Review: Super Mario 3D All-Stars (Nintendo Switch)

Super Mario 3D All-Stars kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eindelijk een review waarvoor ik m’n Nintendo 3DS er weer eens bij mocht pakken. Want in deze titel, die Nintnendo maar enkele maanden verkoopt, zitten drie sterke titels uit de 3D Mario reeks waarvan er Super Mario 64 ook al eens op de Nintendo 3DS uitkwam.

35 Jaar Mario

Hoewel Mario non-stop in de schijnwerpers staat bij Nintendo, is deze titel toch echt uitgegeven om 35 jaar Mario te vieren. Precies 35 jaar geleden werd de populaire loodgieter namelijk bedacht en anno 2020 is deze niet meer bij Nintendo weg te denken.

Dit jaar zal Nintendo heel veel Mario titels naar de Switch gaan brengen. Met Super Mario 3D All-Stars zien we de eerste titel, die slechts tot eind maart 2021 wordt verkocht. Waarom? Dat is officieel nog onbekend, maar mogelijk wil Nintendo ze in de toekomst nog eens kunnen uitbrengen op de eShop, tegen een andere prijs. Het kan ook simpelweg zijn dat Nintendo wilt ervaren of een game die kort beschikbaar is, zal resulteren in betere verkopen.

Niet alle Super Mario 3D titels

Iets anders dat opvalt, is de samenstelling van Super Mario 3D All-Stars. Nintendo stopt hier namelijk niet alle Super Mario 3D titels in. In de game vinden we Super Mario 64 (verscheen eerder al op de 3DS) uit 1997, Super Mario Sunshine uit 2002 van de Gamecube en Super Mario Galaxy, welke verscheen op de Nintendo Wii in 2007. Super Mario 3D World dat in 2011 verscheen op de Wii U verschijnt binnenkort in een eigen bundel met de Bowser’s Fury DLC. Een release waar we ook echt naar uitkijken.

Extra’s

Je krijgt niet alleen deze drie titels van Nintendo. Je krijgt namelijk ook een aantal Nintendo soundtracks. De Super Mario 64 Original Soundtrack omvat 36 tracks met een totale speeltijd van 49:52. De Super Mario Sunshine Originial Soundtrack omvat 58 tracks met een speeltijd van 1:11:01. Deze twee soundtracks worden nu voor het eerst vrijgegeven door Nintendo, maar er is nog een derde. De Super Mario Galaxy Original Soundtrack was de eerste waarbij Nintendo een echt orkest inzette. Deze soundtrack met 81 tracks en een speeltijd van 2:07:03 werd al eens echt uitgegeven via Club Nintendo. In de games zelf zit verder geen bonus content.

Graphics

We vallen meteen met de deur in huis. Super Mario 64 zag er echt heerlijk uit in de remake op de Nintendo 3DS. Dat kon prima door de beperkte resolutie van de console. Die lag vrij dicht op de resolutie van de originele titel op de Nintendo 64. Hierdoor voelde de graphics lekker scherp aan.

Maar 3D titels hebben een klein probleempje. Ze zijn gemaakt op basis van een aantal polygonen en een aantal texturen die de figuren inkleuren. Die texturen mochten vroeger lekker onscherp zijn en grove polygonen waren ook echt prima.

In FullHD zien de graphics van met name Super Mario 64 en Super Mario Sunshine er toch wel heel armoedig uit. Ook echt op het niveau dat deze twee titels de jongste gamers ook echt niet kunnen boeien. Zonde, want deze papa heeft er vroeger wel heel veel plezier mee gehad. Stiekem hoop ik dat Nintendo op een later moment er voor kiest om de titels echt goed te herzien, zoals we van vele andere remasters anno 2020 gewend zijn. Wat dat betreft zijn de oudere 2D titels hier een stuk populairder.

De gameplay

Qua gameplay noemde ik het eigenlijk al, Super Mario 64 speelde lekker op de Nintendo 3DS, maar op de Nintendo Switch voelt de game toch een heel stuk minder comfortabel. Wellicht liggen de controlls dichter aan die van de originele N64 controller. Ik weet het niet… De overige twee titels spelen een stuk beter. Sunshine en Galaxy spelen een stuk beter. Maar toch is het niet het soepele gevoel dat we van Mario games op de switch gewend zijn. Het schijnt dat Nintendo de broncode echt heeft aangepast voor de Nintendo Switch, maar het voelt toch wel heel erg als een 1-op-1 emulator.

Conclusie: Super Mario 3D All-Stars

Voor de Mario fans zal Super Mario 3D All-Stars absoluut een aanrader zijn. Maar je moet wel bereid zijn om door de graphics heen te kijken. De eerste twee titels voelen zwaar verouderd aan. Het is met name dat deze titel relatief goedkoop is, dat we hem echt nog een magere voldoende geven. Toch kijken we meer uit naar de komst van Super Mario 3D World.

Super Mario 3D All-Stars kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • 3 klassiekers om te spelen

THE BAD

  • De games zien en voelen echt oud aan, hier had Nintendo echt kunnen scoren door net iets meer aandacht te geven aan de titels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events