Logo GadgetGear.nl
Logo Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Trump zet mogelijk ook chipmaker SMIC op de zwarte lijst

Trump heeft het Chinese Huawei inmiddels aardig op de knietjes gekregen. Nu heeft de regering Trump haar pijlen gericht op de grootste chipmaker van China; SMIC.

De Chinese weg naar onafhankelijkheid

De Amerikaanse regering dreigt de Chinese chipmaker op de zwarte lijst te zetten. Daardoor wordt het Amerikaanse toeleveranciers verboden technologie aan SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) te leveren. Daarmee zou ook deze chipbouwer vleugellam kunnen worden buiten China.

China stak enkele maanden geleden nog 2 miljard in de fabriek om de onafhankelijkheid van de VS te kunnen versnellen. Daarvoor is een lithografiemachine van het Nederlandse ASML met EUV-technologie van vitaal belang.

De link met Huawei

Voor China zou deze notering op de zwarte lijst zeer pijnlijk zijn. Met de blokkade richting Huawei, is ook Huawei’s chipmaker HiSilicon getroffen. Die liet haar chips weer produceren bij TSMC in Taiwan. Ook maakte Huawei gebruik van chips van Intel en AMD in haar producten. Ook daar moet naar een niet-Amerikaans alternatief worden gezocht.

De chipindustrie wordt momenteel gedomineerd door de VS, Noord-Korea en Japan. SMIC was het antwoord van China om zelf ook een belangrijke wereldspeler te worden.

De rol van Nederland

Daarvoor vertrouwt SMIC ook op de Nederlandse productiemachines van ASML, die nog altijd niet geleverd lijken te mogen worden aan China. Die worden door de Nederlandse overheid aan de grond gehouden, op aandringen van de regering Trump.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.