Nvidia GTC 1080 Ti
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Waarom Nvidia de nieuwe AMD / Intel gaat worden

Jarenlang maakte Nvidia enorm goede GPU’s. Een afkorting die staat voor videokaarten. Het bedrijf wist al snel marktleider te worden en was dikke buddies met Intel. De twee moesten wel, want chipsetmaker AMD nam al vrij vlot Radeon over, waardoor AMD zowel CPU’s als GPU’s kon ontwikkelen en op elkaar kon afstemmen.

Het verval van Intel

Maar de laatste jaren is Intel enorm in verval geraakt. Voor desktops en laptops, met name in de zakelijke markt, is het merk nog sterk. Maar voor servers bouwen Google, Facebook en andere grootheden hun eigen hardware. Daar hebben ze Intel niet langer voor nodig. En wie te klein is om zelf chipsets te bedenken, is er AMD die met Ryzen de servermarkt zo ongeveer lijkt over te nemen van Intel. Want; twee keer zoveel rekenkracht voor de helft van de prijs.

Op de mobiele markt heeft Intel geprobeerd voet aan de grond te krijgen. Maar daar kon de blauwe grootmacht geen deuk in een pakje boter slaan. Het moest zich terugtrekken tegenover grootmachten als Qualcomm, HiSilicon, Samsung en zelfs kleinere spelers als MediaTEK. AMD investeerde niet eens in de mobiele markt en verloor daar dus ook niks.

Ondertussen verkocht Intel haar modemdivisie en ook op het gebied van SSD’s lijkt het merk te zijn uitgeblust.

De geboorte van de Nvida Tegra chipsets

Oja, en er was nog een mobiele speler op de mobiele chipsetmarkt. Verrek… Nvidia! In 2008 kwam de GPU bouwer ineens mer de Tegra 600-series en verraste de markt. In 2011 maakte Tegra de stap naar quad-core en in 2015 de grote doorbraak, Nvidia mocht de chipset voor de Nintendo Switch leveren; De Nvidia Tegra X1. Overigens geen heel rare keuze voor een spelcomputer die op een custom Android versie draait.

Tegra, vooral sterk in gaming

Rond dezelfde tijd verlegde Nvidia haar blikveld ook naar eigen gaming hardware voor de consument. De eerste Nvidia Shield consoles kwamen naar de markt. Natuurlijk op basis van diezelfde Tegra chipsets. Want Nvidia hoefde voor algemeen werk niet heel hard te scoren met Tegra. Het ging om het neerzetten van fantastische graphics en daar wisten ze alles van.

Nvidia koopt ARM

Vandaag komt Nvidia opnieuw met nieuws naar buiten dat niet alleen Intel onder druk zet, maar ook AMD. Nvidia heeft ARM overgenomen. ARM is een processormaker en geen kleintje. Of je in jouw telefoon, tablet of spelcomputer een chipset van Nvidia, Qualcomm, MediaTek, Samsung of HiSilicon hebt zitten, grote kans dat de processors die erop zitten, van ARM afkomstig zijn.

ARM verkoopt ze niet fysiek, maar ARM ontwerpt ze en bovengenoemde bedrijven nemen een licentie op die ontwerpen om chipsets te mogen maken waar die processorontwerpen in worden gebruikt. Net als AMD, kan Nvidia nu chipsets leveren met een sterk geoptimaliseerde samenwerking met de GPU. Al zal de focus vooral op mobiele systemen blijven liggen.

Ook voor Qualcomm wordt het nu spannend. Gamers weten al jaren dat Qualcomm met haar Ardeno GPU’s, waanzinnig sterke chipsets in de markt zet om games op te spelen. Nu kunnen concurrenten van Qualcomm in theorie toegang krijgen tot GPU’s van Nvidia zelf.

En dan is er nog… AI

En dan is er nog iets waarop Nvidia zich al een tijdje weet te onderscheiden en wel AI. Zo maakt Nvidia onder anderen technologie voor zelfrijdende auto’s. Ook die ontwikkeling kan nu versnellen dus Nvidia de CPU technologie van ARM kan combineren met haar eigen ontwikkelingen.

De overname duurt nog even

In totaal is Nvidia van plan $40 miljard op tafel te leggen voor ARM. Maar die overname moet nog door allerlei overheidsinstanties worden goedgekeurd. Ook in de VS en China, wat weleens een drama zou kunnen worden voor het techbedrijf. Zeker nu Trump, China toegang ontzegt tot Amerikaanse technologie en daarmee Huawei en haar chipmaker HiSilicon op de knietjes heeft gekregen. De twee trekken 18 maanden uit voor dit proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.