Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Devolo Magic 2 WiFi Next Multiroom Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te installeren
  • Erg goede app
  • Prima verbinding
  • Naar verhouding, zeer compact

THE BAD

Dit jaar heeft de Duitse powerline specialist Develo een doosje vernieuwd. Het gaat om de Devolo Magic 2 WiFi Next Multiroom Kit. In 2018 kwam er al een WiFi kit in de Magic 2 series uit, maar deze is voorzien van een nieuwe chipset voor hogere snelheden.

Waarom powerline?

Wanneer we nadenken over internet in huis en het signaal niet altijd even tof is, denken we al snel aan WiFi repeaters. De meeste mensen zetten die neer op de plek waar het signaal al slecht is. Het resultaat is dat ze een slecht signaal versterken. Het goed positioneren van repeaters is echt een klus an zich.

Het beste resultaat bereik je wanneer je een repeater in accesspoint modus zet. Maar dan moet je wel LAN kabels gaan trekken. Dat is ook niet altijd mogelijk. Liggen er al wel stroomkabels, dan kun je kiezen voor powerline. In veel gevallen kun je prima data over het stroomnet verplaatsen en dan de WiFi punten maken waar je ze nodig hebt. Waar je apparaten hebt die beter presteren op een snelle verbinding, denk aan spelcomputers, dan kun je ze ook via een goedkopere powerline adapter zonder WiFi op powerline aansluiten.

Unboxing

Devolo verpakt deze kit zeer netjes. Naast twee WiFi adapters en een reguliere powerline adapter voor bij jouw Internetaansluiting, levert Devolo ook een Cat 5E netwerkkabel voor tussen jouw router en de Powerline adapter en natuurlijk een handleiding.

Design

De set bestaat letterlijk uit twee adapters. De reguliere powerline adapter voor bij jouw internetaansluiting en de twee nieuwe WiFi adapters voor op de punten waar jij sterker internet nodig hebt.

Devolo Magic 2 LAN adapter

Met 6,6 CM bij 13 CM is dit de kleinste uit de set. Devolo gaat er vanuit dat je bij jouw internetpunt geen extra hardware op het netwerk moet aansluiten op dat punt. Zo ja, kun je natuurlijk een powerline adapter met extra aansluitingen kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Magic 2 LAN Triple die we onlangs hebben getest.

Devolo Magic 2 WiFi Next adapter

Met 7,6 CM bij 15,2 CM zijn deze WiFi adapters wat groter. Niet raar, want ze moeten de snelle WiFi chipset huisvesten, net als de bijbehorende WiFi antennes. Die zitten allemaal netjes intern zodat je ook geen stofnesten krijgt. Kijk, daar houden we van. Ze zijn net iets breder dan het gemiddelde stopcontact.

Bijkomend voordeel van deze powerline adapters is dat ze van twee LAN aansluitingen zijn voorzien. Je kunt dus ook twee apparaten via een LAN kabel aansluiten. Dat is erg handig.

Op deze adapters zitten twee knoppen. Een knop om ze te verbinden met jouw powerline netwerk en een WiFi WPS knop. Wil je de LED’s uitschakelen, bijvoorbeeld omdat je de adapter op een slaapkamer gebruikt, dan kan dat via de instellingen van de adapter.

Installeren

Vroegâh, moest je een Windows of Mac app downloaden om jouw Powerline netwerk te beheren. Dat is de Devolo Cockpit app. Die is er nog steeds, no worries. Helaas ziet die er nog steeds uit, zoals deze in de begindagen van Devolo is ontwikkeld, Maar looks don’t matter.

Daarnaast is er de iOS / Android app. Die is heel strak ontworpen en kan ook echt alles dat je moet kunnen om het netwerk snel te configureren. Super handig!

Devolo Home Network App op Samsung Galaxy S20

De apps zorgen er ook voor dat je inzichtelijk krijgt op welke stroomaansluiting je de beste netwerkverbinding krijgt. Dit kan letterlijk per stopcontact verschillen. Dus het loont echt om een beetje te experimenteren.

WiFi prestaties

De prestaties van de netwerk adapters zijn zeer goed. Het 2.4GHz en 5.0GHz WiFi netwerk zijn mooi stabiel. De adapters maken gebruik van MIMO om de verbinding tussen apparaten te optimaliseren.

Wat Devolo in deze chipset beter onder controle heeft is vooral het roamen. Zo ga je van gebruiker eigenlijk ongemerkt van de ene adapter over op de andere. Net afhankelijk van welke het sterkste netwerk heeft.

De WiFi verbinding is zowel met WPA2 als WPA3 te beveiligen. Je kunt ook gemakkelijk een netwerk voor gasten aanmaken. Voor kinderen is het mogelijk om apparaten in internetijd te limiteren.

In onze tests is de kwaliteit van het powerline netwerk de bottleneck in de hele infrastructuur. Daarmee presteren de adapters ook echt precies zoals we dit van de adapters verwachten. Het netwerk is snel en stabiel.

Conlcusie: Devolo Magic 2 WiFi Next Multiroom Kit

De Devolo Magic 2 WiFi Next Multiroom Kit is een handige starterkit voor een solide netwerkverbinding in huis. Zoals het bij powerline hoort, moet je wel even tijd uittrekken om de beste stopcontacten in huis te vinden, maar dan heb je ook echt een netwerk waar je jaren mee door kunt. Op geen enkel gebied werden wij door deze kit teleurgesteld.

Devolo Magic 2 WiFi Next Multiroom Kit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Hey,

    Wij hebben dat in huizen met beton muren waarin staaldraad is verwerkt deze enhancers slecht of nauwelijks werken. Alleen kabels zijn hiervoor de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.