Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Philips Fidelio X3, hoofdtelefoon voor audio liefhebbers

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Design
 • Materialen
 • Afwerking
 • Geluidbereik
 • Helderheid en kanaalscheiding
 • Soundstage
 • Kwaliteit kabels

THE BAD

 • Lange kabels
 • Output mag een db luider

Philips is één van die merken met een uitstekende audio reputatie. De Philips Fidelio hoofdtelefoons behoren tot de betere. De nieuwe X3 zou de grenzen weer verleggen. Wij testen de X3 met diverse andere hoofdtelefoons als referentie.

De audioproducten van het merk Philips hebben wat omzwervingen gehad. Via Gibson is het nu in handen van TP Vision. Philips blijft een sterk merk met een uitmuntende historie en een ontwerp dna wat consistent blijft. Voor diverse doelgroepen zijn er specifieke oplossingen. Fidelio is gericht op de audiofiel. Dat zijn echte audio liefhebbers die kieskeurig zijn betreffende apparatuur. Alles draait om een zuivere weergave zonder concessies. Anders dan andere merken probeert Philips met hun prijspunten bereikbaar te blijven voor een grote groep mensen. Geen onzinnige materialen of exorbitante ontwerpen. Gedegen en value for money.

Design

De Philips Fidelio X3 wijkt qua uiterlijk af van eerdere ontwerpen. De X3 is een open systeem wat geheel over het oor gaat. Zachte oorkussens, een hoofdband van echt leer en een frame wat uren draagcomfort mogelijk moeten maken. Het leer is overigens van het Schotse merk Muirhead. De materialen zijn luxe en moeten jaren meegaan. Anders dan hoofdtelefoons die na een vijftal jaren vaak al rafelend kunstleer vertonen moet deze hoofdtelefoon jaren fraai blijven. Op het oog is dat gelukt, maar tijd zal het leren. Het aluminium frame is stijlvol ontworpen en lijken contactloos de oorschelpen te dragen. In feite kunnen de oorschelpen kantelen op een fraai verborgen scharnierpunt. Alles ademt Europees design uit. De afwerking van de materialen in van een hoog niveau wat je vaak eerder bij iets duurdere hoofdtelefoons aantreft. Geen goedkope maar luxe ogende kunststoffen. Aluminium met leer en geweven stof vormen het geheel. Het draagcomfort is groot. Zonder problemen zitten we uren met deze hoofdtelefoon op. Het open karakter zorgt wel dat kamergenoten deels jouw muziek horen. Dat is eigen aan het ontwerp en kan een issue zijn. Het voordeel is de open karakteristiek van de hoofdtelefoon.
Elke oorschelp heeft een mini aansluiting voor een plugje. Je moet goed kijken wat links en rechts is. In de doos zitten twee kabels. Een standaard 3,5mm mini jack kabel en een 2,5mm gebalanceerde kabel. Na enig gebruik kan je snel zien wat links en wat rechts is. Maar wie het eerst de hoofdtelefoon opzet moet goed speuren naar de L en R markering. Als gebruiker weet je dat de pluggen iets naar voren uitsteken en daar herken je de juiste draaghouding aan. Dat had best iets duidelijker gemogen.

Geluid

Open hoofdtelefoons blinken uit in een ruimtelijk karakter. Maar een open systeem is niet altijd goed. Philips heeft met de X3 een goed voorbeeld gemaakt van een open hoofdtelefoon. Het geluid klinkt lekker en vooral erg breed. Dit betekent dat je de plaatsing van de instrumenten goed kan horen. De neodymium-drivers zorgen voor een extreem neutrale weergave. Daar moet je van houden. Geen bombastische bassen of extreme cimbalen. Nee de X3 is een hoofdtelefoon die de muziek wil weergeven zoals deze is opgenomen en dat hoor je. Het laag komt erg diep zonder nadrukkelijk aanwezig te willen zijn. Het hoog is niet schel maar twinkelt lekker los tussen de noten door. Het losse brede neutrale geluid maakt dat je erg lang naar deze hoofdtelefoon kan luisteren. De hoofdtelefoon is bedraad en passief. Dat betekent geen voeding en allerlei elektronische schakelingen die de muziek kunnen bijsturen. Alles staat in het teken om analoog ouderwets goed het geluid weer te geven. Dat betekent ook dat de maximale output van de hoofdtelefoon wat lager is dan veel actieve hoofdtelefoons hebben. Deze hoofdtelefoon is niet gemaakt om in je oren te blazen. De X3 wil de oren urenlang strelen met zuivere klankweergave. Dat lukt erg goed.

Accessoires

De Philips Fidelio X3 komt met twee kabels (gebalanceerd en ongebalanceerd). Draadloos gebruik van de hoofdtelefoon is niet mogelijk. Echte audio puristen missen dat ook niet. Die willen hoogwaardige kabels. De meegeleverde kabels ogen en klinken van topklasse. Er is echter een klein nadeel; het hele ontwerp is gericht op gebruik in een luie stoel een paar meter van de audiobron. De kabels zijn erg lang. Dat is erg fijn voor wie onderuitgezakt van muziek wil genieten, maar is minder handig als je met een hoofdtelefoon door het huis loopt. Dan zou een iets kortere kabel beter zijn.

Conclusie

De Philips Fidelio X3 is een topklasse hoofdtelefoon voor wie zuiver naar muziek wil luisteren en het bij een paar honderd euro wil laten. Dat is nog steeds een pittig bedrag, maar de Fidelio X3 staat garant voor jaren luisterplezier voor wie niet in lawaaierige omgevingen oprecht van muziek wil genieten.

De Philips Fidelio X3 kost officieel 349 Euro, maar we hebben m al voor 280 Euro gespot.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Expert websshop

Eén reactie

 1. Wat een fantastische hoofdtelefoon is dit, gewoon topklasse !
  En zeker voor die prijs ga je geen gelijke vinden denk ik met deze bouwkwaliteit.
  Natuurlijk kan het met nog luxere materialen maar dan loopt het prijskaartje richting enkele duizenden Euri, wil je waar voor je geld niet twijfelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.