Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Motorola G 5G Plus de betaalbare 5G topper

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goedkoop en toch 5G
  • 90Hz display
  • Net ontwerp
  • Volledige levering

THE BAD

  • Updatebeleid valt tegen

Als er één ding is dat Motorola al jaren goed doet, is het indruk maken met haar G series. De combinatie van nieuwe technologie en een laag prijskaartje. Iets dat vooral mogelijk is door niet al te rare dingen uit te halen met het Android besturingssysteem.

Het verhaal van de Motorola G 5G Series

De G series probeert altijd met iets op te vallen. Dit jaar is gekozen voor 5G. In het middensegment is het aanbod van 5G toestellen nog niet heel goed. De OnePlus Nord is eigenlijk de enige echt grote uitdager voor de Motorola G 5G Plus, al is de Nord wel iets duurder.

Naamgeving

Qua naamgeving is deze G-Series helemaal raar. Jaren geleden kwam fabrikant Lenovo al met de Motorola G5-Series. Vorig jaar werd de G8 nog op de markt gebracht en nu gaan we terug naar de G 5G. benieuwd wat we volgend jaar te horen krijgen.

Unboxing

Motorola levert het toestel erg netjes. Naast de documentatie, ontvang je een SIM tool, een USB-C Laadkabel, een USB Lader en het toestel in een transparante backcover. Een screenprotector was nog een leuke bonus geweest.

Design van glas en plastics

De Motorola G 5G Plus bestaat van voren uit een glazen paneel met daarachter het display. De hoeken lopen netjes rond en aan de randen loopt het glas iets af. Ziet er allemaal goed uit. De achterkant en het frame zijn van plastic, maar hier heeft Motorola wel een keuze voor kwaliteit gemaakt. De behuizing is spatwaterdicht. Handig!

De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de power knop, wat erg goed werkt. Aan de onderkant zien we de USB-C aansluiting en nog een analoge 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting.

De transparante cover is rechtsonder op de rand voorzien van het Motorola logo. Hij sluit netjes rondom aan en komt iets boven het scherm uit om dit goed te kunnen beschermen.

90Hz Display

Nog iets waarop Motorola echt iets doet waar we heel gelukkig van worden. Hoewel er is gekozen voor een IPS LCD Display, heeft Motorola er wel een 90Hz versie ingelegd. Daarmee krijgt de gamer een veel snellere responsetijd. Voor de gewone gebruiker gaat het scrollen ook lekker smooth. De stap naar 120hz vinden we, zeker in dit segment, echt nog niet mogelijk.

De snelheid van het display staat standaard op automatische modus. Het toestel zal zelf bepalen welke snelheid optimaal is voor de weergave en sparing van de accu. Dit laatste gaat iets sneller met LCD dan met OLED. Je kunt dit naar wens aanpassen.

Het display heeft een resolutie van 2.520 x 1080 pixels. Dat is FullHD+ en echt prima voor films en series. De keuze voor LCD levert wel een wat dikke rand op, maar daar storen we ons echt niet aan.

Qua helderheid presteert het display goed. De kleurintensiteit had iets hoger gemogen, maar is eigenlijk ook niets iets om wakker van te liggen. Qua kleurdiepte kan het scherm gewoon HDR10 aan en dat is echt wel een pluspunt in dit prijssegment.

Het display heeft mooie, grote, ronde hoeken en valt daarmee echt op. Linksboven zitten twee gaatjes voor de selfiecamera’s. Al snel vallen deze niet meer op.

Geluid, monospeaker design

Op het geluid heeft een stukje besparing gezeten. Motorola heeft voor een mono speaker gekozen. Snappen we. Gelukkig hebben ze wel voor een heel goede speaker gekozen. Hierdoor klinkt het toestel erg prettig. Zolang je hem maar niet al te hard zet. Maar dat geld voor alle smartphones.

Geluid over de 3.5mm aansluiting klinkt goed. Het toestel heeft ook echt geen moeite met hi-res audio. Ga je draadloos luisteren, mist het wel aan mooie codecs. Je moet het met Bleutooth 5.1 in combinatie met A2DP doen, maar dat is op een goede headset prima.

