Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Icasa 2x Zigbee Filament Bulb (ICZB-B1FS60)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi ontwerp
  • Gemakkelijk te installeren
  • Van warm naar houd wit licht

THE BAD

  • Tijdens het dimmen flikkeren ze weleens

Signify is niet de enige Nederlandse fabrikant van Zigbee lampen. Ook Icasa uit het Gelderse Elst richt zich op deze markt. Het merk stuurde ons haar decoratieve filament lampen. Om precies te zijn de Icasa 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60.

Unboxing

In het doosje zitten de twee filament lampen netjes verpakt. Daarnaast zit er een compacte handleiding bij, in kleur.

Design

De 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60 ziet eruit als een ouderwets E27 peertje met een bol met een doorsnede van 60mm. Het glas is mooi helder met een iets bruinige coating. Daarin iets dat lijkt op een klassieke kooldraad, met daarin vele micro LED’s.

De print met fabrieksgegevens is mooi klein en in het geel. Het is amper zichtbaar in het design. Wat we echter missen is de 6 tekens lange identificatiecode van de lamp, mocht je hem handmatig moeten koppelen aan een Zigbee hub. Ikea en Signify vermelden die wel op de lamp.

Specificaties

De Icasa 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60 is een LED lamp met een vermogen van 7 Watt (vergelijkbaar met een 40 Watt gloeilamp). Hij voldoet aan de energieklasse A+, wat voor een Zigbee lamp erg goed is. Zigbee communiceert over 2.4GHz. De lamp laat zich met 10 controllers verbinden.

Hoe reageren deze lampen?

Wij hebben de Icasa lampen getest op de Philips Hue V2 hub. Daarop reageren ze als een willekeurige Ambiance White lamp. Je kunt dus gebruik maken van de kleurinstellingen zoals je van zo’n lamp gewend bent. Je kunt dus schakelen tussen helder wit en warm wit. Ook zijn de 4 profielen voor productieve verlichting van Hue beschikbaar. Al hebben we het idee dat de kleurwaarden wel iets afwijken ten opzichte van de echte Hue lampen.

De 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60 lampen laten zich dus volledig aansturen alsof het originele Philips lampen zijn. In de Hue app zien we keurig het Icasa merk en een andere productnaam dan Philips zelf zou hanteren. Dat doen ze dus heel netjes.

Qua dimming merken we wel dat de lampen anders reageren. We hebben de Hue hub aansturing via Free@Home van Busch Jaeger lopen waardoor iedere wandschakelaar een dimmer wordt. Dat dimmen doen de lampen keurig, maar tijdens het dimmen krijgen we wel lichtflikkeringen die iets storend zijn. Maar zodra je de helderheid hebt bepaald, is het licht gewoon goed.

Conclusie: Icasa 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60

Met de Icasa 2x Zigbee Filament Bulb ICZB-B1FS60 zien we een goedkoop alternatief voor de filament lampen van Signify. Vooral als je grotere hoeveelheden gaat ophangen voor een mooie presentatie, hou je veel geld in de zak. Ze zien er mooi uit en zijn goed te bedienen met de Hue app. Tijdens het dimmen zien we af en toe een flikkering die we niet willen zien. Maar dat is dan ook het enige.

Icasa ICZB-B1FS60 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.