Nvidia RTX3070 Series
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nvidia RTX 3070 geeft de RTX 2080 Ti het nakijken… voor de helft van de prijs

Als je net met de Nvidia RTX2080 Ti GPU een dikke gamePC hebt gebouwd, wist je waarschijnlijk al wel dat er zeer waarschijnlijk een nieuw vlaggenschip aan zat te komen. Maar je mag een traantje wegpinken bij de introductie van de Nvidia RTX 3070 videokaart.

Samsung als partner

Werd de originele Nvidia GTX1080 nog ontwikkeld op een (naar verhouding) energieslurpende 14nm architectuur, heeft Nvidia nu met Samsung samengewerkt om de chipset voor de RTX 3070 op basis van een 8nm architectuur te bouwen. Daarmee hebben ze niet alleen minder stroom nodig per hoeveelheid transistors, maar waar de GTX1080 nog 23 miljoen transistors per millimeter kwijt kon, kan de RTX3070 er 56 miljoen per millimeter kwijt. Daarmee krijg je nu 28 miljard transistors in vergelijking tot de 7.2 miljard in de GTX1080. Door het totaal, gaat het energieverbruik overigens wel omhoog naar 320 Watt bij het topmodel. Maar de prestaties per Watt liggen veel hoger.

Dikke specs

Daarnaast zijn er ook andere specs die er niet om liegen. De kaart gaat gebruik maken van PCI Express Gen 4 en G6X GDDR6X geheugen (op de RTX 3080 en beter). De kaart werkt met de nieuwe 12v power connector. Waar de RTX 2080 Ti nog een geheugensnelheid van 14Gb per seconde had, ligt die bij de RTX 3080 op 19Gb per seconde. De bandbreedte van het geheugen is verdubbeld.

Nvidia RTX3070 Series

Prijzen

En dan de prijs. De RTX 3070, het instapmodel, ligt op $499 (€519) voor de RTX 3070 of $699 (€719) voor de RTX 3080.

Maar waarom zijn de prijzen zo laag? Mogelijk levert de samenwerking met Samsung enorme kostenreducties op. Dat in overeenkomst het feit dat de nieuwere RTX kaarten niet heel hard verkochten.

Concurrentie

Daarnaast speelt mogelijk nog een factor mee. Namelijk concurrentie. Nee, niet van AMD. Tenminste… niet direct. De RTX 3070 series komt in het vierde kwartaal in de schappen te liggen. Gamers die nog niet hard hebben gekozen tussen een dikke game PC of een console, zien dan ook de PlayStation 5 en Xbox Series X in de schappen liggen… voor de helft van de prijs van de Nvidia RTX 2080 Ti. Misschien zelfs minder.

De release van deze RTX3070 series zou gamers kunnen overhalen om een krachtigere gaming PC te kopen. Behalve de Nintendo Switch en de eigen Shield TV, heeft Nvidia in console gaming eigenlijk geen footprint. Dat is echt het domein van concurrent AMD.

Maar Nvidia richt zich niet alleen op gamers. Ook de creatieve industrie wordt steeds interessanter. De rekenkracht laat je nu cinemakwaliteit graphics maken. Live! En daar zich absoluut de wow die menig PC gamer aan het sparen zal zetten om hun rigs te upgraden.

Maar er is meer… De Nvidia RTX 3090!

En dan is er nog de Nvidia RTX 3090. De nieuwe RTX 2080 Ti zullen we maar zeggen. Of de Big Ferocious GPU zoals Nvidia deze zelf noemt. Het prijskaartje ligt op $1.499 (€1.549). Ja, toch nog een prijzige GPU, maar dat heeft wel een heel goede reden.

Deze badguy heeft drie sleuven nodig. De koeling is 10x zo stil, maar houdt de GPU 30 graden koeler. Je krijgt 24GB aan GDDR6X werkgeheugen. Dit beest laat je gamen in 80 op 60 frames per seconde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.