Motorola G 5G Specs en benchmarks

Hoewel Lenovo als fabrikant heeft gekozen voor een mis-range chipset, heeft de wil om er een 5G toestel van te maken ook echt een groot voordeel voor de gebruiker. Het toestel is namelijk ingericht met de Qualcomm SDM765 Snapdragon 765 chipset. Dat is niet alleen een chipset die is ontwikkeld voor 5G, maar ook een zogenaamde 7nm chipset.

7nm staat voor de schaal van de chipset en is de schaal waar alle grote merken nu met hun topdevices mee werken. Het voordeel van 7nm is dat het niet alleen gemakkelijk is om een hele snelle chipset te bouwen, maar dat hij ook nog eens heel energiezuinig is. Met de Adreno 620 GPU en het 90Hz display is dit ook een prima instaptoestel voor gamers.

De Motorola G 5G Plus komt standaard met 4GB werkgeheugen in de 64GB uitvoering. Wij hebben de 128GB uitvoering mogen testen. Dan krijg je niet alleen twee keer zoveel opslagruimte, maar ook 6GB werkgeheugen. Dat zorgt ervoor dat het wisselen tussen apps zeer soepel verloopt. Wil je meer opslagruimte, kun je een microSD kaartje plaatsen. Het opslaggeheugen maakt gebruik van het de razendsnelle UFS 2.1 geheugenstandaard.

Android 10 en updates

Lenovo levert de Motorola G 5G uit met Android 10. Daarbij kiest het merk opnieuw voor een vrijwel kale Android versie. Het merk weet dat je zo een veel vlottere telefoon kunt bouwen op een niet al te dure chipset. Ook nu is dat weer een schot in de roos. Qua snelheid kan het toestel prima concurreren met de duurdere OnePlus Nord.

Toch maakt Motorola wel wat aanpassingen. Dit noemen ze sinds de Edge de Motorola MyUX. Het is er vooral op gericht om je meer controle te geven over de kleuren van het besturingssysteem.

Qua updates mag je een update naar Android 11 verwachten (die Google nu ongeveer begint uit te rollen) en dan stopt het qua grote updates. Lenovo zal tot twee jaar na de release van het toestel ook zorg dragen voor beveiligingsupdates. Die komen vier keer per jaar, dus 8 keer in totaal. Op dit front begint Motorola achter te liggen op andere merken.

Filmen met de Motorola G 5G Plus

Je kunt prima filmen met dit toestel. Maar er zit wel een eigenaardigheid in. Je kunt tijdens het filmen namelijk niet schakelen tussen de gewone en de groothoeklens. Iets dat we vrijwel als standaard ervaren. Maar dat is slechts een heel klein ongemakje. Zoals je in onze video kunt zien, presteert het toestel ook prima in het donker. Je kunt maximaal op 4K filmen. Op de selfie camera’s film je maximaal in FullHD, maar wel met HDR ondersteuning.

Fotografie met de Motorola G 5G Plus

Fotografie is een heel ander verhaal. Met de 48 megapixel main camera schiet je echt prima, scherpe plaatjes. Daarnaast krijg je een 8 megapixel groothoek camera. Dat is qua aantal megapixels een wel heel grote stap terug, maar het is nog acceptabel. De 2 megapixel macro camera is qua formaat niet heel bijzonder. De vierde camera is een belangrijke. Dat is een 2 megapixel dieptecamera. Die zorgt netjes voor onscherpe achtergronden op foto’s.

Aan de voorkant zit nog een dubbele selfie camera. Zowel een 8 megapixel als een 16 megapixel. Daarbij is de 8 megapixel een groothoek selfie camera. Dat is ideaal als je niet alleen jezelf, maar ook jouw vrienden op de foto wil zetten. Natuurlijk zijn er veel toestellen (zoals de Motorola Edge) die dat softwarematig oplossen, maar deze doet het allemaal net even wat beter.

Conclusie: Motorola G 5G Plus

Motorola had in potentie goud in handen. Met de Motorola G 5G Plus zou het met gemak dé beste 5G smartphone voor weinig kunnen zijn. Maar voor een paar tientjes meer heb je de OnePlus Nord met AMOLED en een solide updatebeleid voor Android. En dan zien we dat Motorola met name dat laatste zou moeten verbeteren om dit toestel perfect te maken. Daarom moet de Motorola G 5G het doen met 4 sterren.

Motorola G 5G Plus kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.