er eigenlijk twee alternatieven voor een goede externe smart tv. Apple Tv is de veilige keuze; solide maar ook soms beperkt voor niet Mac/iPhone gebruikers. Het andere alternatief is AndroidTV. Perfect voor Android telefoon bezitters en prima voor wie op Windows of Mac veel zit. Van AndroidTV zijn er veel verschillende smaken. De verschillen zijn klein en zit vooral in de mate waarin men in de buurt van het oorspronkelijke platform blijft en blijft updaten. De Nvidia ShieldTV is een kastje wat internet AndroidTV draait. Aan de software is een gameplatform toegevoegd en in de hardware zit de grafische kennis en ervaring van Nvidia. Dit merk is immers marktleider betreffende grafische kaarten en zijn bijzonder populair bij gamers. Het is dus logisch dat de Nvida smart tv oplossing met twee pluspunten schermt; de grafische beeldkwaliteit en de gaming mogelijkheden. In deze review richten we ons op het gebruik als smart tv en gaan niet in op de gaming mogelijkheden. Dit zal in een aparte review belicht worden.

Design

De Nvidia Shield TV valt in alle opzichten qua vormgeving op. Zo is het kastje een buisje. Wat? Waarom? Totaal afwijkend van alle andere oplossingen die we hebben zien passeren. In de praktijk blijkt het geniaal. Niet het zoveelste kastje wat je ergens op, naast of onder moet plaatsen. Nee je legt m gewoon op de grond of achterin een kastje onder de tv. De stroomkabel gaat in de ene kant de Shield TV in en een HDMI kabel komt in de andere kant er uit. Zo is het een blokje in een kabel. Echt geniaal en praktisch. Overigens kan je ook nog een micro-sd kaart in de Shield TV steken om bijvoorbeeld media af te spelen of downloads op op te slaan.
De afstandbediening is net zo geniaal en afwijken ontworpen. Het is een soort kleine Toblerone reep. Een driehoekig staafje. Door de vormgeving ligt de afstandbediening altijd op een zijde om gemakkelijk opgepakt te worden. Zodra je de afstandbediening oppakt, licht deze op. Zo zie je dus altijd de knopjes. Iets waar heel veel merken iets van kunnen leren.
De layout van de knopjes op de afstandbediening is prettig en de bediening ronduit erg goed. Je moet wel even wennen aan het andere icoon voor de thuis functie. Waarom geen huisje? Hier is de eigenwijsheid doorgeslagen in het ontwerp van een cirkel. Enfin het went snel.

 

Installatie en gebruik

Nvidia heeft Android TV heel puur gelaten en enkel een eigen look en feel bij de installatie en instellingen toegepast. Allemaal in een helder eigen lettertype met de kenmerkende fel groene Nvida kleur als accent. Installeren gaat super gemakkelijk en is in diverse talen mogelijk, waaronder Nederlands. Heerlijk als een product in een paar klikken werkt en zich ook snel heeft ge-update. De invoer van teksten gaat op het scherm redelijk snel omdat de afstandbediening erg secuur werkt. Je tikt op het scherm eigenlijk nauwelijks snel iets verkeerd. Als je een Android telefoon hebt, gaat het met tikken op de telefoon natuurlijk veel sneller.

Wij voegen uit de Google Play store de apps toe die wij altijd gebruiken; Nl-Ziet, Disney+, Ted, Vimeo en nog wat diensten. Dankzij de Google login werken alle apps direct. Natuurlijk weet Google daardoor ook wat je kijkt zodat je beter te verkopen bent aan adverteerders, maar het gemak is bijzonder prettig.

De 4K beelden van de Shield TV zijn bijzonder fraai. Zelfs op een oude HD tv is het kwaliteit verschil met onze Apple TV te zien. Vooral bij oudere opnames op YouTube werkt het kunstmatig opkrikken van de beeldkwaliteit erg goed. De Shield TV heeft kunstmatige intelligentie aan boord om beelden naar 4K op te schalen. In de instellingen kan je een demo modus aanzetten waarmee je de verschillen tussen origineel en resultaat kan zien. Het werkt bij lang niet alle bronbeelden, maar daar waar het effect heeft, is het ook goed zichtbaar. Zo hebben wij jaren geleden diverse dvd’s gebackuped naar een lage resolutie mp4. Dat waren diverse kinderfilms die dan op een tablet bekeken konden worden. Nu is het jammer dat we deze beelden zo klein hebben bewaard. De Shield TV toert deze beelden (vaak tekenfilms) weer terug naar een goede kwaliteit. Een echt wonder van de grafische kennis bij Nvidia. Op een 4K tv hebben we de resultaten vergeleken met de upscaling van de TV zelf en de Shield TV was bij deze tv een duidelijke winnaar. Er zijn natuurlijk ook TV’s in de hoogste prijsklasse die dit ook kunnen. Vaak zit er dan ook Nvidia technologie in de tv.

Chromecast

De Shield TV is een Android TV product. Dit betekent dat het naadloos werkt met Android apparaten. Dan kunnen smartphones maar ook Chromebooks zijn. De versmelting van deze platforms is bijzonder goed geregeld. Even van onze Nokia 7.2 test telefoon beelden naar de Shield Tv delen is een fluitje van een cent. Ook deze beelden worden opgekrikt door de Shield Tv.

Conclusie

Wie Android TV overweegt, moet zeker de Nvidia Shield TV overwegen. Een perfect vormgegeven en werkend product. Je vraagt je af waarom je nog een kabel-tv abonnement zou nemen. Met dit kastje haal je alle content van het internet en tv’s in huis in een hoogwaardige 4K kwaliteit.

De Shield Tv 4K kost 170 Euro

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • unieke vormgeving
  • ai upscaling
  • afstandbediening
  • game mogelijkheden
  • zuivere Android ervaring

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.