Philips Hue & Signify WiZ White E27 Lampen
Arjan Olsder
Arjan Olsder

WiZ naast Hue, de nieuwe strategie van Signify

Iets meer dan een week geleden werd het merk in Nederland gepresenteerd; ik heb het over WiZ. Hier op de redactie kenden we het merk al wel, maar doordat het nog niet echt actief was in Europa, hebben we er nog niet heel veel over geschreven. Maar wat gaat WiZ doen naast het succes van Hue?

Hue = ZigBee + Bluetooth

Philips zette als eerst in op Zigbee verlichting. Een markt waarin ook Ikea en het Nederlandse Icasa zich in bevinden. Toch weet Philips, zeker qua entertainment, de marktleider te blijven. Om de afstand verder te vergroten, introduceerde het niet al te lang geleden ook bluetooth ondersteuning zodat lampen ook zonder Hue Hub gebruikt kunnen worden.

WiZ = WiFi

Met WiZ doet Signify wat het in eerste instantie niet wilde, namelijk WiFi verlichting aanbieden. Verlichting met een app, maar zonder hub. Vooral gericht op functioneel gebruik en een snelle installatie. Wanneer je een WiZ lamp in een fitting hebt gedraaid, is het een kwestie van de app aanzetten en je kunt met de verlichting aan de slag.

Naast verlichting, brengt Signify ook WiZ accessoires op de markt. Denk aan de WiZmote, een afstandsbediening om snel verlichting te kunnen schakelen en de WiZ Motion Sensor om verlichting te schakelen op basis van aanwezigheid. Met de WiZ Smart Plug sluit je traditionele verlichting aan op het WiZ platform.

Het Wiz platform is inmiddels ook al zo volwassen, dat het moeiteloos samenwerkt met Google Assistent en Amazon Alexa. Integratie in het smart home zal geen enkel probleem zijn. Wel is energieverbruik van WiFi lampen traditioneel wat hoger dan bij Zigbee lampen. Daarnaast is het de vraag in hoeverre Signify het voor elkaar krijgt om de toffe entertainmentfuncties van Hue over te brengen naar een platform op basis van WiFi.

Doordat het platform aan de andere kant van de oceaan al enkele jaren in de schappen ligt, is de lancering hier in Europa veel completer. Dit zie je ook terug in de verschillende lampen die in het WiZ assortiment zitten. Populaire fittingen als E27, E14 en GU10 worden ondersteund, maar er zijn ook completere lampen met armaturen als de WiZ Hero, WiZ Gem en WiZ Quest. Daarnaast is er een WiZ Strip voor decoratieve verlichting. Volg de bol.com link bij dit artikel om te zien hoe breed het assortiment is.

WiZ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.